Тровят ни с опасни оцветители

Забранени по света, позволени у нас

по статията работи: Беатрис Николoва | 06.03.2014 | 14:25
Тровят ни с опасни оцветители
Thinkstock / Guliver

Темата за вредните храни у нас е изключително актуална и има защо. Оказва се, че България в рай за опасни оцветители и консерванти.

Всички те са обозначени на опаковките, но трябва да си признаем, че рядко им обръщаме внимание.

Броят им определено не е малък и е трудно да ги запомни. Този проблем води до по-трудно ориентиране какво да купим и какво не.

За да ви улесним, ще ви запознаем с три от най-вредните оцветители, които са забранени в много държави, с някои изключения, сред които и България.

Целият материал и списъка с опасните субстанции четете на Kulinar.bg.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


13 Hrisi Yovcheva 01.04.2014 | 14:39
Това беше полезно вече ще се отглеждат именно за тези оцветители
12 raliza gospodinova 06.03.2014 | 18:11
Изобщо не мислят за здравето на хората, тровят ни и не им пука. Защо изобщо има такива оцветители.
11 mitko velev 06.03.2014 | 18:07
Какво чакат и не ги забраняват, някой май трупа печалби от тези опасни оцветители, нека се вземат бързи мерки за разрешаване на нещата.
10 Ape Ptero 06.03.2014 | 15:45
Хубаво е да се познават по-вредните и опасни сред тях, тъй като само се тровим с боклуци, които ги съдържат. Някои от тях предизвикват алергии дори.
9 Бони бон 06.03.2014 | 15:38
"Тартразинът е оцветител, който придава на храните лимонено жълт до оранжев цвят. Извлича се от въглищен катран. " - егати ужаса! Как може това въпбще да е позволено НЯКЪДЕ?! Сигурна съм, че у нас също го има на места, не сме известни с добрия си мониторинг!
8 gospoja jeleva 06.03.2014 | 15:33
А най-лошото е, че децата си тровим с тези храни, до кога при нас ще се правят експерименти и няма да е ясно от какво е направена храната и от къде е произходът й.
7 кученцето пиджи 06.03.2014 | 15:27
"Темата за вредните храни у нас е изключително актуална и има защо. Оказва се, че България в рай за опасни оцветители и консерванти" - Това доста ме притеснява, аз гледам да ги избягвам, но не всеки път ми се получава .
6 мили ванили 06.03.2014 | 15:22
Винаги сме на обратно.
5 Tina Marina 06.03.2014 | 15:17
то май което е вредно в нормалните страни е забравени но в България не е. за нашето население няма проблеми, носим на отрови.
4 дрезгав глас 06.03.2014 | 15:00
То това ни е ясно още от много време . Мисля, че напоследък слагат какви ли не оцветители във всичко , което ядем , а дори и в напитките .
3 Фанка Василева 06.03.2014 | 14:52
Как може у нас да има всякакви боклуци, ние да не сме зайчета за експериментиране или при нас се виждат какви са реакциите.
2 lilia tashkova 06.03.2014 | 14:46
ами защо не ги забранят
1 нова надежда 06.03.2014 | 14:32
А защо са позволени, като са отровни?!!!

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 10:55 Празнично богослужение за Второ...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Отблизо
  • 13:30 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 14:30 Българското село
  • 15:00 Малки истории
  • 16:00 Възкресение документален филм...
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Под звездите на Върмонт" -...
  • 14:30 "Без багаж" - документална травъл...
  • 15:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 16:00 "bTV разказва" - документална...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Празник с Николина и Мария...
  • 14:15 "Великден под прикритие" - с уч. на...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.