ШОК: Оцветителите в храната ни правят агресивни

Най-застрашени са децата

по статията работи: Гергана Златкова | 28.11.2013 | 11:58

Оцветителите, които се използват в храните у нас, са разрешени за употреба в ЕС.

Това са съставки от естествен и изкуствен произход, които се ползват за оцветяване. Дали е правилно, или не, е друг въпрос. Но според Европейската комисия е безопасно. Това обясни пред "Телеграф" Асен Ненов - експерт по храните.

Той стана известен с твърдението, че се ползват бръмбари за оцветители в луканките. Ненков обаче обясни, че е бил цитиран неправилно. "В най-различни продукти се използват тези оцветители. Трябва да се види конкретният продукт, за да се каже дали е вложено, или не. Оцветителите, за които се смята, че предизвикват хиперактивност, са азобагрилата", поясни експертът.

"В Европа има натиск за преосмисляне на влагането на азобагрилата, особено в продукти за деца като дъвки, сокове, бонбонки и др. Има зелено, червено оцветяване с азобагрила", добави той.  Ненов посъветва потребителите внимателно да четат етикетите.

Според него понякога има кампании, които преекспонират злокобни неща, които невинаги са верни. Така например не всички Е-та са толкова опасни.

"Проблемът е основно в имитиращите продукти. Това са ерзац продукти, които имитират някакви други храни. Човек се заблуждава, че това е нещо, което може да приема като храна", посочи експертът.

По същия начин безалкохолните и газираните напитки съдържат само вода, оцветител, подсладител и аромат и в тях всъщност няма нищо естествено. Добрата новина е, че има потребители, които все по-активно търсят информация за храната. Интернет и социалните мрежи улесняват процеса.   


