Недостигът на определени витамини може да увеличи риска от някои очни заболявания

Храни, богати на витамин А включват сладки картофи, моркови, червен пипер, тиква.

по статията работи: iNews.bg | 18.09.2024 | 11:15
Недостигът на определени витамини може да увеличи риска от някои очни заболявания
Повече за:

Витамините са важни за доброто зрение. Недостигът на определени витамини може да увеличи риска от някои очни заболявания, като катаракта, глаукома и свързана с възрастта макулна дегенерация. Изследванията показват, че някои витаминни и минерали могат да помогнат за предпазване или забавяне на развитието на тези заболявания.

Витамин А и бета-каротин
Витамин А е от съществено значение за доброто зрение. Той е съставна част на белтъка родопсин, който позволява на окото да вижда при слаба светлина. Според Американската академия по офталмология недостигът на витамин А може да доведе до нощна слепота.

Бета-каротинът в храната е основният източник на витамин А. Бета-каротинът е вид растителен пигмент, каротеноид, който се съдържа в много цветни плодове и зеленчуци. Когато човек консумира каротеноиди, организмът му превръща пигментите във витамин А.

Храни, богати на витамин А включват сладки картофи, моркови, червен пипер, тиква.

Витамин Е
Алфа-токоферолът е форма на витамин Е, която има особено мощни антиоксидантни свойства. Антиоксидантите помагат в борбата със свободните радикали, които увреждат тъканите в тялото. Понякога свободните радикали могат да увредят протеините в окото. Това увреждане може да доведе до появата на мътни участъци - катаракта - върху лещата на окото.

Храните с високо съдържание на витамин Е включват бадеми, слънчогледови семки, фъстъци, шафраново масло, масло от соя, царевица и пшеничен зародиш, аспержи.

Витамин С
Витамин С играе важна роля в самото око, като предпазва от увреждане от ултравиолетовите лъчи. Въпреки че концентрацията на витамин С в очите намалява с възрастта, диетата и хранителните добавки могат да противодействат на това.

Следните храни съдържат високи нива на витамин С: портокали и портокалов сок, броколи, брюкселско зеле, къпини, сок от грейпфрут.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 История.bg
  • 22:00 Страсти в Тоскана 4 тв филм /15...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Зона на интерес игрален филм...
  • 01:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:30 "Колко ми даваш?" - забавно куиз...
  • 22:30 "От местопрестъплението: Маями" -...
  • 23:30 bTV Новините - късна емисия
  • 00:00 ПРЕМИЕРА: "Дом, Ужас, Холокост,...
  • 01:00 "Свръхестествени имоти" - сериал,...
  • 01:45 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов...
  • 21:30 "Хавай 5-0" - сериал, сезон 10
  • 22:30 Новините на NOVA
  • 23:00 "ФБР" - сериал, сезон 3
  • 00:00 "Частни детективи" - сериал, сезон 2
  • 01:00 "Черният списък" - сериал, сезон 7
  • 02:00 "Врагът отблизо" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.