Увеличаването на консумацията на кафе при любителите на ободряващата напитка може да снижи риска им от диабет с 11 на сто в сравнение с тези, които поддържат постоянни нива, установи американско проучване, цитирано от AFP.
Екипът на д-р Франк Хю от Харвардския институт за обществено здраве анализирал данните от три мащабни американски изследвания, обхванали 120 хиляди души.
Сред тях тези хора, които консумирали допълнително чашка и половина кафе дневно, показали по-ниски показатели от заболяемост от диабет през следващите 4 години, допълва БТА.
И обратно – намаляването на консумацията на кафе с две чашки дневно повишавала риска от диабет с 18 на сто.
Изследователите стигнали до едни и същи резултати, независимо от това какво количество кафе са консумирали в началото участниците в експеримента.