Пълна забрана на тютюнопушенето, искат лекарите

Те алармират за увеличение на белодробните заболявания сред пасивните пушачи

по статията работи: Кремена Бедерева | 30.05.2011 | 08:39

Застрашително се увеличават белодробните заболявания сред пасивните пушачи. Предупреждението идва от председателя на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести д-р София Ангелова.

Това е и една от причините от асоциацията да поискат пълна забрана на тютюнопушенето в обществените места, която да влезе в сила от първи януари следващата година.

Удоволствието за някои от една изпушена цигара в приятна компания не е безвредно. То е опасно не само за пушача, но и за хората около него, предупреждават лекарите. И ако пушачът съзнателно поема никотин и застрашава здравето си, то пасивният пушач е неволна жертва на тютюневия дим, предупреждават още специалистите, пише здравният портал hospital.

За последните три години броят на пасивните пушачи с белодробни проблеми нараства, предупреждават лекарите. За миналата година той се е увеличил с 9.5%. Тоталната забрана за пушене е единственият вариант, който ще спомогне да се ограничат заболяванията, категорични са медиците.

Забраната за пушене на обществени места е превантивна мярка и към подрастващите. Застрашително е паднала възрастовата граница, при която децата пропушват. Някои вече започват от 11-годишна възраст, твърдят лекарите.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


