Статистиката сочи, че заболеваемостта от астма сред децата в Европа продължава да расте. Оказва се обаче, че не всички деца са изложени на еднакъв риск от заболяването. Изследвания, публикувани през последните години показват, че децата, които живеят във ферми, е много по-малко вероятно да се развият астма от връстниците си в същия регион, пише PhysOrg.
Международен екип от изследователи публикува наскоро епидемиологично проучване, което потвърждава тази теза. Учените открили, че ниската заболеваемост на фермерските деца от астма може да се дължи на факта, че те са изложени на по-високо разнообразие от микроби от останалите деца.
Изследователите успели да идентифицират няколко вида микроорганизми, които може би са отговорни за намаляването на риска от астма. Резултатите от проучването може да имат голямо влияние върху превенцията от астма и дори да доведат до създаването на ваксина в бъдеще, смятат авторите му.
За целта на проучването учените сравнили фермерските деца то германската област Бавария с тези, които имат малък контакт с домашни животни. Те събрали домашна прах от спалните на децата и анализирали ДНК-то на бактериите и гъбите в пробите.
Резултатите показали, че фермерските деца трябва да се справят с много по-широк набор от микроорганизми от децата, които живеят в друг тип среда. Изводът бил, че бактериите и гъбичките изпълняват ролята на "пазачи" на здравето, тъй като наличието им води до по-нисък риск от развитие на болестта.
Астмата е една от най-често срещаните хронични заболявания в Европа. В голяма част от случаите условията за появата й не се променят през целия живот на пациента. Болестта се предизвиква от комбинация от генетични фактори и такива, предизвикани от околната среда.
Все още не е изяснен процесът на превенция на болестта и затова изследователите предполагат две възможни обяснения. Една от възможностите е, че определена комбинация от бактерии стимулира имунната система и така я предпазва от болестно състояние.
Другият модел предполага, че продължителното излагане на много различни микроорганизми прави по-трудно за опасните микроорганизми, водещи до астма, да се превърнат в доминиращи форми на долния дихателен тракт. Тогава случаят би бил подобен на случая с гастроентерологичния тракт, в който балансът от микроорганизми е от ключово значение за оптималното функциране на органите, смятат специалистите.