Най-масово използваното упойващо вещество е марихуаната

Дневен консултативен център за деца, юноши и родители отвори врати днес в София, който да подобри качеството и ефективността на превенцията при злоупотребата с наркотици

по статията работи: Кремена Бедерева | 29.04.2011 | 13:40

Дневен консултативен център за деца, юноши и родители отвори врати днес в София. Той е изграден по Проект № BG0011 "Слушайте детето - подобряване на превенцията и достъпа до услуги на деца и подрастващи, експериментиращи и употребяващи наркотични вещества” на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП). Страните донори са Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия. Проектът е реализиран и с помощта на МЗ и Столична община.

Със създаването на центъра се очаква да се подобри качеството и ефективността на превенцията при злоупотребата с наркотици. По данни от Националния фокусен център за наркотици и наркомании от 2008 г. около 430 хиляди са българите, които поне веднъж в живота си са опитвали някакъв наркотик.

Най-масово използваното упойващо вещество е марихуаната, а употребата на хероин е най-опасна. В края на миналата година в страната работят 30 програми за лечение на наркозависимите.

Общият им капацитет е 5 210, а на пациентите в тях 3012. 1225 от местата се финансират от държавния бюджет. Те са запълнени почти над 80%. Лечението по тях се осъществява в Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм (ДПБЛНА), Областния диспансер за психични заболявания със стационар - София област,  Центровете за психично здраве в градовете Велико Търново, Враца, Пловдив, Добрич, Русе, и Варна.

Лечението на пациентите е безплатно и се финансира от Министерство на здравеопазването. В страната работят и 40 специализирани програми за лечение и психосоциална рехабилитация на употребяващи наркотици. До момента няма развити програми за работа с деца и юноши, експериментиращи и употребяващи психоактивни вещества. Затова създаването на Дневния център е изключително важно.

С него ще се увеличат възможностите за безплатна помощ на хората със зависимости. В него вече се реализира програма за подрастващи, които експериментират или злоупотребяват с психоактивни вещества и техните семейства. По нея досега са обхванати 306 души, от които 156 млади хора.

Центърът се намира на бул. "Сливница” № 212, вх. Г (предоставени безвъзмездно за управление на ПИЦ по ПН от Столична община - Решение № 979 от 11.12.2006 г. на Столичния Общински съвет).

Освен дневния консултативен център по проекта "Слушайте детето - подобряване на превенцията и достъпа до услуги на деца и подрастващи, експериментиращи и употребяващи наркотични вещества” са реализирани и следните по-важни дейности:

1. Въведени са техники за скрининг, ранни и кратки интервенции в областта на зависимостта към наркотични вещества и алкохол, които се препоръчват от Комисията по наркотични вещества към ООН. Проведени са 40 обучения в техники за скрининг, ранни и кратки интервенции и са обучени 892 професионалисти от различни специалности, които работят с деца и подрастващи в 22 града.

2. От норвежкия партньор по проекта - Службата по проблемите на алкохола и наркоманиите към общината на гр. Осло (Норвегия) са проведени 2 специализирани обучения в техники за телефонно консултиране и за работа с деца, по време на които са обучени 60 български експерти.

3. Изградена е широка мрежа от организации, работещи по проблемите на зависимостта, като в различни дейности и обучения по проекта са включени повече от 80 организации (Общински съвети по наркотични вещества, Превантивно – информационни центрове, местни комисии за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, училища, лечебни заведения, отдели за закрила на детето, други държавни институции и редица неправителствени организации).

4. Разкрита е Безплатна телефонна линия за консултации и насочване по въпросите на зависимостта към наркотични вещества и алкохол – телефон 0800 133 22 към Националния център по наркомании, която допринесе за развитие и допълване на дейностите на вече съществуващия от 2007 г.

Център за консултации и насочване към лечение, чрез разширяване на професионалния екип и координация между двете дейности – телефонно консултиране и дейности по ранни интервенции и насочване към лечение. За периода м. януари 2010 г. – м. април 2011 г. екипите са осъществили 1 125 консултации, ранни интервенции и насочване.

