Български учени създадоха лактобацили – естествени консерванти

За киселото мляко и как да открием има ли нишесте в него разказват учени от БАН

по статията работи: Апостол Апостолов | 28.10.2011 | 08:30

Киселото мляко може да престои и 28 дни при температура от 4 градуса и да не се развали. Как може да стане това – откриха учените от БАН Росица Топчева и доц. д-р Светла Данова. Двете успяха да създадат нов щам лактобацили.

Произведените с тях кисели млека отговарят на българските стандарти за кисело мляко и имат отличен търговски вид и след 28 съхранение при 4 градуса температура. Бацилите са нов щам, не са свързани с комерсиалното производство и техните свойства позволяват нови технологични подходи, смятат учените.

Целта на учените е била да потърсят начини за консервиране и съхранение на продуктите, но с природни средства и без химия, разказват двете изследователки пред Econ.bg.

До този момент няма интерес към техните продукти – нито от страна на български, нито от чуждите компании.

А на българския пазар огромна част от закваските за киселите млека са чужди. По тази причина и работата на учените може да се окажа страхотен коз за българските производители.

Учените разкриха и още трикове – за това как можем да разпознаем дали има нишесте в киселото мляко. Ако капнем капка йод в лъжица мляко и посинее – значи има нишесте, разкрива Росица Топчева, която е докторант в БАН.

Какви още тайни на киселото мляко разкриха изследователите можете да прочетете в рубриката "Интервюта" на Econ.bg.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Живка Илиева 28.10.2011 | 17:28
Имам предвид няколко марки млека, които непременно ще тествам с йод, защото имам съмнения, че не са нищо повече от едно кремче. Преди време бях си правила труда да се опитам да заквася прясно мляко с купешко и не ми се получи. Защо ли?! Може би защото въпросната полезна бактерия я няма в повечето купешки млека! Наистина много хубава и полезна статия!
1 Мариана . 28.10.2011 | 11:00
Много интересна статия! Това е една от доказателствата, че съществуването на БАН не е безсмислено и безцелно, там работят не само „феодални старчета“, но и млади хора като Роси, за които е най-лесно да хванат пътя и да си правят разработките в някоя цивилизована държава, където този труд се цени повече! Този момент в статията най ми хареса – за микробиолозите остава "необясним фактът как едно кисело мляко, оставено на стайна температура, два месеца по-късно не се разваля", това по повод на боклуците, с които ни заливат на пазара и за които с положителност можем да кажем, че нямат нищо общо с истинското кисело мляко.

ТВ програма

Кино

  • Сега Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • Сега Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Бягство към победата 2:...
  • 22:00 "Кажи честно" - забавно шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Игри на волята:...
  • 22:00 "Big Brother" (премиера) - риалити,...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "ФБР" - сериал, сезон 1
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.