Слепите хора "виждат" чрез ехото

Те се ориентират по ехото от издаваните от околните предмети звуци, както правят прилепите и делфините

по статията работи: Мартин Иванов | 27.05.2011 | 19:44
Слепите хора "виждат" чрез ехото

Не само делфините и прилепите се ориентират в обкръжаващата ги среда чрез засичане на различните звуци. Това могат да правят и някои слепи хора.

Ново изследване показва какви части от мозъка си използват слепите, за да се ориентират по звука, публикувано в германското списание "Шпигел".

Слепите хора могат да разучават отделните градове, да чуят играта на баскетбол или карането на колело. Цъкайки с език, те чуват ехото на звука, което се връща, и така могат да научат как е оформена заобикалящата ги околност.

Те могат дори да познаят вида и формата на обектите, ако се движат около тях. Различаването на околността по ехото от звуците е познато от света на животните. То се среща при прилепите и някои видове китове и делфините. Радарите и сонарите работят на същия принцип.

Фактът, че слепите хора могат да развият подобни способности, не е непознат за учените. Организацията "World Acess for Blind” дори обучава техники, позволяващи на незрящите да се ориентират само по звука.

Неизвестно за тях остава, обаче това какви мозъчни процеси участват в тези процеси, пишат канадски учени от канадския университет в Западно Онтарио, в специализираното издание "PloS One”.

Те са наблюдавали феномена, като за целта са накарали двама незрящи (43-годишният Е.Б., загубил зрението си на 13-годишна възраст и 37-годишният Л.Б., който не вижда от 14 години) да се ориентират по ехото от издавани в околното пространство звуци.

За експеримента учените се възползвали и от услугите на двама виждащи хора, които не владеели ориентирането по ехото от издаваните звуци. Те контролирали правилното протичане на опита.

Учените измерили мозъчната активност на участниците посредством магнитно резонантен томография. Резултатите показали, че за визуализирането на обектите посредством ехото от звука основна роля играе част от главния мозък, която е свързана със зрението.

Активността на мозъчната кора, която е свързана със слуховия център в мозъка не нараства при наличието на ехо от предмети издаващи звуци .

Учените прибегнали до един трик, за да измерят мозъчната активност на изследваните от тях доброволци.

Първо те поставили незрящите в отделна безшумна стая, така както на улицата околния шум оказва влияние върху доброволците. Там слепите хора трябвало да идентифицират отделните предмети само по ехото на издаваните звуци.

Задачата им била да определят дали пред тях се намира дърво, кола, стълб или няма нищо. След това трябвало да кажат на кое място в стаята е поставен стълб, например. Чрез малки слушалки, поставени в ушите на доброволците, учените подавали само отделните звуци. След края на опита била измервана мозъчната активност на доброволците.

Резултатите показали, че незрящите участници могат да се ориентират безпроблемно по ехото на отделните шумове, докато зрящите участници едва успявали в началото да идентифицират отделните звуци. Единият от доброволците, слепият 43-годишен мъж, успял дори на 100 процента да познае чуждите звуци.

Контролните участници не можели точно да оценят дали посредством ехото от издаваните звуци може да се намери даден предмет или не.

Центърът на слуха бил винаги активен, както очаквали учените, когато доброволците слушали внимателно пусканите им звуци. Активността му не намалявала, дори когато на доброволците били пускани отделно филтрирани улични шумове.

Учените не установили увеличение на слуховите възможности при незрящите по време на експеримента. При повечето тестове те показали ниво на слуха от обичайните диапазони.

При тях все пак оставала активна и онази част от мозъчната кора, която отговаря за визуализирането на обектите. Учените наблюдавали и различия между двамата доброволци, породени най-вероятно от факта, че единият е загубил зрението си много по-рано от другия, и още като малко дете е трябвало да се научи да се ориентира по ехото от звуци.

Учените се надяват, че нови изследвания с повече доброволци ще хвърлят допълнителна светлина по този въпрос.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


7 Златка Стоева 28.05.2011 | 12:34
Павка, сънищата са отражение на нашите мисли, желания, вълнения, преживявания, породени от различни случки в ежедневието. Ето, например, ако срещнем близък приятел, който не сме виждали от дълго време, съвсем логично е след ден-два да го сънуваме. Колко често хората сънуват случки от работата; това е напълно обяснимо след като тя заема по-голяма и активна част от деня.
6 Пролет Генадиева 28.05.2011 | 12:22
Когато едно от сетивата на човек е закърнено, останалите се развиват за сметка на него. Има хора, които не могат да виждат, а имат много силно обоняние , мирис или вкус. Или когато едното от сетивата е по-слабо, някое от останалите е по-силно.
5 Криси Митева 28.05.2011 | 10:13
Човекът е абсолютен феномен - или по-скоро феноменално е това, което майката природа ни е дарила! Уникално е, как за сметка на едното сетиво се отваря другото, че даже още няколко за които не сме и подозирали преди това. Всички сме чували и знаем за известният британски DJ - Pete Tong, който е един от най-добрите dj раждани някога на Земята. И знаете ли защо? Защото е напълно глух. Е, не от самото начало на кариерата му, но впоследствие оглушава напълно! След което, започва да прави музика посредством това, че решава да усеща ритъма като си слага краката на огромни колони и така в съзнанието му се оформя мелодия! И то каква... Има страхотен филм по историята, гледайте го задължително - "It's all gone Pete Tong", е името му: http://www.imdb.com/title/tt0388139/
4 Павката _ 28.05.2011 | 09:41
Човешкият организъм крие още много тайни. Сигурен съм, защото всеки ден научаваме все повече и повече за себе си и нашата психика. Сънят крие много загадки и много бих искал учените да открият каква е тайната на сънищата, защото понякога, това което сънуваме се случва в бъдещето.
3 d.krumova _ 27.05.2011 | 20:29
Човешкият мозък е пригоден да се адаптира към изменящите се условия. Слепотата отваря нови врати за светоусещането. Историята знае много примери за слепи артисти, които са оставили незаличима следа в съзнанието ни. Винаги са ме поразявали незрящите или нечуващи актьори. Малко хора знаят, че у нас има театрална трупа от незрящи, наречена „Невиждан театър”.
2 Данчо Георгиев 27.05.2011 | 19:56
Е, то се подразбира, щом Господ му е взел нещо, трябва да му е дал друго в повече! В случая - зрение за слух! Не че голямото чуване му носи кой знае какви ползи, но това си е някакъв вид феномен - да чуваш над нормалното, да чуваш и в най-малки подробности, дребни шумове и човешко присъствие в помещението, в което си.
1 Петър Стоянов 27.05.2011 | 19:49
Имам един сляп приятел, и мога да Ви гарантирам, че никак не му е лесно! Той е млад, все още е студент и как се оправя в Студентски град - просто не знам! Понякога го водят до университета, в който учи, друг пък се налага да се "спасява" сам - не е лесно да смениш два транспорта и да идеш на лекции, ако си сляп - повярвайте ми!

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • Сега bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.