С разкриването на телефонната линия се подобри достъпа до консултиране на хора, с проблеми в областта на зависимостите и се разви съществуващата мрежа за телефонно консултиране по проблемите на зависимостта към наркотични вещества и алкохол в страната.

Устойчивостта на Проект № BG0011 "Слушайте детето - подобряване на превенцията и достъпа до услуги на деца и подрастващи, експериментиращи и употребяващи наркотични вещества” е гарантирано от изградената мрежа от обучени специалисти и организации, от разкрития и функциониращ Дневен консултативен център за деца, юноши и родители.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


9 Иванка Иванова 29.04.2011 | 16:00
Упойващо- наркотици, опияняващо- алкохол, само за уточнение. Определено броят на употребяващите наркотици е доста голям и е много трудно да се намали или ограничи.
8 Живка Илиева 29.04.2011 | 15:52
Това, че у нас марихуаната и проституцията не са легализирани, не е довело след себе си до някакъв положителен ефект. Само грешни пари за безпредметни дела и после сутеньорите и пласьорите са отново на улицата. А най-лошото е, че от всичко това на най-голям риск са изложени децата, защото те са най-уязвими.
7 Draga Mateeva 29.04.2011 | 15:50
Марихуаната е най-лесно достъпна и излиза най-евтино от всички упойващи вещества. Докато някои само искат да опитат какво е чувството, други отиват твърде далече. Мнозина твърдят, че с марихуаната се започва и се завършва с хероин. За съжаление, в България броят на хората (предимно млади), които използват марихуана нараства с всяка година. Да се надяваме , че новооткриващия се Дневен център ще успее да излекува на много хора. Най-важна е първата крачка - да поискат помощ.
6 Иванка Иванова 29.04.2011 | 15:28
В Амстердам използването и пушенето на марихуана е легално, има кафета, където с кафето ти поднасят табла на която са наредени най-различни видове марихуана, а ти само трябва да си избереш, какъв вид искаш да пушиш. Според мен не е много правилно това позволение, защото някои пушат по цял ден и няма кой да им направи забележка или да им каже нещо.
5 Пролет Генадиева 29.04.2011 | 15:26
Има и младежи, които употребяват наркотици от любопитство или от прекалено задоволяване на капризи и желания. Търсят за какви глупости да си харчат парите, най-често ги дават за алкохол, а още по-страшното е за наркотици.
4 М. Иванова 29.04.2011 | 15:24
Освен лесното намиране и най-безопасният наркотик, при залавяне с марихуана наказанието не е толкова голямо. Но за цената може да се поспори, тя зависи от вида на марихуаната и качеството, също така от грамажа. Но каквото и да си говорим, възможността да се пристрастиш към нея е доста голяма, а след това опитваш нещо по-силно, докато не стигнат някои до хероин, а всички знаят какви са последствията от използването му.
3 Мариана . 29.04.2011 | 15:21
Грешка! Най-масово използваното упойващо вещество у нас е алкохола. Пристрастяването към марихуаната е най-вече психическо и стига с тези вреди – освен социални, други не виждам. По-добра превенция на здравето на децата би имало, ако се забранят някои храни, цигари, алкохол, както и ако се обърне внимание на образованието и компетенциите им. Непрекъснато се отклонява вниманието на обществото от наистина сериозни и наболели проблеми, само заради едните лобистки интереси.
2 Павката _ 29.04.2011 | 15:18
Данчо е прав. Повечето пристрастени предпочитат марихуаната, защото не е толкова опасна и се осмеляват да я пробват много хора . Ниската и цена и последствията, ако те хванат не са толкова големи, ако например стане с кокаин, за когото те осъдят веднага и ще те пратят в затвора след това.
1 Данчо Георгиев 29.04.2011 | 14:30
Най-лесно се намира, на най-ниска цена, и най-малко проблеми ще ти създаде използването му, или ако те хванат. Но си остава наркотик и към него има зависимост. Много често хората, които употребяват марихуана, на по-късен етап продължават с хероин, по-богатите - с кокаин.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.1, еп.51 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.