След 2017 г. Европа може да се превърне в царството на дебелите и диабетно болните.
Според здравни експерти отварянето на пазара на захар в ЕС след 3 години може да доведе до ужасяващо покачване на свръхтеглото на европейците, както и на проблемите с метаболизма.
Основата причина за това може да стане широко използвания в САЩ сироп от царевица, за който достъпът до пазара на Общността през 2017 г. ще бъде напълно свободен.
С либерализацията на пазара ще бъдат премахнати производствени квоти, вносни мита и субсидиите.
Според изследователя Пер Бендикс, занимаващ се с проучвания в областта на затлъстяването и диабета, навлизането на сиропа с високо съдържание на фруктоза, отварянето на пазара никак не е добре.
"Добре известно е, че зараждането на епидемията от затлъстяване в САЩ се дължи до голяма степен на подсладителя", казва експертът. Той обясни, че сиропът е тестван върху лабораторни плъхове. Пробите показали, че се увеличава значително рискът от затлъстяване на черния дроб.
Според специалистите нищо не може да спре производителите на храни в ЕС да използват сиропа, тъй като е по-евтин и по-лесен за употреба.
Изследователите разясняват, че този вид съдържа опасни за здравето монозахариди, които при консумация влизат направо в кръвта.
Според тях сиропът спокойно може да са използва в напитки, които се употребяват в големи количества.
За опасността от затлъстяване и диабет алармират и редица организации. Датската диабетна асоциация апелира да не се ускорява, а да се спре отпадането на ограниченията на захарния пазар.