На прага на дългоочакваната пролет всичко е по-оптимистично, само плодовете в супермаркетите носят отпечатъка на отиващата си зима. Точно преди новите реколти свежи плодове да залеят щандовете, изборът ни е най-ограничен.
Затова именно сега е моментът да наблегнете на портокалите.
Има ги почти навсякъде и са със сравнително добро качество, за разлика от вече поизгнилите мандарини и кивита. В портокалите се съдържат голямо количество витамин С, витамини от група В и провитамин А.
Те са лидери сред плодовете по съдържание на фибри (растителни влакна), а голямото количество пектин в тях спомага за намаляване на холестерола и кръвната захар, както и за синтеза на витамини.
Доказано е също, че портокалите помагат за пречистването на кръвта, тонизират целия организъм, зареждат с енергия и подобряват апетита. Признати са за най-доброто профилактично средство против простуда. Благодарение на съдържанието си на калий те имат и ясно изразено диуретично действие.
Най-благотворно за организма е да хапвате портокалите пресни. Алтернативите не са много - може да потърсите консервирани или да ги ползвате за гарнитура към различни меса.
Класика в жанра, разбира се, е патицата с портокали. Леката киселина на цитрусовия плод прави месото на птицата по-крехко, а кората му придава тънък аромат.
Пробвайте някой път да добавите нарязан портокал към зелената салата или да я овкусите с прясно изцеден портокалов сок вместо с лимонов. Така ще й придадете по-екзотичен средиземноморски вкус.