Нито един пациент с алергия от прекомерната употреба на яйца, козунаци или друга белтъчна храна не е попаднал в "Пирогов" по тези празници, съобщиха от института. Традиционната трапеза за Великден е богата на тези храни и често алергиите се проявяват за първи път именно по празниците.
Дежурните токсиколози от спешния институт обаче припомнят, че хората с хранителни отравяния попадат не в "Пирогов", а в Инфекциозна болница "Проф. д-р Иван Киров" в София.
Така че, статистика колко са похапнали повечко яйца или са се натровили от некачествени храни, официално все още няма.
Яйцата са съставени от редица белтъци, много от които са алергени. Повечето хора имат алергия към белтъка на яйцето, но, макар и рядко, се проявява и алергия към жълтъка. Често срещани са и алергиите към ядки, които присъстват в козунаците за Великден, а понякога и непоносимост към мляко и млечни продукти.
Основните признаци на алергични реакции са сърбеж, обриви, подуване на езика и затруднено дишане.