В Мароко добиват сол по традиционна 200-годишна технология

Единствената модернизация е помпа, която докарва морска вода за промиване на лугата

по статията работи: iNews.bg | 06.05.2011 | 15:23
Повече за:

В полите на планината Риф, в североизточната част на Мароко, има едно малко село, наречено Зерадун. Там жените добиват сол по стара технология, която не е променяна от 200 години, разказват от Slow Food.

Традицията, оцеляла през вековете, предвижда употребата на малки басейни, в които след прилива се задържа морска вода. Липсва каквато и да било механизация и не се добавят химически вещества. Съоръженията дават поминък на малко семейства.

Техниката е колкото проста, толкова и ефективна, коментират от Slow Food. Но отнема доста време – морската вода трябва да се изпари. Лугата се събират в специални съдове, промива се отново с морска вода и се суши отново, за да бъде получена качествена сол. Единствената модернизация е помпата, която довежда морска вода за промиване на лугата. Преди 200 години хората са носели водата на ръка.

Днес с помощта на добавени етерични масла хората произвеждат и различни козметични продукти като соли за баня.

Според експертите обаче това традиционно производство само помага за изхранването на населението, но и защитава крехката екосистема на Африка.

Производството на сол трае около 3-4 месеца годишно. Стартира в средата на май и продължава докато на небето има силно слънце.

Освен това добитата сол е с много високо качество и вкус. В същото време силната конкуренция на по-модерното производство ограничава силно възможността на тези стари производители да продават своята сол.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Ива Хинова 09.05.2011 | 16:07
Радващо е, че все още има такива производства, които не само са изключително щадящи за природата, но и носят поминък на хората и развитие за съответния регион, неслучайно още я наричат „бялото злато“. А колкото до морската сол – за предпочитане е, вярно че създава една такава трудност – трябва да се мели или счуква, но пък се свиква. :)))
1 Мариана . 09.05.2011 | 16:00
Подобни малки производители наистина нямат шанс да преборят конкуренцията на крупните промишлени такива за сега, но за сметка но тава хората, които предпочитат fair trade стоки, стават все повече. Да не говорим, че морската сол и то добита по такъв екологично чист начин е с доста по-добри хранителни свойства /съдържа много минерали/, отколкото добре познатата ни рафинирана бяла сол.

ТВ програма

Кино

  • Сега Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.4
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.