СЗО иска да ядем с 1/3 по-малко сол

Възрастните да приемат не повече от 5 гр на ден, за да се противопоставят на болестите

по статията работи: iNews.bg | 15.03.2020 | 15:35
СЗО иска да ядем с 1/3 по-малко сол
pixabay.com

От много отдавна диетолозите и медицинските специалисти по цял свят наричат солта "тихият убиец”. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва на възрастните да консумират по по-малко от 5 грама сол на ден за предотвратяване на хипертония, сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, затлъстяване, диабет, някои видове рак и заболявания на костите, предаде БГНЕС.

Има пряка връзка между консумацията на сол и кръвното налягане. Прекомерната консумация на сол води до повишаване на кръвното налягане и това може да доведе до сърдечни заболявания.

Отдавна е установено, че прекомерната консумация на сол повишава кръвното налягане и причинява повишен риск от инсулт, инфаркт и сърдечни заболявания. Експертите предупреждават, че това може да доведе и до различни други заболявания, съобщава "Сабах".

По повод Световната седмица на осведомеността за солта на 9-15 март, държавите-членки на СЗО се споразумяха да намалят приема на сол в световен мащаб с относително 30% до 2025 г.

"Намаляването на приема на сол е определено като една от най-рентабилните мерки, които страните могат да предприемат за подобряване на здравните резултати на населението", заяви организацията. Около 2,5 милиона смъртни случая, добави тя, могат да бъдат предотвратени всяка година, ако световната консумация на сол бъде намалена до препоръчителното ниво.

Организацията препоръчва пет стъпки за намаляване на консумацията на сол.

Използвайте по-малко сол, докато готвите и след известно време ще свикнете с не особено соления вкус. За да придадете аромат на ястията си, използвайте различни подправки като копър, магданоз, лимон и чесън.

Дръжте солниците и солените сосове далеч от масата, за да предотвратите изкушението и да спрете децата да развият навика.

Когато купувате готови храни, прочетете етикета и се уверете, че съдържат само малки количества сол.

Преди да консумирате храна като кисели краставички, консерви, маслини и сирене, ги измийте под течаща вода.

Яжте повече пресни зеленчуци и плодове.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Спортни новини
  • 21:00 БНТ представя Проф. Асен Златаров:...
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /23 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /46...
  • 00:15 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 01:00 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:35 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.8
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.8
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.