Разни хора – различно понасяне на температурите. Няма спор, че някои от нас предпочитат да им е по-топло, а други не понасят жегите. Но в този ред на мисли, ако трябваше да свикваме за постоянно, с кое бихме се справили по-добре.
Според диетилога проф. Донка Байкова се приспособяваме по-лесно към по-ниските температури.
"Към рекордния студ човек се приспособява по-лесно отколкото към горещините", твърди тя и обяснява, че .винаги може да се облечем с по-топли дрехи, боти, ръкавици и шапки и така да скрием възможно повече части от тялото си.
"С високите температури е по-трудно да стане това, ако сме в среда, която е лишена от средства, които да правят разликите в температурата на околна и жизнена среда, тоест да са по-малки тези температурни разлики”, посочва проф. Байкова. По думите ѝ при ниски температури човек инстинктивно приема и високо калорийни храни – мазни наденички, шарени меса и други, допълва агенция "Фокус".
"Тогава даже една глътка коняк или друг концентрат ще повиши температурата на тялото и ще го предпази от изстудяване и други нежелани реакции, което пък е обратно по време на горещините”, каза още проф. Байкова.