Да стоиш в претъпкания рейс на път към работа, стиснал в ръка обяда си, може да изглежда неприятна част от ежедневието, но няколко изследвания установиха, че това е полезно за здравето, защото е ключът към добрата форма, съобщи в. Daily Telegraph.
Според учени от Харвардския университет, ако човек яде 11 пъти седмично домашна храна на обяд или вечеря, рискът да развие диабет тип 2 намалява с 13 %.
Японски учени от здравния център в Моригучи пък установиха, че хората, които пътуват до работа с градски транспорт, а не с автомобил, са с 34 % по-малко застрашени от диабет, с 27 % по-малко застрашени от високо кръвно и с 44 % по-малко от наднормено тегло.
Трето изследване в Канада установи, че хората, които живеят в квартали, където могат да отидат до магазина пеша, а не с автомобил, два пъти по-рядко имат високо кръвно налягане.
Взети заедно и трите изследвания показват, че малки промени в ежедневието могат да донесат голяма полза за здравето.
В харвардското изследване за ползата от домашната храна учените са проследили почти 100 000 души повече от 36 години.
Японските учени наблюдаваха 5000 души, ходещи на работа с градски транспорт. Те установиха, че пътуването с рейс или трамвай намалява много повече опасността от диабет, отколкото ходенето пеша или с велосипед. Възможна причина за това според тях е, че заради градския транспорт хората ходят много повече.
"Хората трябва да обмислят да използват градския транспорт вместо автомобил като част от предвиденото ежедневно време за движение" - каза д-р Зонг от екипа.
Канадското изследване сравни 1057 двойки, преместили се от квартал без условия за движение в такъв, където могат да ходят пеша, и такива преместили се в също толкова неудобен за разходки район. Резултатите показаха, че при повече движение рискът от високо кръвно намалява с 54 %.