Смесват се 200 г ракия и 5 супени лъжици мед, кипват се и когато изстинат, се добавя един разбит жълтък от кокоше яйце. Всичко това се сипва в шише, затваря се добре и се пие 3 пъти на ден по 1 супена лъжица.
Смесват се по 10 г счукани семена от резене и анасон, листа от слез, 30 г корени от иглика. Две чаени лъжички от сместа се залива с 250 г вряща вода и след 10 минути се прецежда. Подслажда се с мед и се пие гореща (по 2-3 чаши дневно).
Тази рецепта обединява отхрачващото и успокоителното действие на ореха, дюлевите семки, лука и индришето. Приготвя се в съд с около 3 литра вода. Добавят се десетина счукани с черупките орехи, сърцевината със семките на 2-3 дюли, 2-3 глави кромид лук с външните люспи, 2-3 листа от индрише. Сместа се вари на тих огън, докато остане наполовина. След изстиването й се прецежда, подслажда се с мед и се пие 3-4 пъти дневно по една супена лъжица половин час преди ядене.Слага се да заври в един литър вода смес от 8 бонбона лукчета, 8 борови клончета, 8 листа индрише, 5-6 натрошени с черупката орехи, 4 локума и 1 стръкче босилек. Варенето продължава около 10-15 минути. Оставя се да изстине и не се прецежда. Пие се на глътки 30 минути преди ядене.
3 цвята магарешки трън, 1 бира, 1 глава лук с люспите (реже се на парчета), ядките на 3 ореха. Всичко това се вари на бавен огън. След това се прецежда и се прибавят 3 супени лъжици мед, 3 локума (предварително разтворени с малко хладка вода) и 1 лъжица небетшекер. Разбърква се добре. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден, може и по 1 глътка в промеждутъците.
По 20 грама от риган, листа от живовлек, плодове от анасон и листа от мента. Смесете, вземете от сместа една супена лъжица и я залейте със 100 мл вряща вода.