Качеството на млечните продукти си има цена

За 3 години качеството на сиренето и киселото мляко на пазара у нас се повишава

по статията работи: iNews.bg | 12.07.2011 | 14:08

За последните три години качеството на млечните продукти – в частност на киселото мляко и бялото саламурено сирене, се увеличава. Това показва проучване по проекта "Устойчиво потребление в България – промяна на устойчивите модели".

Авторите на проучване са учени от Университета по национално и световно стопанство (УНСС) в София и Асоциацията "Активни потребители".

Как е проведено изследването?

В рамките на проекта са изследвани 19 марки саламурено сирене и 16 марки кисело мляко. За сравнение са взети показателите, заложени в Българския държавен стандарт (БДС). Пробите са купени от магазините у нас, а изследванията са правени в независими лаборатории.

Производителите са били уведомени за резултатите. Само една компания, производител на сирене, е подала възражение за данните и по-конкретно това се отнася за количеството сол в продукта. При сирената са изследвани продукти в ценовия диапазон от 7.29 до 14.80 лева. Има и сирене на цена 19.98 лева за килограм, но то е на био-производител.

"Ядем качествени млечни продукти", обобщи резултатите министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Само един от производителите на сирене е декларирал на етикета, че прилага БДС. Резултатите от изследването обаче показват, че всички сирена се приближават много близко до тези стандарти.

Богдан Николов от Асоциацията "Активни потребители" коментира за iNews.bg, че производителите не слагат марката БДС на продуктите вероятно заради дългата и сложна процедура по връчването на този етикет. Според него това, че само един производител прилага, но всички изследвани стоки се приближават до държавния стандарт не е лошо нещо.

По отношение на киселите млека данните от проучването показват, че във всички са вложени живи бактерии, както са изискванията на БДС. Проверени са 16 марки и само шестима от производителите са записали на етикета си, че прилагат стандарта.

По-високото качество си има цена

От Асоциацията "Активни потребители" обаче посочват, че по-високото качество на млечните продукти има и своята цена. Сиренето е поскъпнало с около 2 лева (средна цена 11.01 лева, спрямо 9.08 лева преди три години). Кофичка киселото мляко е по-скъпа с над 25 стотинки.

Друг проблем, отбелязан от "Активни потребители" е, че зрелостта на сиренето – от изследваните 19 марки – при седем зрелостта е по-висока, а при останалите 12 – по-ниска от заложеното в стандарта.

Сравнението на цените е спрямо аналогично проучване на Асоциацията през 2008 година. Тогава обаче данните показват, че само в една проба от киселите млека е имало живи бактерии, а нито една марка сирена не отговаряха на БДС.

Изкупна цена на млякото също се увеличава

Не само цените на продуктите на пазара се покачват. Увеличава се изкупната цена на млякото, коментира министърът на земеделието Мирослав Найденов. Той посочи, че в неделя (10 юни) е бил на посещение във ферма в Сливен. Собственикът на фермата е посочил, че в момента млякото, което той произвежда, се изкупува на цена 75 стотинки за литър без ДДС. Преди няколко години цената е била под 30 стотинки на литър, допълни министърът.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


