Поливането на порция червено месо с чаша червено вино, холестеролът от месото няма да се натрупва в кръвта. Това са открили израелски учени от Еврейския университет в Ерусалим, съобщава Daily Telegraph.
Според експертите това потвърждава факта, че червеното вино намалява опасността от сърдечносъдови заболявания. Те твърдят, че вредните съставки на местото могат да се натрупат в кръвта и да доведат до образуването на "лош” холестерол. Той, от своя страна, може да увреди кръвоносните съдове. Освен това е основна причина за увеличаването на опасността от сърдечносъдови проблеми.
Учените са открили, че полифенолите, които съдържа виното, пречат на съединенията да бъдат усвоени.
За да установи това екипът е изследвал 14 здрави доброволци, които си хапвали основно червено месо и избягвали риба и пилешко. По-малка група по-късно повторила диетата, но с всяка пържола всеки от участниците изпивал по чаша червено вино.
Проучването показали, че хората, които не пиели вино, след хранене имали повече малондиалдехид в кръвта, както и модифицираният от него холестерол в кръвта. След 4 дни опити, модифицираният холестерол скочил с 97%. Той е и основна причина за втвърдяването на артериите и натрупванията по тях.
Хората, които пийвали вино с месото, нямали промени в нивата на модифицирания холестерол, предава БТА. В част от случаите нивата му дори спадали. Учените смятат, че този ефект може да бъде постигнат, ако месото се маринова във вино, а не се поднася просто чаша с напитката.