Само 500 гр. кисело мляко седмично намаляват опасността от диабет с една четвърт, съобщи в. Daily Mail, позовавайки се на британски учени.
Консумация на други нискомаслени ферментирали млечни продукти, като извара и зърнесто сирене също предпазва от заболяването. Учените от университета в Кеймбридж са обхванали в изследването си над 4000 души, които са записвали всеки ден какво ядат 11 години.
Резултатите показват, че киселото мляко намалява риска от диабет тип 2 с 28 процента, а другите нискомаслени ферментирали продукти - с 24 процента. Причинно следствена връзка обаче изследването не доказва. Това означава, че консумиралите повече млечни продукти може да са водили по-здравословен живот и на това да се дължи по-ниският риск.
Според учените от екипа обаче пробиотичните бактерии и специална форма на вит. К. във ферментиралите млечни продукти осигурява защита срещу заболяването. Млечните продукти са важен източник на протеини, витамини и минерали.
В тях обаче има и наситени мазнини. Затова лекарите препоръчват нискомаслените варианти и приеманите количества да не са много големи.