35 Станимира Георгиева 12.07.2011 | 17:18
Аз също подкрепям твоята гледна точка Мариана, и на мен ми се иска такива здравословни и хуманни идеи да се реализират у нас, макар и доста трудно. Но все си мисля, че и до там ще стигнем, стига да има хора които да вярват в този вид производство и сили да го реализират и наложат на нашия псевдо пазар. Хубаво е на да копираме чуждите практики, а да ги взимаме като пример за нашите.
34 V D 12.07.2011 | 17:17
Мариана не ме разбирай погрешно, не че не го харесвам този начин, просто не мисля, че може да се приложи в страна като България. Няма кой да се захване с това. Изисква прекалено много усилия и труд за да се постигне. Идеята е повече от прекрасна, но просто българина иска от нищо да прави нещо и да печели много.
33 Мариана . 12.07.2011 | 17:07
В Англия хората са си решили проблема с местното производство и бактериите много просто - току-що издоено, млякото минава през пастьоризатор и се сипва в стъклени бутилки за многократна употреба без етикети. След което на колело се доставят до прага на клиента. Звучи чудесно нали?! Целта на т. нар. микрофермерство, което се разпространява на Острова, е да обслужва хората от близкия регион, без да се замърсява излишно заради транспортирането на стоката. Не искам да убеждавам никой в правотата на избора си, просто представям една друга гледна точка, която за мен лично е по-правилна и природосъобразна. Просто се ужасявам от съвременното стерилно животновъдство, което третира животните толкова брутално като роботи за мляко...
32 Свилен Терзиев 12.07.2011 | 17:00
И в този ред на мисли изказването на М. Найденов си е чист популизъм, защото качествени храни НЯМА! Никога не е гаранция, че може да лепнеш някоя зараза от сирене, което струва 19 лева. Просто човека се изказва така, за да може да вдигне доверието към себе си и министерството.
31 Borislav Bonev 12.07.2011 | 16:59
Какъв вкусен кашкавал съм ял в едно село в сливенския Балкан - Стара река се казва. Бабата при която бяхме там, отглеждаше крави с дядото, и правеха невероятен кашкавал - гъст, ароматен и много много вкусен! мисля че 9 литра мляко трябваше, за да стане един килограм кашкавал!
30 Криси Митева 12.07.2011 | 16:55
Естествено, че на "домашния пазар", има много добри качествени млека и продукти и на мен често ми се случва да си купя, и наиситна са добри. Но винаги остава фактора за мръсно мляко или заразена крава, не знаеш къде точно за гледани и как. Навремето, нашите прародители ги гледаха и ние сме им имали сто процентово доверие. Обаче сега, не можеш да си сигурен в тези времена на хиляди новоизлюпващи се бактерии и зарази. Особено ако храним и малки деца...за това се въвежда и тези стандарти. По-скоро трябва да обърнем внимание на начина за спечелване на пари от еврофондовете и какви точно изисквания се очакват от нас. И дали те са реално постижими...
29 Стамена Георгиева Георгиева 12.07.2011 | 16:50
Ама не мога да разбера кой ви кара да купувате тези продукти от магазина? Като не му харесва на някой, да си го произвежда сам, никой не те кара на сила да си харчиш парите за некачествена стока. Мен като не ме устройва нещо, просто не го правя. Това било гадно, другото било хубаво, правете си каквото искате, щом не ви пречи да си рискувате живота. Прекалено много се вманиачаваме в качеството на храната, а не виждаме всички други отрови, които поглъщаме всеки ден!
28 Петър Стоянов 12.07.2011 | 16:46
Който е опитвал сирене и кашкавал на растителна основа, може да направи разликата с тези, който са от истинско мляко. Интересно обаче, как един килограм сирене може да струва 5 лева, при изкупната цена на млякото в България. И възниква въпроса - дали не се слага и сухо мляко?
27 Иван Цветков 12.07.2011 | 16:46
Бих си купувал мляко от баба или дядо, но преди това трябва да е ''проверен'' и да съм сигурен, че не е някакъв мърляч, който да не държи на чистотата във фермата си. А начини за ''проверяване'' винаги се намират. :)
26 Данчо Георгиев 12.07.2011 | 16:44
