Печени или сурови ядки трябва да ядем?

И двата варианта крият някои рискове

по статията работи: iNews.bg | 31.03.2014 | 10:11

Ядките и семената са изключително полезни. Те са важна част не само от диетата на суровоядеца, а трябва да намират място в менюто на всички хора. Научно доказано е, че шепа ядки влияе благотворно на дейността на мозъка, а и носи полза на целия организъм.

Въпросът е сурови или печени да ги консумираме?

Истината е, че и двата варианта крият някои рискове. Печените ядки, които купуваме от магазина, обикновено са запечени в мазнина. По принцип ядките съдържат минимално количество натрий, но производителите често добавят доста стабилни количества при печенето. Съвсем логично ако следите стриктно своя прием на сол, най-добре е сами да ги запичате.

От друга страна, суровите ядки, когато не са предварително накиснати във вода или изсушени, съдържат субстанции, вредни за здравето. Различните растения, от които идват ядките, често съдържат специфични ензими, чиято цел е да предпазят растението от преждевременно покълване или пък от инсекти.

Какви точно са рисковете, разберете на страницата на Kulinar.bg.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


19 Vili Asenova 31.03.2014 | 16:17
Важно е също така да се знае, че дори и сурови с някои видове ядки не бива да се прекалява като пример мога да дам бразилския орех и кашуто.
18 Katy Russeva 31.03.2014 | 14:37
Фъстъците си се водят бобови, така че никак не е препоръчително да се консумират сурови, да не говорим, че те имат свойството да извличат всякакви отрови от почвата и далеч не са най-полезната храна.
17 mitko velev 31.03.2014 | 14:21
Обичам да си хапвам печени ядки, но гледам да не прекалявам, сурови не ми харесват.
16 Софи Марсо 31.03.2014 | 13:17
"Научно доказано е, че шепа ядки влияе благотворно на дейността на мозъка, а и носи полза на целия организъм." - Така си е. Аз много обичам ядки, но не всички е задължително да се ядат сурови.
15 Ceca V 31.03.2014 | 13:00
Фъстъците задължително печени, никога сурови, тъй като могат да бъдат много опасни. А някои хора във вманиаченото си следване на някакви диети са склонни на експерименти, които могат да завършат зле.
14 Натали Виденова 31.03.2014 | 12:46
Аз много не подкрепям суровоядството. За хора които имат чувствителен стомах то не е особено полезно. Всеки да си преценява за себе си.
13 Силвия Ганчева 31.03.2014 | 12:44
Обичам и двете, но при различнитр ядки е различно - бадеми например обичам пресни, фъстъци също, а за другите може и печени. Позлои и вреди винаги има- важни са количествата.
12 raliza gospodinova 31.03.2014 | 12:42
За слънчогледовото семе съм съгласна, често казано специално него аз си го пека.
11 raliza gospodinova 31.03.2014 | 12:41
Суровите ядки са много по - полезни и гледам повече така да ги ям.
10 Liubo Lilov 31.03.2014 | 11:46
Много обичам ядки и печени и сурови и не ми се вярва да крият чак такива рискове за здравето, според мен са много полезни.
9 Старата Госпожа 31.03.2014 | 11:30
Ядките са полезно по всякакъв начин, но напоследък забелязвам, че се продават обработени ядки с подправки, в които 100% има съставки, които не са много полезни за организма .
8 Анжелина ЖУЛИ 31.03.2014 | 11:29
Лично аз предпочитам сурови. Само слънчогледовото семе е хубаво печено, но и суровото е вкусно.
7 чичо съби 31.03.2014 | 11:16
"Въпросът е сурови или печени да ги консумираме?" - Сурови ядките са много по - полезни от печените, защото така всички полезни вещества в тях, се запазват !
6 Пламена Христова 31.03.2014 | 11:05
Да и не само качествата си, но и витамините, но и аз знам, за ядките, че не е много хубаво да е ядат сурови поне някой, защото могат да причинят здравословни проблеми, стомашни, а никак не е приятно.
5 нелепо съвпадение 31.03.2014 | 11:01
Със сигурност всяка една храна, която може да яде сурова, е по - полезна в този си вариант . При термична обработка, продуктите губят част от качествата си .
4 Krist Novoselic 31.03.2014 | 10:46
Ядките са извор на много полезни съставки, които са нужни за хората . Мисля, че тяхното консумиране е изключително важно за хората !
3 tiha paranoq 31.03.2014 | 10:30
Със сигурност в ядките има много полезни протеини и мазнини и трябва да ги консумираме често , мисля, че те са доста подценявани от българите !
2 Теодора Динева 31.03.2014 | 10:18
Наистина са много полезни,но не трябва да се прекалява и с тях.
1 трендафил въжарски 31.03.2014 | 10:14
бе важното е да се ядат ядки

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.12...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.65
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.