Не консумирайте сурови кълнове

Предупреждението идва от Британската агенция за стандартизиране на храните

по статията работи: Кремена Бедерева | 27.06.2011 | 15:06

Британската агенция за стандартизиране на храните предупреди да не се консумират сурови кълнове или зърна като люцерна или кълнове на бобови култури, предаде Ройтерс.

Тази препоръка бе отправена, след като британски и холандски експерти изразиха категорично мнение, че проследяването на източника на заразяване със специфичния щам о104:х4 на бактерията Ешерихия коли до сурови кълнове не може да бъде случайност.

Този непознат досега щам вече отне живота на 42-а души в Германия, където заразените са над 3600, и бе открит и във Франция, припомня БТА. Появата на изолирани случаи на заразяване в други европейски страни е била свързана със същите източници, които са били идентифицирани при болните в Германия.

"Макар все още да не е доказано, с почти пълна сигурност може да се каже, че кълновете, идентифицирани като причина за заразяване с Е-коли в Германия и Франция, вероятно са били замърсени на едно и също място - или където са били отглеждани, или малко след това", заявил за Ройтерс професор Пол Хантър от британския университет в Южна Англия, който е смятан за един от водещите специалисти по Е-коли.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


5 V D 27.06.2011 | 19:49
Ами ако гледат тези хора поне малко новини, от време на време, нямаше да се случи този инцидент. Нека никой не яде кълнове, ако иска да живее.
4 Стамена Георгиева Георгиева 27.06.2011 | 16:42
Ами да ви кажа, очаквах да се случи нещо подобно и след като се разбра от къде тръгна заразата, пак да има смъртен случай по непредпазливост. Не можаха ли толкова да се сетят да не продават кълнове поне докато се съобщи, че вече няма опасност? Това е пълна безотговорност, все пак храниш хора. Пълно безобразие!
3 Илиян Илиев 27.06.2011 | 15:43
Няма-обещавам! След всичко това, което изчетох последния месец даже ме е страх да си помисля за кълнове, камо ли да ги ям. Дори си мисля, че ако някой се натрови от кълнове оттук нататък, първо трябва да го проверят дали е добре с главата.
2 Живка Илиева 27.06.2011 | 15:27
Те кълновете като няма да са сурови, по-добре въобще да не се консумират, всички полезни елементи отиват по дяволите. Като цяло процесът на покълване на семенцето е изключително благодатен за развитие на всякакви бактерии, защото има достатъчно влага и подходяща температура. Как до сега не е станал някой гаф у нас в китайски ресторант, където масово използват кълнове от люцерна, а хигиената е пословична - идея си нямам. Феновете на кълновете, които иначе са изключително полезни, със сигурност много ще се натъжат от тази новина...
1 Криси Митева 27.06.2011 | 15:14
Да, на мои познати ще ходят скоро във Франция и съм ги предупредила, да не ядат абсолютно нищо свързано с кълнове и пресни семена! Направо ужас, то човек ще получи фобия и ще спрем да ядем какво ли не...да се надяваме щампа да бъде обезвреден или поне да се открие някакво лекарство срещу него.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.2, еп.6 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.