Продуктът, с който името на България е известно на света, изисква за своето получаване много внимание, знания, технологична и микробиологична опитност. Теоретичното и практично познаване на микрофлората на оригиналното българско кисело мляко, нейното действие, връзката ѝ с технологичните тънкости, са важен и изискващ много компетентност момент.
25 Ани Г. 12.07.2011 | 16:41
Солидарното земеделие като термин го въведохме ние, иначе на Запад е популярно като CSA (Community Supported Agriculture) и съществува повече от 40 години. Идеята му е да подкрепи малките фермери, които произвеждат храна по традиционните методи с грижа не само за здравето на хората, но и с грижа към земята. Тоест това е храна, отглеждана по биологично чист начин, без да са използвани пестициди и химикали при нейното отглеждане, което помага да се съхрани почвата. Това си е точно едно време на село, като си ходихме редовно и бабите и дядовците ни зареждаха с продукция до горе! И някой да си спомня, да имаше дебелички деца по онова време? :)
24 Станимира Георгиева 12.07.2011 | 16:41
Криси, не мисля, обаче че кампанията ще пожъне голям успех. На мен също ми е съмнително да си купува престоялото по цял мляко на покрива на колата, а и често приятели са ми казвали че ДОРИ и бабите вече са се научили да го разреждат.:) Хитруши ей! :) Тук цялото ни мислене е такова, важно на Вуте да му е зле!
23 Borislav Bonev 12.07.2011 | 16:41
В нормалните държави млякото от мръсна крава се изхвърля и не стига до потребителя. Това трябва много да ви ядоса, защото е въпрос на отношение и здраве.
22 V D 12.07.2011 | 16:41
Мариана не бих си купила мляко от баба или дядо на улицата, защото както каза Иван изобщо не мога да бъда сигурна в произхода му и от колко време е на вън на слънце. Честно казано контрола в мандрите е по-сериозен от този. Не бих рискувала да заразя себе си или семейството си, като купувам храна от непознати. Ако ти го смяташ това за правилно си е лично твой проблем!
21 d.krumova _ 12.07.2011 | 16:39
Млякото се продава рано сутрин и е изкупено още преди да напече слънцето. И не, не ме е гнус. След като свариш млякото у дома и го пробваш, веднага си личи дали е добро и дали има примеси в него. Бабата или дядото, които продават разчитат на качество – именно с това си печелят клиентела. Ако продават лошо мляко никой няма да го купува, а от това те нямат сметка.
20 Георги Петров 12.07.2011 | 16:37
Аз нямам нищо против да вдигнат цената, но да си подобрят качеството значително. Някои млечни продукти въобще нямат вкус. Млякото не е такова, каквото беше преди, за кашкавала да не говорим. Има много хора, които са разочаровани от тези продукти и заради това не ги купуват. Просто българските производители не знаят как да се отнасят с клиента и масово го губят!
19 Петър Стоянов 12.07.2011 | 16:37
Според мен няма мляко с масленост 0,1, което да не е бъкано с нишесте. А и ако се замислиш, истинското кисело мляко, което правят бабите на село, е с висока масленост. Така че за какво са ни тези обезмаслени боклуци?
18 Криси Митева 12.07.2011 | 16:36
Мариана, трудно постижимо. Нашите производители, едва ли биха отдали така лесно качествена продукция на евтиния, а и такова нещо като солидарно стопанство е малко размито понятие. Макар, че доколкото разбирам в България вече съществува такова нещо и има цели четири ферми. Но покрай проекта, който е започнат миналата година главно с акции за популяризиране, са се насъбрали значителен брой почитатели. Хората са откликнали с невероятно желание, може би и защото има много хубав образователен елемент.
17 Иван Цветков 12.07.2011 | 16:35
А не ви ли е страх да купувате от разни баби и дядовци, които си продават млеката от колите? На мене лично ми изглежда неправилно млякото да стои на тавана на колата и да го пече по цял ден слънцето!
16 Илиян Илиев 12.07.2011 | 16:23
Дали министър Найденов не го е страх за мястото му в кабинета? http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=9641§ionid=2&id=0000201
15 Мариана . 12.07.2011 | 16:14
