Учени откриха биологична връзка между червени меса и рака на дебелото черво

Установено е също, че не всички клетки, които съдържат подобна мутация, стават ракови

по статията работи: iNews.bg | 22.06.2021 | 12:30
Учени откриха биологична връзка между червени меса и рака на дебелото черво
Повече за:

Американски учени откриха биологична връзка между консумацията на червени меса и рака на дебелото черво, писа изданието "МедикалЕкспрес".

Изследователите от бостънския Институт за изследване на рака "Дейна-Фарбър" са установили специфично увреждане на ДНК, което се предизвиква от диети, богати на червени меса. Това оказва допълнително канцерогенно влияние върху храната, но също така създава възможности за ранно откриване на рак и създаването на нови видове лечение.

Учените са взели ДНК проби от 900 пациенти, страдащи от рак на дебелото черво. Анализите показват наличието на мутация, която е идентифицирана за първи път и увреждане на ДНК, известно като алкилиране.

Установено е също, че не всички клетки, които съдържат подобна мутация, стават ракови.

Мутацията се свързва основно с приема на преработено и непреработен червено месо, консумирано преди поставянето на диагнозата на пациента.

"В червеното месо има химикали, които могат да предизвикат откритото увреждане на ДНК", обяснява онкологът Мариос Джанакис, който оглавява изследването. Това са нитрити, които изобилстват в червено месо, както и нитрати, често срещани в преработеното месо.

При предишни изследвания е установявана епидемиологична връзка между консумацията на червени меса и рака - изследвани са хранителните навици на заболелите и честотата на заболяването.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България:...
  • 15:30 Библиотеката
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.