Солта е по-опасна, отколкото си мислите

Тя може да доведе до редица сериозни автоимунни заболявания

по статията работи: Елена Кирилова | 08.03.2013 | 07:31

Прекомерната консумация на сол може да причини автоимунни заболявания, включително множествена склероза, съобщава Reuters.

Това сочи ново проучване, чиято цел е да установи ролята на специфичен клас клетки, които са свързани с възпалителните процеси в тялото.

Оказало се, че повишената консумация на сол увеличава нива на тип имунни клетки, които са свързани с автоимунните заболявания.

За целите на изследването са направени експерименти с мишки. Гризачите били генетично видоизменени, така че да развият множествена склероза. Опитите показали, че подложени на еквивалент на западната диета, в която има много сол, състоянието на животните се влошило, предаде БТА.

Това показва, че солта има роля за предизвикването на заболявания като множествена склероза, диабет тип 1 и ревматоиден артрит при тези, които са предразположени към тях.

По думите на Дейвид Хафлър, професор по имунобиология от Йейлския университет и ръководител на един от изследователските екипи. Учените отбелязват, че изследваните лица, които посещават поне веднъж седмично заведения за бързо хранене, имат отчетливо повишение на нивата на клетките с разрушителни функции, които се произвеждат от имунната система при нараняване или чужди нашественици.

Ето защо на хората, които са предразположени към автоимунни заболявания, се препоръчва да намалят солта.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


21 Здравка Анастасова 11.03.2013 | 10:32
И без да чета цялата статия, ми е пределно ясно че солта, както захарта и брашното са сред най-вредните храни.
20 Кико Георгиев 08.03.2013 | 21:08
http://bit.ly/UaX5nr http://bit.ly/UaX5nr http://bit.ly/UaX5nr http://bit.ly/UaX5nr http://bit.ly/UaX5nr http://bit.ly/UaX5nr http://bit.ly/UaX5nr
19 bilyanka razpilyanka 08.03.2013 | 15:13
Лошото е, че повечето хора въобще и не се замислят какво си причиняват с солта, бялата захар, бялото брашно и прочие вредни храни в огромни количества.
18 Soul Food 08.03.2013 | 13:33
Факт. За съжаление дори в най неподозираните от нас храни има такива боклуци, че направо...
17 Beautiful Mind 08.03.2013 | 13:31
Ние вкъщи ползваме вече само такива - хималайска или морска сол!
16 Raina Knqginq 08.03.2013 | 13:31
Аз лично се стремя да не ям почти никаква сол, но много обичам оризови ядки, които имат много солен вкус за съжаление са ми слабост.
15 Soul Food 08.03.2013 | 13:30
Така е. Почти във всяка храна от магазина има знайни и незнайни съставки и много сол и захар!
14 Beautiful Mind 08.03.2013 | 13:30
Опасна е, но не може и тотално без нея. Но възможно в най-малкия количества, ако се консумира най-добре.
13 Soul Food 08.03.2013 | 13:29
Опасна е, аз гледам почти да не я консумирам!
12 Emily Reed 08.03.2013 | 13:27
Всъщност половината от храните, които ядем в днешно време са повече от опасни, тъй като съдържат най-различни химии.
11 Forrest Gump 08.03.2013 | 12:01
Целият проблем идва от там, че купувайки си разни опаковани боклуци до толкова ни се притъпяват вкусовите рецептори и усещания, че трябва да солим на цвят, а не на вкус...
10 p kehaiova 08.03.2013 | 11:56
На мен ми е безвкусна храната без сол. Все пак гледам да е по - малко.
9 Петър Модиз 08.03.2013 | 11:36
Имайте предвид което не споменават в статията и в изследванията че има голяма разлика в химичния състав м/у солта и морската сол ,едната е одпадъчен продукт на химическата промишленост ,а другата е естествен продукт.
8 Afo Balinov 08.03.2013 | 11:22
Тя може да доведе до редица сериозни автоимунни заболявания - процесите, които стават когато използваме много сол, са необратими! Имайте го това предвид.
7 Ivan Minchev 08.03.2013 | 11:01
Аз гледам много много да не соля, защото знам какви проблеми могат да станат после, особено при хората с по-високо кръвно налягане.
6 aneliq doncheva 08.03.2013 | 10:42
В големи количества е вредна - тривиално и банално е, но има хора на които им е безвкусна храната без сол, и всичко е един навик.По-добре по-малко сол и в храната и в живота!
5 Митоди Михалев 08.03.2013 | 10:39
Дори морската и хималайската сол са по-вкусни и овкусяват с по-малко количество сол,въпрос е да се свикне докато започнат да се уцелват дозите :D
4 Milica Georg 08.03.2013 | 10:28
За това от доста време насам съм я ограничила и използвам само морска и хималайска сол. Всичко е въпрос на избор в тоя живот.
3 Виличка Лъжичкова 08.03.2013 | 10:25
за щастие не ям много сол :)
2 Petar Petrov 08.03.2013 | 10:00
Солта аз знам,че е много вредна и за сърцето, ако се употребява в големи количества. Друг е въпросът, че и без сол не може да се живее,дневният лимит не трябва да надвишава 5 гр.
1 Касиопея Харалампиева 08.03.2013 | 09:20
солта е много опасна и предизвиква много нептриятни неща в ортгазма,опитвам се да я огранича

ТВ програма

Кино

  • Сега Отблизо
  • 13:30 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 14:30 Българското село
  • 15:00 Малки истории
  • 16:00 Възкресение документален филм...
  • 16:30 Книга на книгите анимационен филм
  • 17:00 Това го знам детско куиз шоу
  • 18:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • Сега "Под звездите на Върмонт" -...
  • 14:30 "Без багаж" - документална травъл...
  • 15:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 16:00 "bTV разказва" - документална...
  • 16:30 "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:40 "Защо, господин министър?" -...
  • 20:00 Премиера: "Съни Бийч" - сериал,...
  • Сега "Празник с Николина и Мария...
  • 14:15 "Великден под прикритие" - с уч. на...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Медальонът" - с уч. на Джеки Чан,...
  • 23:50 "Завръщането на Розовата пантера" -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.