Топ 5 на най-здравословните храни, задължителни през зимата

Каква храна е задължително да включим в зимното си меню

по статията работи: Пламена Вълчева | 11.11.2014 | 08:21

С настъпването на зимните месеци, трябва да се обърне специално внимание на зимното меню. За да подготвите тялото си за смяната на климата и да предотвратите различни простуди и заболявания, най-голямата международна платформа за поръчка на храна, foodpanda, ви представя 5-те най-здравословни зимни храни.

Нар за здраво сърце

Сок от нар е богат на антиоксиданти (много повече, в сравнение с други плодови сокове). Само една чаша дневно, помага за поддържането на свободните радикали от окисляване на "лошия" LDL холестерол. Окисленият LDLхолестерол, допринася за натрупване на плаки в артериите. Пиенето на сок от нар може да подобри притока на кръв към сърцето при хора с миокардна исхемия - сериозно състояние, при което кислородът към сърцето е намален, поради запушени артерии.  

Тъмно листни зеленчуци 

Тъмните листни зеленчуци като къдраво зеле и други, са особено богати на витамини A, C и K. Този вид зеленчуци са отличен източник на фолиева киселина, която е особено важна за жените в детеродна възраст.

Цитруси 

Цитрусовите плодове, включително лимони, зелени лимони, портокали и грейпфрути, са най-сочни през зимата. Те са източник на много витамини и най-вече витамин C. Цитрусовите плодове са богати източници и на флавоноиди. Преобладаващият флавоноид в тези плодове е хесперидин, който е отговорен за повишаването на "добрия" HDL холестерол и понижаване на "лошия" LDL холестерол и триглицериди.

Картофи 

Заради наличието на нишесте, често картофите не са от най-обичаните и предпочитани храни. За разлика от други нишестета, които се съдържат в ориза или хляба, които наистина са лишени от здравословни хранителни вещества, картофите съдържат няколко полезни такива. Те са отличен източник на витамини C и B6. Освен това са и добър източник на фолиева киселина, доставят фибри (4 грама на средно голям картоф; жените се нуждаят от 25 грама дневно, а мъжете се нуждаят от 38 гр). Лилавите картофи са богати на антоцианини-антиоксиданти, които са свързани с множество ползи за здравето - понижаване на рак и риск от сърдечни заболявания.

Ядки

Консумирането на ядки и най-вече орехи би подпомогнало стимулирането на мозъчните функции както и концентрацията. Те са изключително хранителни и полезни. Суровите ядки са предпочитани, заради по-ниското количество на калории.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.