В оранжевите плодове и зеленчуци се съдържат специални антиоксиданти, които са полезни за сърдечно-съдовата система. До този извод са достигнали изследователи в САЩ, пише Mig.news.
Когато човек се храни, количеството на свободните радикали – молекули, които предизвикват възпалителна реакция, в кръвта му се покачва.
Ако това се случва в течение на дълго време, расте и рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Но ако след основното хранене човек изяде един или два оранжеви плода, от антиоксидантите, съдържащи се него, организмът в продължение на няколко часа получава защита от свободните радикали.
Американски учени са установили няколко комбинации от антиоксиданти, които работят най-добре заедно: това са съединенията хесперидин и нарингенин, които се съдържат в портокалите и портокаловия сок, както и в много други оранжеви зеленчуци и плодове.