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


40 Mer Zlatkova 28.11.2013 | 16:03
Всъщност всички боклуци в храните ни правят по-болни, лабилни и психически неустойчиви. Като всяко нещо и нашето тяло, като не приема правилното гориво и не се храним с характерната за вида ни храна, то започва да дава дефекти. За това най-добре човек да се придържа към простички храни с една съставка - моркови, зеле, лук.... Може да е сигурен, че в тях няма оцветители и консерванти, а ако са домашни и нитрати.
39 forum arbiter 28.11.2013 | 14:50
Нали пак той беше показвал от какво се правя шарените пръчици дето са за украса на сладоледи и торти - знам, че една от съставките от тези оцветители в тях, беше коса!!
38 BornToBe Wild 28.11.2013 | 14:49
Ми те за това някои хора са вегетарианци, ама аз не съм много на това мнение. Все пак местото е много голям изичник на белтъчини и желязо за нас и мисля, че си е необходим продукт, но остави това. Тези оцветители и подсладители за наистина голям проблем
37 forum arbiter 28.11.2013 | 14:49
"По същия начин безалкохолните и газираните напитки съдържат само вода, оцветител, подсладител и аромат и в тях всъщност няма нищо естествено." - Това го знае всяко хлапе, ама не пречи да се консумират масово от хората защото са сладки на вкус
36 Момиче То 28.11.2013 | 14:48
Да де ама няма как да ги спреш от масовото производстов нали? А то си е масово, много малко хора ще седнат да четата за Е-тата и да се чудят дали ядат качествена храна....за съжаление
35 Desislava Stoyanova 28.11.2013 | 14:46
а смяташ ли,че в това число е и чистото месо или имаш предвид само.. купешкото? :)
34 forum arbiter 28.11.2013 | 14:42
"По същия начин безалкохолните и газираните напитки съдържат само вода, оцветител, подсладител и аромат и в тях всъщност няма нищо естествено." - Това го знае всяко хлапе, ама не пречи да се консумират масово от хората защото са сладки на вкус
33 BornToBe Wild 28.11.2013 | 14:41
"Проблемът е основно в имитиращите продукти. Това са ерзац продукти, които имитират някакви други храни. Човек се заблуждава, че това е нещо, което може да приема като храна", посочи експертът. - Така е. Това са САМО ИМИТАЦИИ. И нищо друго. Най-добре да се яде храна първоизтичник, салати, месо, ядки...Всичко друго е реклама и индсутрия.
32 Момиче То 28.11.2013 | 14:40
Така е, от кога Джейми Оливър (английски много известен готвач) говори за тези боклуци в храните, з атези оцветители, които са голям ахимияи и дори и да са позволени то е защото компаниите производителите притискат правителствата да ги пускат срещу, може би не малки хонорари. И това е масово - няма значение, Европа, България, САЩ. Защо си мислите, че половината население не САЩ или Европа е болно от диабет?
31 набръчкан мозък 28.11.2013 | 14:25
Аз имам една теория, кое може да ни прави по - агресивни, това според мен не са само оцветителите в храните, които ядем , а и животинските хормони, които попадат в нас, чрез месото, което ядем . Това е проблем , за който всички хора си мълчат, а той съществува .
30 развалени кренвирши 28.11.2013 | 14:25
да, това е самата истина и тези деца е редно да започнат да се хранят само с природосъобразни продукти, защото това което се случва напоследък не е много правилно и не знам защо някои хора продължават да го правят.
29 маймунка мръсна 28.11.2013 | 14:24
това явление се нарича замярване, което е характерно за малките деца и не може да се предотврати. но можем да направим така, че децата да се замерват с други неща и това може да се получи с една бавна и методична работа.
28 гражданската квота 28.11.2013 | 14:23
това е много интересно твърдение, което няма как да подмина и ще го имам предвид когато си купувам цветни храни. нека това да стане ясно на всички и да го знаят колкото се може повече хора.
27 развалени кренвирши 28.11.2013 | 14:21
такива проблеми може да ти донесат и много други неща, които също трябва да избягваш. тези неща също са много опасни и смятам, че трябва да им се обръща много голямо внимание, за да няма повече такива проблеми, за каквито четем в момента.
26 маймунка мръсна 28.11.2013 | 14:20
трябва да се приема само храна, в която да няма химикали. такава храна се продава в много магазини и това трябва да се знае от колкото се може повече хора.
25 бартош курек 28.11.2013 | 14:18
ами ще им купуваш само екологично чисти продукти, в които няма оцветители. толкова ли не можеш да различиш такива продукти? ако не можеш, трябва да попиташ хората, които работят в тези магазини, защото те най-добре могат да те упътят.
24 гражданската квота 28.11.2013 | 14:17
смятам, че това е много важна информация и тази информация трябва да достигне до колкото се може повече хора, които да я разберат и да няма такива, които да не са разбрали за какво става дума. този проблем не трябва да се потулва, а да се разбере от колкото се може повече хора.
23 маймунка мръсна 28.11.2013 | 14:16
такива храни не трябва да се дават на децата, защото това може да е много опасно. децата не трябва да се хранят с такива храни, а да им се дават само плодове, които да са подходящи за тях и да няма никакви проблеми.
22 развалени кренвирши 28.11.2013 | 14:15
това е много ценна информация, която няма как да не ме радва, че я разбирам, защото тези храни са много опасни и това не трябва повече да се случва.
21 бартош курек 28.11.2013 | 14:15
