Всекидневната доза витамин Е може да забави опустошителните ефекти на болестта на Алцхаймер с близо 20 процента, пише в. "Daily Express”, позовавайки се на резултатите от американско проучване.
Витаминът, съдържащ се в ядките и зехтина, помага на хората с деменция да извършват всекидневните си дейности за по-продължителен период от време.
Експерти от САЩ са установили, че годишният процент на функционално влошаване намалява с 19 на сто при пациенти с деменция, приемали всекидневно витамин Е в сравнение с тези на плацебо.
Ползата от витамина се изразява в това, че болните успяват за по-продължителен период от време да извършват всекидневни дейности като пазаруване, готвене, планиране и пътуване.
Изследването на специалисти от болницата "Маунт Синай" в Ню Йорк показва, че всекидневният прием на витамин Е под формата на добавка или набавянето му чрез повишена консумация на ядки и зехтин, може да се окаже евтина и ефикасна алтернатива за поддържане на здравето на пациенти в продължение на години след диагностицирането им с деменция.
"Настоящото проучване е първото по рода си, което разкрива допълнителна полза от витамин Е при пациенти с лека до умерена форма на болестта на Алцхаймер, допълва БТА.
Резултатите показват, че витаминът забавя функционалното влошаване на болните и отнема част от товара за хората, които се грижат за тях", казва д-р Кенет Дейвис от изследователския екип.