25 Георги Петров 30.05.2011 | 19:45
Пушачите струват страшно много пари на здравната каса, поради техните заболявания предизвикани от цигарите. В България хората, които пушат са много голяма част от населението и само кубинците ни превъзхождат като пушачи глава на населението.
24 Цвете Жекова 30.05.2011 | 19:30
В тази статия не се казва нищо ново по темата. В крайна сметка всичко опира до личното желание на човека - иска ли да спре или не цигарите. Ако иска, може да намери навсякъде и литература, статии в интернет, социални групи и други различни начини как да се пребори със зависимостта си. Ако ли не иска дори с риск за живота, нищо не е в състояние да накара някой да спре да пуши.
23 Borislav Bonev 30.05.2011 | 17:25
Не можеш да спреш гората да се разлиства, както не можеш да накараш някой да се откаже от нещо, което му е толкова скъпо. Всичко опира до воля и желание - когато те се срещнат, резултатите са на лице. Но така, с идея за обща забрана - не мисля, че ще се получат нещата, когато и да било. Ами те през социализма не ги забраниха тези цигари, че сега ли ще се правят проби за такова нещо!
22 Станимира Георгиева 30.05.2011 | 16:28
Петър по твоята логика, дай да почваме всички да пушим и да се друсаме, защото така или иначе сме обречени от случайността?! Така ли? Защо да не ограничим или спрем, направо, това което зависи ИЗЦЯЛО от нас? Не искам да изпадам в подробности, но това да караш кола, дори трезвен, не е гаранция за дълъг живот, защото за миг можеш да изпуснеш волана разсеян от външно обстоятелство и да си заминеш в мантинелата, като нема нищо?! Нали? А НЕ пушенето поне ти гарантира, по-чист бял дроб и чиста съвест. То е обичайно повтарящ се, цикличен процес, а не "случайност на пътя" или еднократно напиване!
21 Илиян Илиев 30.05.2011 | 16:13
Venko, ако няма пушачи няма да има и пасивни пушачи. Нали така? А да съпоставяш двете неща е неправилно.
20 Петър Стоянов 30.05.2011 | 16:02
Венко, напълно съм съгласен с теб! Какво толкова са тръгнали да се занимават с пушачите. На фона на невинните жертви на пътя, които съвсем случайно се оказват на място, на което не е трябвало да бъдат! За пример ще дам децата, които загинаха на връх Великден - пометени от пияна хлапетия, която дори не помни какви се е случило!
19 Станимира Георгиева 30.05.2011 | 15:43
Всички, които подкрепят идеята за тютюнопушенето, подкрепят косвено начинанието на децата (от 10 години нагоре), които пушат в момента, и имат дроб на дългогодишни пушачи! Именно Вие, им показвате "добър" пример с цигарите, не само пушейки демонстративно пред тях, но и ПОДДЪРЖАЙКИ идеята, че пушенето е право на избор на всеки! Да, ама не на всеки - на някой им се налага да го вдишват, заради вашият избор!! Факт!
18 V D 30.05.2011 | 14:31
Вярно е, че всеки сам избира как да живее и дали да пуши или не. Това е въпрос на личен избор, но както всички пушачи искат да се пуши навсякъде, така и непушачите искат да не се пуши. Не може никой да ме убеди, че е тази забрана е глупава, само защото някакви си собственици на заведения щели да фалират. Ама какво ме интересува това мен? Аз искам детето ми да е здраво и да няма проблеми със здравето. Никой не може да ми отнеме правото да искам това.
17 Илиян Илиев 30.05.2011 | 14:31
Това са решенията: пълна забрана на пушенето, без никакви изключения и кутия цигари минимум 15 лева! Всичко друго ще е компромис. Не може да се съобразяваме с някакви зависими, които да искат да им дишаме пушека. След като някой е зависим от нещо постъпва в клиника и започва да се лекува. Това е!!
16 Draga Mateeva 30.05.2011 | 14:09
Наистина е много смущаващ факта, че при децата се наблюдава влечение към цигарите от толкова ранна възраст. Сами се излагат на опасностите от тютюнопушенето от малки. Уви, забраната за пушене на обществени места едва ли ще подтикне към отказване от вредния навик.
15 Ани Г. 30.05.2011 | 14:04
Анатоли, с цялото ми уважение, но не можеш да ме убедиш, че дори 1 цигара е полезна за здравето!!? Това просто никога не може да бъде вярно, не знам от къде си взел този "факт", но моля те, не му вярвай!! Да, и от колите и от заводите има страшно много замърсяване, но ето, сега започва ерата на електромобилите, именно заради вредните емисии, които се отделят, в производството и функционирането на заводи и предприятия, се намалява с драстични мерки и въвеждане на нови технологии, отделянето на вредни газове и т.н. Сега, до колко това е вярно, не мога да гарантирам - а кога ще започнем да караме масово еко-коли, също не мога да кажа, но поне можем да бъдем честни със себе си и да не се залъгваме, че пушенето е "право на избор". То Е еднакво убиващо, колкото масовият геноцид или чистото убийство.
14 Стамена Георгиева Георгиева 30.05.2011 | 14:00
Най-важно е да пазим децата си, а не дали нас ни пречи цигарения дим или не. Ако спрем поне да пушим там където са те, тази статистика ще се промени и то в положителна посока. Всичко зависи от нас, а не от някакво решение на управляващите. Дима на колите, предприятията също е вреден, но и за това има решения.
13 Мариана . 30.05.2011 | 12:53
А какъв избор имат децата на пушачите, които наред с родителите си въпреки забраната са принудени да сядат на една маса в миризливите аквариумчета, наречени места за пушачи. После се чудим защо е толкова висок процента на активно пушещите сред подрастващите, ами че те са си пасивни пушачи от невръстни деца. Шапка свалям на родители, които пушат, но като тинейджъри се „крият“ само и само дето им да не диша отровите, които и без друго около нас са много.
