Учете повече - клетките го усещат, ДНК-то го запомня

При хората с ниско образование процесът на остаряване на клетките е по-бърз

по статията работи: Елена Коцева | 12.05.2011 | 14:41

Връзката между здравето и социално икономическото положение на хората продължава да се потвърждава вече от много изследвания и то не само защото по-бедните хора пушат повече, по-малко се занимават със спорт и по-рядко посещават лекар.

Изследвания на ДНК, проведени от британски учени, показват, че при по-малко образованите хора стареенето на клетките става по-бързо отколкото при висшистите, пише БиБиСи.

Изследователите са взели кръвни проби на повече от 400 души на възраст между 53 и 75 години и са се съсредоточили върху частта от ДНК, който се намира в края на хромозомите.

Хората с ниско ниво на образование са имали по-къси части на хромозомите и процесът на остаряване при тях и бил по-бърз. За разлика от дължината на хромозомите при образованите хора.

Изследванията проведени от Лондонския университет посочват и това, че нивото на образование вероятно влияе на здравето на човека повече отколкото стандартът на живот или положението в обществото.

Точните причини за това все още не са известно, но учените предполагат, че по-образованите хора като цяло са склонни да взимат по-правилните решение относно своето поведение и стил на живот. Как обаче това влияе и на генетично предаваните характеристики – изследването продължава.

Не е изключено дори и връзка между ДНК-то с по-малкото количество стрес и по-доброто справяне с него на образованите хора да има въздействие и върху генетичния материал, който родители предават на децата си.

Така се оказва, че образованието влияе и на остаряването на клетъчно ниво, което означава, че обучението има изключително дълго въздействие върху човешкото тяло.

Според Стивън Холгейт, ръководител на научния колектив, изследването им потвърждава мнението, че хората трябва да учат колкото се може повече, тъй като образованието носи много повече ползи, отколкото може да се усетят на практика. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


