По-топлите океани поемат по-малко CO2

Тази дългосрочна тенденция ще повлияе върху бъдещите решенията за намаляване на парниковите емисии на глобално ниво

по статията работи: Георги Георгиев | 11.07.2011 | 11:48

Дълги години климатолозите си задават въпроса колко голяма всъщност е способността на океаните да служат като буфер за климатичните промени. Със своята способност да поема приблизително една трета от човешките емисии на въглероден двуокис, океанската вода се явява най-големият уловител на парниковия газ.

Въпросът дали океанът ще продължи да поема произведения от човечеството въглероден двуокис със същия капацитет обаче оставаше неизяснен поради факта, че до днес проучванията по темата са давали разнопосочни резултати, коментира проф. Гален Маккинли от университета Уисконсин-Мадисън, цитирана от physorg.com.

В нов анализ, публикуван онлайн в Nature Geoscience, Маккинли и колегите ѝ идентифицирали възможната причина за тези несъответствия в предишните изследвания и предоставили нагледни доказателства, че климатичните промени и по-специално глобалното затопляне, влияят негативно върху способността на океаните да поемат въглеродния двуокис.

За целта на изследването учените приложили екстраполация на събраните от тях данни за химическия състав на океанската вода през изминалите десетилетия и така успели да създадат дългосрочни модели на поведението на океаните.

Оказало се, че досегашните противоречиви резултати са предизвикани от вариации в способностите на океана да поема въглеродния диоксид на отделни места. Учените елиминирали данните от краткосрочните периоди от 10-15 години и се концентрирали върху дългосрочните тенденции от над 25 години, при които ясно се виждали покачващите се нива на въглероден диоксид в повърхностните водни слоеве на Северния Атлантически океан.

Оказало се, че през последните три десетилетия увеличението в атмосферния въглероден двуокис като цяло корелира с увеличението на разтворения във водата газ. Затоплянето на морската вода обаче водело до намаляване на способността ѝ да поема атмосферния въглероден диоксид.

Маккинли и нейните колеги наблягат върху нуждата от подробно изучаване и на другите части от Световния океан, което ще уточни в детайли тенденциите в способността на океана да поема въглеродния диоксид.

В бъдеще тази информация ще бъде от жизненоважно значение при взимане на решения на глобално ниво, тъй като всяко намаляване на способностите на океана да поема въглероден диоксид, ще изисква по-големи усилия от страна на човечеството да контролира техногенните парникови емисии в атмосферата.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Мариана . 11.07.2011 | 12:37
Според някои учени водата днес поглъща количества на въглероден диоксид, които се равняват на половината от абсорбираното от океана през 1990! Това със сигурност е ясен знак за правителствата, че трябва да се коригират набелязаните цели за намаляване на въглеродните емисии, по-рязко, отколкото се смяташе досега, което не виждам обаче как ще се случи при положение, че САЩ не желае да подпише Киото 2, а някои страни продължават да не спазват дори договореното през 1997г. Дори и най-малката промяна в температурата на водата влияе на процеса на вентилация, благодарение на който се абсорбира около една четвърт от въглеродния диоксид, произведен в целия свят.
2 Живка Илиева 11.07.2011 | 12:36
По-високите температури на моретата и езерата също така ще позволят на паразитите и водораслите да се размножават прекомерно. Същото се отнася и до комарите, пренасящи западнонилски вирус, малария и тропическа треска денга. Селскостопанската продукция и ракообразните на много места ще са негодни за консумация... Въобще ако тази тенденция се запазят далеч не ни очакват хубави неща.
1 Ива Хинова 11.07.2011 | 12:36
Крехкото равновесие на синята планета постепенно се нарушава... Очевидно и процесите на хоризонтална вентилация, които протичат в океанската вода са засегнати. Въглеродният диоксид, който се абсорбира от въздуха, се смесва от приливите и отливите, които го влачат към дъното на морето, което от своя страна позволява на водата близо до повърхността, да абсорбират повече. Но отчетените напоследък по-ниски нива на въглерод в по-дълбоките води навеждат на мисълта, че водата не се смесва, както е ставало в миналото.

ТВ програма

Кино

  • Сега Бързо, лесно, вкусно /п/
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:30 "Час пик" - сериал, еп.4
  • 22:30 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Скрита самоличност" (премиера) -...
  • 21:00 "ФБР" (премиера) - сериал, сезон 5
  • 22:00 Новините на NOVA
  • 22:30 "Новобранецът" (премиера) - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.