Различните видове чай трябва да се консумират в зависимост от това от какви болести страда човек, твърдят диетолози, цитирани от The Times of India.
Експертите съветват хората да пият анасонов чай, ако имат проблеми с храносмилането. Причината за това е, че анасонът е известен като лек за диария, гадене и лошо храносмилане.
Хората, които се стараят да установят контрол над храненето си, могат да опитат да го направят с ментов чай. Напитката се консумира както в топло, така и в студено състояние. В случаите на болки в стомаха може да се редува със зелен чай. Тази комбинация помага за ускоряването на обменните процеси в организма и помагат за отслабването.
Тези, които се подлагат на диети, ще бъдат зарадвани от добрата новина, че чрез зеления чай могат да се изгорят до 70 калории на ден. Освен това се повишава концентрацията на антиоксиданти. Препоръчително е зеленият чай да се пие горещ.
Розовият чай, който не е особено популярен у нас, също има терапевтичен ефект. Той се прави от смес от чай и розови листа, а благодарение на свойствата си може да извежда токсините от тялото и да подобрява състоянието на кожата. Този вид чай има богато съдържание на витамини A, B3, C, D и E, които предпазват от инфекции.
Чаят оолонг е най-полезен за намаляването на холестерола. Две чашки на ден от него ще са ви напълно достатъчни.