Съдържащият се във водата химичен елемент манган може да доведе до различни здравословни проблеми при децата, установили канадски учени.
"Ние приемаме манган с храната и нашите тела регулират нивото му", казва професор Бушар от Университета в Монреал. "В големи количества манганът се превръща в токсини, които създават проблеми - като двигателна нестабилност, загуба на паметта, тревожност и дори враждебност", допълва той.
Бушар провежда първото изследване с деца. Първо измерва нивото на манган в организма на деца от различни региони на страната, в които съдържанието на манган във водата е различно. В изследването са участвали 362 деца, на възраст от 6 до 13 години.
Най-високите нива на манган, които са отчетени при изследването, са 260 микрограма на литър. Прагът, определен от Световната здравна организация, е 400 микрограма на литър.
След това Бушар тествал IQ-то на децата, двигателните способности, импулсивността, сръчността и паметта им. Оказало се, че колкото по-голямо количество манган са приели децата, толкова повече се засилват проблемите им с двигателната способност и паметта.
Проучването също така взема под внимание доходите и образованието на родителите на децата, както и коефициентът на интелигентност на майката. Тези фактори обаче не оказали значително влияние върху получените резултати, обяснява ученият.