20 Стамена Георгиева Георгиева 12.05.2011 | 17:47
"Който учи ще сполучи!" са казали хората :) Майка ми ми е казвала, че четенето на книги е "гимнастика" за мозъка. Не съм от тези, които са постоянно четат, но въпреки това ми е приятно, особено когато съм на плажа и се пека на слънце. Тогава ми е най-приятно :)
19 V D 12.05.2011 | 17:39
На много хора им е по-лесно да се правят на глупави, а всъщност това съвсем да не е така. Глупавият човек много по-лесно се манипулира от умния, затова и много работодатели предпочитат по-необразовани хора, за да могат да им дават по-малко пари, а да работят повече.
18 Иванка Иванова 12.05.2011 | 16:46
Цвете, определено и на мен ми прави впечатление, че всеки гледа да се оправдае с някои друг и не признава собствената си грешка и незнание. Но другите не са виновни, че ти не знаеш, научи се. Как едни могат, а други все казват не мога, не знам и не искам. Няма такива думи, винаги може и има решение, стига да има и желание.
17 d.krumova _ 12.05.2011 | 16:40
Може би някои хора притежават генетично предразположение към учене, други обратното. В по-напреднала възраст приятно и стимулиращо занимание е плетивото, въпреки че аз и сега си пошийвам някое друго гобленче. За мен гобленът е тотален релакс и удоволствие, но на другиго няма да му е приятно да си къса нервите с хиляди бодове. Светът е шарен и красив такъв, какъвто си е.
16 Цвете Жекова 12.05.2011 | 16:32
Криси, той глуповатият човек си мисли, че е по-щастлив, защото е жертва на собствената си ограниченост. Но когато идват проблемите и не знае как да ги реши, започва да се оправдава, че другите са му виновни.
15 Златка Стоева 12.05.2011 | 16:32
Лошото е, че в нашата страна, където всичко става в връзки и подкупи сложиха неграмотни и необразовани хора на работни позиции, където се изисква логична мисъл, солидни знания и добра компютърна подготовка, каквито не всички имат и затова обикновения човек често има проблеми в резултат на грешки на администратори.
14 d.krumova _ 12.05.2011 | 16:31
Тук ключов момент е желанието за учене. Файдите от него са несъмнени, никой не ги оспорва, но идеята е как да накараш хора, които през живота си са чели 2 книги да учат?! В съзнанието на повечето идеята за учене и четене създава тягостно усещане и нежелание. Други пък са като ходещи речници и трупат енциклопедични знания. Важно е да се разгадае на какво де дължат и двата феномена, а изтъкването на ползите от една дейност няма да накарат, който не е предразположен към нея да я практикува.
13 М. Иванова 12.05.2011 | 16:09
За това съм съгласна, но за самото образование, няма как живота да те научи. Учиш в училище, в къщи, майка ти, баща ти и сам, ако изявиш желание. :)
12 Станимира Георгиева 12.05.2011 | 15:59
М.Иванова, не е нужно да записваш 6 магистратури, че да се учиш:). Най-добрият учител в този живот, е самия той - живота! Човек се учи, докато е жив! Няма научен човек на всичко! За мен, най-голям източник на знания е житейски опит на хората, обичам да слушам техни истории и да си правя поуки, важното е да не повтаряш грешките на другите и на себе си. Важното е ВИНАГИ да имаш желание да се развиваш, да бъдеш любопитен за всичко и да не си мислиш, че има неинтересни сфери! От всички от всичко, можеш да извлечеш някаква поука или прозрение :)
11 Криси Митева 12.05.2011 | 15:59
"Изследвания на ДНК, проведени от британски учени, показват, че при по-малко образованите хора стареенето на клетките става по-бързо отколкото при висшистите, пише БиБиСи." Аз пък си мислех, че глуповатия човек е най-щастливият? :) От една страна Е, защото няма да му се налага да мисли толкова много над проблемите от лично, регионално и всякакво ниво. Ще е щастлив и с това което има и с това което неосъзнава! Просто ще си е тъп, но щастлив. :)
10 М. Иванова 12.05.2011 | 15:46
Цвете, дори и в изказвания на политици и видни личности в медиите, се вижда употребата на паразити.
9 Цвете Жекова 12.05.2011 | 15:42
И на мен ми се е случвало да трябва да говоря с хора с беден речник. Боже,колко си личи! Въпросният човек се опитва да ми обясни нещо, но очевидно не може да намери правилните думи и започва да мънка, да използва междуметията "ъъъъъ", "аами", "ммммм", което ме изнервя много и в такива случаи аз започвам да довършвам изреченията.
8 Пролет Генадиева 12.05.2011 | 15:36
Много се дразня, когато някои незнаещ започне да обяснява и да дава компетенции по въпрос, за които не знае достатъчно или не е подготвен. След като обясня, ако аз знам по темата, човека се сърди и започва да спори и да твърди, че не е така или спира да говори с мен и се изнервя.
7 М. Иванова 12.05.2011 | 15:35
Случвало ми се е, говоря с някои, той се мъчи да ми обясни нещо, но нямам думи за изразите и изреченията, които използва. От рода на : "И той, каза това, че онзи направил онова и то станало така и после не знам си какво", толкова много се изнервям и му казвам, да не ми обяснява, няма смисъл, не мога да го разбера. Или го карам да повтаря по два пъти и бавно да говори, като се бъзикам с тях, че сам руса и ми трябват повече обяснения, а те стоят и ми се смеят и си мислят, че не ги разбирам, а в същото време не виждат колко са ограничени.
6 Цвете Жекова 12.05.2011 | 15:15
М. Иванова, не само, че един умен човек не желае да общува с прости хора, то е направо цяло изпитание за нервите. Неукият човек си остава ограничен за всичко. Лошото е, че на много хора работата им е свързана с общуване с клиенти и няма начин да не се стигне до някой емоционален сблъсък в даден момент.
5 Златка Стоева 12.05.2011 | 15:06
Четенето, ученето - тези дейности разширяват мирогледа, подобряват мисълта и развиват логиката. Човек, който има правилно функционираща логика може спокойно да се справя с всякакви ситуации.
4 М. Иванова 12.05.2011 | 15:03
Определено, Георги е много прав. Колкото повече не знаеш, толкова по- лесно те манипулират и използват. Понякога, по такъв начин могат да те надхитрят, че да се чудиш как е станало. Ученето помага и за развитие на езиковата култура, аз съм забелязала, че колкото повече уча и чета, толкова по-лесно запомням всичко и се пази в главата ми. А и съм убедена, че никои умен човек, не желае да общува с простаци и хора които не са на неговото ниво и не могат да кажат едно смислено изречение. Употребяват думи като "такиз", "како" и много подобни, но това не са думи, в българският език не съществуват такива понятия. Ниската култура и знание, винаги са били във вреда на човекът, колкото повече знаеш, толкова повече вратички ти се отварят и по-добре за самият теб. Лично аз не бих се задоволила с едно висше, желая да запиша още едно и магистратура, ако имам възможност, бих учила цял живот, допада ми и ми е по-лесно, когато знам. А и умните хора имат много големи шансове за изяви и след това получават голямо удовлетворение и признание, докато незнаещите предпочитат да стоят на едно място, да не се развиват, страх ги е от новото и непознато.
3 Цвете Жекова 12.05.2011 | 15:03
Със сигурност нивото на образование влияе върху здравето на човека. А с извода, че то "носи много повече ползи, отколкото може да се усетят на практика" учените далеч не са открили някакъв неизвестен никому факт. Иначе статията като цяло е много интересна и мотивираща.
2 Илиян Илиев 12.05.2011 | 14:57
А докато учиш ти се изпилват нервите от безумни преподаватели, които ти налагат мнението си, което е на светлинни години от това което се случва в момента. Иначе съм склонен да вярвам на английските учени за това твърдение, защото намирам известна логика.
1 Георги Петров 12.05.2011 | 14:53
Глупавия човек е зависим и много лесно може да бъде управляван, защото няма собствено мнение и не иска да разбере как стават нещата. Умните са амбицирани, перспективни и непрекъснато търсещи реализация в големите среди. Човек трябва непрекъснато да тренира мозъка си и да го "подхранва" със знания, защото иначе започва да затъпява.

ТВ програма

Кино

  • Сега Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България: Там,...
  • 15:30 Библиотеката
  • 16:00 Бъдещето на магията в България...
  • 16:45 Другият музей: Словото-Мълчаливеца...
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега ПРЕМИЕРА: "Романс отвъд времето" -...
  • 14:20 "Тайната съставка" - романтичен,...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Джурасик свят: Рухналото кралство"...
  • Сега "Омагьосване" - с уч. на Никол...
  • 15:00 "Зулендър 2" - с уч. на Бен Стилър,...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Казино "Роял" - с уч. на Даниел...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.