Когато ходим в магазина със списък с покупки, почти никога не се връщаме само с написаното. Разходките покрай щандовете са неизбежни, а заедно с тях и залитанията ни по лакомства и изкушения.
Колко пъти сме се спирали да си вземем нещо сладко, солено (уж да има). Като изключим факта, че се заглеждаме по опаковката само, за да изберем какво да си вземем, рядко се спираме на онзи малък ъгъл отзад, на който пише "Съдържание".
Следващият път не е лошо, когато се спрем на пакет чипс, да погледнем за една определена дума в състава - "олестра".
Олестрата е всъщност заместител на мазнината, която не съдържа никакви мазнини, калории и холестерол.
Като съставка олестрата фигурира в състава на доста хранителни продукти в много страни по света.
Олестра е открита случайно от изследователите Матсон и Волпенхайн, работещи за Procter&Gamble, през 1968 година. Целта на учените била да открият мазнина, която се храносмила по-лесно от недоносени деца.
Още по темата четете в Kulinar.bg