Лекари и пациенти се обединяват за достоен живот с Паркинсон

На Световния ден за борба с паркинсоновата болест в София се проведе мащабна конференция по темата

по статията работи: iNews.bg | 12.04.2017 | 15:02
Лекари и пациенти се обединяват за достоен живот с Паркинсон

"Националната организация на хората болни от късен паркинсон" с подкрепата на АбВи България за трета поредна година срещна пациенти, техните близки, медицински експерти и неправителствени организации по случай Световния ден за борба с болестта на Паркинсон. Целта на събитието беше да подкрепи болните с полезни съвети, да им покаже различни aрт терапевтични подходи, за да могат те да обогатят знанията и уменията си да се справят по-лесно със заболяването и да облекчават своето състояние. С инициативата беше отбелязана и важна годишнина – 200 години от публикуването на "Есе за треперещата парализа" от лондонския лекар Джеймс Паркинсон, в което той за първи път в новата история описва симптомите и така дава името си на болестта.

Паркинсоновата болест е невродегенеративно заболяване, причинено от недостига на изключително важното за двигателната система вещество допамин, което осигурява координацията на движенията и баланса на човешкото тяло. Болестта засяга повече от 6 милиона души в света. У нас около 12 000 души страдат от заболяването, като над 1 200 от тях са в тежък стадий на болестта.

Конференцията беше открита с приветствието на Антон Константинов от "Националната организация на хората болни от късен паркинсон", който призова страдащите от заболяването: "Да докажем, че дори когато тялото отслабва, силата на човешкия дух може да надвие трудностите и предизвикателствата. Да докажем, че въпреки диагнозата, всеки от вас има право на достоен живот." Сред участниците в събитието бяха водещи невролози от цялата страна, както и представители на други неправителствени организации като "Алианса на хората с редки болести в България" и "Сдружението за достоен живот на паркинсониците в България".

"Не съм вярвал никога, че ще дойде този ден в който ние ще се гордеем с това, че в България има всички видове лечения, които има и в чужбина. Радвам се, че ние имаме възможност да удължим живота на всички наши пациенти и да им дадем това, което имат всички останали хора по света", заяви акад. проф. д-р Иван Миланов, изпълнителен директор на Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Свети Наум".

"Мисля, че една дума като съпричастност е много точна за днешния ден. Ние всички сме едно семейство. В момента, в който сложим диагнозата, ние ставаме едно семейство с пациентите. Те ни съпровождат и ние ги съпровождаме в целия им път, тъй като, за съжаление, трайно лечение няма", коментира чл. кор. проф. д-р Лъчезар Трайков, завеждащ отделение в Клиниката по нервни болести на Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Александровска".

Всички участници в събитието – лекари, пациентите, неправителствени организации, се обединиха около посланието за повече толерантност към страдащите от заболяването, както и че дори и в късната фаза на болестта има възможности болните да водят достоен живот. За това помагат от една страна съвременните терапии за лечение на терминалния стадий на заболяването – помпа с интестинален гел, дълбока мозъчна стимулация и лечение с апоморфинова помпа. И трите метода се прилагат в България като помпените терапии се реимбурсират на 100% от Здравната каса.

От друга страна, състоянието на страдащите от паркинсонова болест може значително да се облекчи и от допълващи медикаментозното лечение терапии. Именно това беше акцент и в презентацията на психолога и психотерапевт проф. Захарина Савова. Тя подчерта значимостта на ролята на семейството и близките и представи ценни съвети и тактики за по-лесно справяне с психологическата и емоционалната тежест на заболяването.

По време на събитието на пациентите и техните близки беше представено и положителното въздействие на арт терапията и двигателните упражнения. В България подобни допълващи медицинското лечение дейности не са достатъчно разпространени и достъпни, а те могат едновременно да помогнат на болните за облекчаване на симптомите и да ги откъснат от мислите за заболяването. Пациентите имаха възможността сами да изпробват тази терапия чрез различни художествени и двигателни техники, да усетят въздействието на цветовете, да преживеят творческия процес и положителната промяната.

Световният ден за борба с паркинсоновата болест се отбелязва всяка година на 11 април, като в този ден през 2017 г. стартира и глобална информационна кампания #UniteForParkinsons или "Обединени в борбата с болестта на Паркинсон". Организатори на инициативата са Европейската асоциация на страдащите от паркинсоновата болест (EPDA) и благотворителната организация Pаrkinson’s UK.

Кампанията има за цел да повиши информираността за паркинсоновата болест и да насочи вниманието към нея като обедини всички заинтересовани страни и изгради общност на страдащите от заболяването по целия свят. У нас в международната кампания се включиха "Националната организация на хората болни от късен паркинсон", "Сдружението за достоен живот на паркинсониците в България" и АбВи България с излъчването на посланието на инициативата по време на конференцията.

Събитието по случай Световния ден за борба с паркинсоновата болест в София получи силна подкрепа от българските медии. Партньори на събитието бяха предаването "На кафе" по Нова телевизия, Българска национална телевизия, bTV Radio, Дарик радио, Българско национално радио, Puls.bg, в. "24 часа", в. "168 часа", в. "Доктор", сп. "Енциклопедия здраве", Dir.bg, в. "Лечител", Zdrave.net, в. "Златна възраст", в. "Клуб 100", в. "Трета възраст", в. "Здравословно", сп. "Здравословно", в. "Над 55", в. "Здраве без лекарства", в. "Всичко за семейството", iNews.bg, 24chasa.bg, DoctorOnline.bg, Hospital.bg, Zdrave.to, 24zdrave.bg, Novinite.bg и 168chasa.bg.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.