Червеното вино бори холестерола

Той помага на организма да не усвоява вредните вещества от червеното месо

по статията работи: Елена Кирилова | 14.01.2013 | 17:03

Поливането на порция червено месо с чаша червено вино, холестеролът от месото няма да се натрупва в кръвта. Това са открили израелски учени от Еврейския университет в Ерусалим, съобщава Daily Telegraph.

Според експертите това потвърждава факта, че червеното вино намалява опасността от сърдечносъдови заболявания. Те твърдят, че вредните съставки на местото могат да се натрупат в кръвта и да доведат до образуването на "лош” холестерол. Той, от своя страна, може да увреди кръвоносните съдове. Освен това е основна причина за увеличаването на опасността от сърдечносъдови проблеми.

Учените са открили, че полифенолите, които съдържа виното, пречат на съединенията да бъдат усвоени.

За да установи това екипът е изследвал 14 здрави доброволци, които си хапвали основно червено месо и избягвали риба и пилешко. По-малка група по-късно повторила диетата, но с всяка пържола всеки от участниците изпивал по чаша червено вино.

Проучването показали, че хората, които не пиели вино, след хранене имали повече малондиалдехид в кръвта, както и модифицираният от него холестерол в кръвта. След 4 дни опити, модифицираният холестерол скочил с 97%. Той е и основна причина за втвърдяването на артериите и натрупванията по тях.

Хората, които пийвали вино с месото, нямали промени в нивата на модифицирания холестерол, предава БТА. В част от случаите нивата му дори спадали. Учените смятат, че този ефект може да бъде постигнат, ако месото се маринова във вино, а не се поднася просто чаша с напитката.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


5 Митридат Египетски 14.01.2013 | 18:25
алкохолът е спасил света от полудяване
4 Пламен Ризов 14.01.2013 | 17:34
Да де, ама е вредно за 100 други неща. Например за стомаха. На мен не ми го препоръчват.
3 Мая La 14.01.2013 | 17:31
"За да установи това екипът е изследвал 14 здрави доброволци, които си хапвали основно червено месо и избягвали риба и пилешко." За автора на тая статия - пилешките бутчета също се водят червено месо. За справка - който и да е лекар или ветеринар... пък ако щете и готвач.
2 Митридат Египетски 14.01.2013 | 17:19
ето затова всяка вечер пия червено вино
1 rozalij atanasova 14.01.2013 | 17:18
Знаем, че е полезно и без да се правят подобни изследвания. Особено през зимния сезон всяка вечер си пийвам чаша домашно червено вино.

ТВ програма

Кино

  • Сега Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Иде нашенската музика
  • 13:30 Религията днес: Снисхождане на...
  • 15:00 Бразди
  • 15:30 Библиотеката
  • 16:00 Книга на книгите анимационен филм
  • 16:25 Църковни песнопения
  • Сега "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадките на Руби Херинг:...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Романтично кралско...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Цар Лъв" - анимация
  • 14:10 "102 далматинци" - с уч. на Глен...
  • 16:10 "Зоотрополис" - анимация
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.