това е самата истина и ми се струва, че тези оцветители трябва да бъдат забранени възможно най-скоро и за тази цел прокуратурата трябва да се сезира, за да няма повече агресивни хора по улиците. нека това да стане ясно на всички хора и повече да не се ядат такива храни.
20 melinda belinda 28.11.2013 | 14:14
Почти във всички храни има, има опаковки, на които не пише има ли няма ли за заблуда. Всичко е бизнес и пари, много е лошо, че няма никакви хубави храни на пазара или те са много малко.
19 кученцето пиджи 28.11.2013 | 14:06
Мисля, че държавата ни трябва да реагира на тези заплахи, като създаде съответните органи , които да следят какво точно се слага в продуктите, които ядем и най - вредните неща да не стигат до нашата маса .
18 дрезгав глас 28.11.2013 | 13:55
Винаги съм гледал да избягвам храните , в които има консерванти, и другите там вредни съставки.. Само, че и да искаш да си купиш "чисто" месо например, нямаш гаранция как е отглеждано животното и с какво са го хранели . Бройлерите например имат толкова меки кости, защото ги държат в едни кафези и метаболизмът им е много объркан. Когато ги пуснат на свобода, че си чупят краката с първите крачки, защото са расли в "епруветки" . Дали тяхното месо е качествено, когато са гледани в такива условия.. ?!?
17 reni angelova 28.11.2013 | 13:49
Така например не всички Е-та са толкова опасни. Има и такива да, но повечето храни съдържат опасни Е-та. За това трябва да знаем повече за тях.
16 Jana Kirova 28.11.2013 | 13:40
Вече кое ли не е вредно, да се чудиш какво да купиш на децата си като всичко е хемея и соковете и близалките и царевичните пръчки и всичко.
15 gospoja jeleva 28.11.2013 | 13:33
Тъпчем се защото много малко хубава храна има по магазините, дори и в месото има оцветители и всеки ден ядем каквото има. Ако имахме повече пари и бяхме богати с високи стандарти нямаше да ядем такива боклуци.
14 Пламен Панайотов 28.11.2013 | 13:27
"Най-застрашени са децата" - Това е много лошо, тай като докато растат децата, те вместо да приемат качествена храна, без химикали в нея, се получава точно обратното .
13 mitko velev 28.11.2013 | 13:27
Тъпчем се с химия и това си е.
12 Батко Реджеп 28.11.2013 | 13:07
Храните, които в момента се продават на пазара не са от най - здравословните възможни . Слагат им всякакви консерванти и оцветители, което може да ни докара разни проблеми .
11 Sisunka Mitevska 28.11.2013 | 13:02
Тези неща лесно се преодоляват. В интеренет има достатъчно информация за всяко едно от Е-тата - какво представлява, опасно ли е, на какво вреди, в кои страни е забранено, къде се използва и прочие. На човек, ако му пука за собственото му здраве вместо да се оправдава като пазарува трябва да направи едно просто нещо - да чете етикетите, с времето се спираш на определени марки и производители и е далеч по-лесно. Някои от Е-тата са напълно безвредни, но други са токсични за нашето тяло и наистина могат да отключат агресия и различни заболявания, алергии.
10 известна личност 28.11.2013 | 12:19
Защото в България това не виждам как ще се случи. Ще ядем боклуци, на цени близките до европейските и производителите ще печелят още повече според мен.
9 david copperfield 28.11.2013 | 12:19
Така си е наистина. Заради това преценявайте добре какви хранителни продукти си купувате, за да не съжалявате от тях след това. Това не трябва да се случва.
8 Пламена Христова 28.11.2013 | 12:13
"В Европа има натиск за преосмисляне на влагането на азобагрилата, особено в продукти за деца като дъвки, сокове, бонбонки и др. " И аз мисля, че не трябва да се използват, ако съдя по децата наистина ги правят по-агресивни и дори хиперактивни. Според мен не е хубаво да се дават сладки и бонбони, особено шоколадови на малките деца, не само, че това им причинява такива неща, а и има доста лош ефект върху зъбите им, също така прекалено много голямата консумация на сладко, може да причини диабет.
7 властен олигарх 28.11.2013 | 12:11
Заради това не се дръжте, като деца, а като големи хора. По интересен начин се възприемат оцветените продукти, от човешката психика наистина.
6 David Hayemaker 28.11.2013 | 12:10
"Най-застрашени са децата" - Ами като видят купа шарени бонбонки или започват да ги хапват, или да се целят с тях. Това е доста често срещано явление :).
5 известна личност 28.11.2013 | 12:10
Агресивни ще станат тези, които не могат да си сдържат нервите. Останалите ще се държат дали по-сериозно и няма да създават никакви проблеми според мен.
4 david copperfield 28.11.2013 | 12:09
Интересно тогава какво ще става с бонбонките :). Явно всичките ще бъдат в един, или максимум 2 цвята. Ще бъде голяма скука така според мен :).
3 капаче калпаче 28.11.2013 | 12:05
Е акк става така, че всички знаят, че толкова много храни ни тровят, а никой нищо не прави, за да забрани производството.
2 Ариана Оптимистикова 28.11.2013 | 12:04
абе въобще ядем само боклуци
1 мили ванили 28.11.2013 | 12:00
Вече няма нищо безопасно,с което да можем да се храним!

ТВ програма

Кино

  • Сега Черно пространство тв филм /3...
  • 00:20 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 00:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:20 Библиотеката /п/
  • 03:55 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:40 Бразди /п/
  • 05:25 Чешити /п/
  • Сега "Случаите на Корморан Страйк: Зовът...
  • 00:45 "Трима братя, три сестри" -...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • Сега "Хъдсън и Рекс" - сериал, сезон 5
  • 00:30 "Снайперист" - сериал, сезон 2
  • 01:30 "Пожарникарите от Чикаго" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.