12 Venko Grigorov 30.05.2011 | 12:34
А какво правим с факта, че пасивният пушач съзнателно и с ясна сметка за рисковете, които поема доброволно и без натиск влиза в обществени места с разрешено тютюнопушене? Колко са ешеходците жертви на автопроизшествия? И се увеличават с всяка година, въпреки регулациите, че автомобилите не трябва да се движат по тротоара и не трябва да газят хора. ИЗВОДА - Тотална забрана на МПС движещи се по обществени места с достъп на пешеходци. Който иска да кара - да ходи извън населените места!!
11 Анатоли Георгиев 30.05.2011 | 12:30
Всеки пише за правото на избор което е нож с две остеиета. Което е добро за едните е лошо за другите. Не може едно решение да се вземе ейтака. Други държави са го мислили над 30 години и не са го решили още, а ние за една година давай. Всеки има права както пушача, така и непушача. Трябва да се вземе решение в полза и на двамата. Хванахти се за цигарения дим, че бил вреден, а дима от заводите и колите "не е" , но никои не парадира за забрана на автомобилите. Ето и един факт, до 3 цигари на ден са полезни за човешкият организам, както всяка отрова. Пострада и бизнеса от това, всичко е за пари и реклама, разберете това.
10 Петър Стоянов 30.05.2011 | 12:26
Да не забравяме, че сме демокрация и населението трудно ще приеме такава забрана, да не кажа, че ще започне гражданска война заради това нещо. Сигурен съм, обаче, че толкова крайна мярка няма да бъде предпочетена от българското Правителство. Сега, едно е превантивна мярка - забрана за тютюнопушене на обществени места, съвсем друго е, да го забраниш изобщо!
9 Данчо Георгиев 30.05.2011 | 12:26
Всеки може да иска нещо различно, не може да се угажда на всички за всичко - просто свободата се превръща в слободия. Пък като влезеш при докторите, ти палят пред носа цигара и с наглостта си ти обяснявам - колко е вредно да се пуши, нали?
8 Teddy Stoyanova 30.05.2011 | 11:51
има достатъчно заведения, в които или изцяло е забранено да се пуши или има отделни помещения за пушачи и непушачи. не виждам проблем (: и аз съм над, но ми е ок. единствено във всички клубове се пуши вечер, но.. шанс. така са си решили хората. всеки си прави избора.
7 Ани Г. 30.05.2011 | 11:37
Ами другите, които сме над 18 какво? И ние ли да не излизаме? Ей, да бе вярно, все пак им нарушаваме правото да се тровят и да ни тровят и нас - то си е тяхно право!! Супер! Или вече си ни отписала, тези над 18? :}
6 Teddy Stoyanova 30.05.2011 | 11:34
в заведенията, където се пуши нямат право да влизат лица под 18 години. не виждам защо непушачите да са длъжни да сядат на тези места. всеки си прави избора (:
5 Станимира Георгиева 30.05.2011 | 10:20
"ЗА"! Абсолютно подкрепям идеята и не ме интересуват, просмуканите от дим личности, като Анфрей Слабаков, които си мислят, че им се нарушава някакво право какво мислят по въпроса! Като искате тровете се, ама само сред вашите "себеподобни", а не да ни опушвате и нас, навсякъде и по всяко време! НЕ, не можем все ние да бягаме от Вас, защото не сме длъжни, а избора да пушите е ВАШ, а не наш, така че не ни го наслагвайте, защото това нарушава нашият свободен и естествен ИЗБОР да дишаме чист въздух (колкото може това понятие да бъде вярно)!! Цигарите трябва да изчезнат от лицето на Земята, forever!! :)
4 Стамена Георгиева Георгиева 30.05.2011 | 10:10
Няма значение дали сме узрели или не. Въпроса тук е как да предпазим децата си и да не ги излагаме на опасност. Не можем да бъдем толкова безотговорни и такива егоисти. Пуши ти се? Добре. Но се замисли на колко много хора вредиш и най-вече на колко много деца? Стига сме се правили на глупави, сами убиваме децата си!
3 Ива Хинова 30.05.2011 | 09:58
Това няма да мине! Пушачите у нас числом и словом превъзхождат непушачите, да не говорим за силните „тютюневи“ лобита. Бизнесът вече започна да страда от забраните за тютюнопушене, а ние просто все още не сме узрели за подобни идеи.
2 Живка Илиева 30.05.2011 | 09:53
Каквото и да си говорим, пушенето е вредно – колкото активното, толкова и пасивното. Да, всеки има право на личен избор – да бъде пушач или не, но в България единственият избор за непушачите, е да си седят вкъщи, ако не искат да се излагат на вредните токсини от цигарения дим. За нас възрастните как да е, но на тютюневата смрад ежедневно излагаме и децата си, което е недопустимо!
1 V D 30.05.2011 | 09:16
И аз съм "За" тази забрана. Трябва да се направи нещо по въпроса, защото всичко вече излиза извън контрол. Това на 17-18 години да се задъхваш от цигари и да имаш високо кръвно си е сериозен проблем. Много е безотговорно от наша страна, да не обръщаме внимание на децата и те да вредят на здравето си толкова малки. Колкото по-крайна бъде тази мярка, толкова по-добър и бърз ще бъде резултата.

ТВ програма

Кино

  • Сега Избори 2024: Встъпителни клипове
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 Избори 2024: Предизборни репортажи
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 Страсти в Тоскана 2 тв филм /2...
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Бягство към победата 2:...
  • 22:00 "Колко ми даваш?" - забавно куиз...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 Премиера: "Шанс за изкупление" -...
  • 00:45 "Трима братя, три сестри" - сериал,...
  • Сега "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Игри на волята:...
  • 22:00 Новините на NOVA
  • 22:30 "Полицаите от края на града" -...
  • 23:30 "Хъдсън и Рекс" - сериал, сезон 4
  • 00:30 "Кметът на Кингстаун" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.