V D, ако си купиш прясно мляко от някоя баба /стига да я намериш/ със сигурност ще ти излезе по-евтино /върви около лев или под лев/, отколкото ако си купиш въпросното пастьоризирано мляко от магазина, от което калция се излича само че от костите при усвояване от организма. Е, в магазина е друго де – взимаш от рафта и бягаш, може и без да го вариш да го пиеш... докато купувайки си домашно мляко със сигурност ще имаш ангажимента да го превариш, подквасиш и пр., но пък поне знаеш какво хапваш и то на разумна цена. Така че стига сме се оправдали с цените, защото така ни изнася...
14 Иван Цветков 12.07.2011 | 16:11
Не разбирам много от производство на мляко и млечни продукти, но дядо ми винаги е правил мляко, сирене, а по-късно започна да дава на мандра и винаги ми е казвал, че това което се продава по магазина няма нищо общо със сирене/мляко.
13 V D 12.07.2011 | 16:00
Мариана и кой ще купува тази месна продукция? Хората, които взимат минимална заплата ли? Когато се заговори за тези стандарти, всеки иска да купува качествена храна, но когато чуе цената мнението му се променя. Не може да искаш кисело мляко като на баба ти за 70 стотинки, няма кой да ти го произведе и да спечели от това. Нали всички искат стандарти на българските продукти, защо тогава седят по витрините в магазините и никой не купува от тях? Защото са скъпи, това е проблема. Толкова ли е трудно да го разберат всички?!
12 Мариана . 12.07.2011 | 15:47
Криси Митева, масово производство нямам как да стане освен, ако всички не се преориентираме към купуването на продукти от една все още далечна и неузряла у нас идея наречена – солидарно земеделие. Просто ме дразни този популизъм – да се говори за традиционен вкус в кофичка... Но пък защо да нямаме пазари, където хората могат да предлагат местна продукция на открито, запазвайки традициите си за производство и показвайки наистина традиционния вкус, каквито има във Франция, Швейцария, че дори и САЩ...
11 V D 12.07.2011 | 15:32
Ако само киселото мляко, кашкавала и сиренето ни бяха проблема добре, но всички храни в магазина са едни и същи, нямат нищо общо с тези от едно време. На който не му харесват обаче нека си ги прави сам. Да си купува прясно мляко и да си го подквасва, за да си яде хубаво кисело мляко. Най-много обичам тези продукти които произвежда баба на село, но за съжаление не мога постоянно от нея да си взимам.
10 Криси Митева 12.07.2011 | 15:28
Мариана, а ти къде си срещала кисели млека за МАСОВО производство, да се произвеждат със същото качество и вкус, каквото правеха бабите ни?? Посочи ми някоя страна или град, където го правят, че да ги питаме от къде вадят толкова пара за ресурси. Все пак, ако беше така знаеш ли колко много щеше да струва едно кисело или прясно мляко?
9 Мариана . 12.07.2011 | 15:17
Определено позатегнаха мерките и качеството на продуктите бележи известно подобрение, но все още сме далеч от „традиционния вкус“, за който говори министър Найденов. Като човек отгледан с родопското кисело мляко на баба, някак си не мога да се съглася, че предлаганото в магазина е със същия вкус и качество, въпреки че съм експериментирала с доста марки.
8 Криси Митева 12.07.2011 | 15:05
Ако всичко беше "бизнес" отдавна да сме се изстреляли в орбитата от приходи и обороти по всички икономически показатели. Явно за някой хора понятието "бизнес" не е много ясно, защото със сигурност не е това което се случва в България. В България няма бизнес, а само опити за такъв. Не сме чак такива големи далавераджии и умници, че да правим големите пари от кофички кисело мляко? Хайде моля ви се, малко по-земно гледайте на нещата. Не съм срещала, досега кашкавал, който да мирише на обор и все си мисля, че за да си купиш такъв, наиситна трябва много да се ровиш и да търсиш, най-вероятно заради възможно най-ниската цена? А както се казва в статията - качеството на млечните продукти си има цена. Както и на всичко останало истински качествено в този живот.
7 Силвия Димитрова 12.07.2011 | 14:49
БДС много трудно ще си проправи път на корумпирания ни пазар, защото от въвеждането на единен стандарт много интереси ще пострадат. Не си мислете, че забавянето е само административна причина. Има големи фирми и с достатъчно власт, които нямат сметка да са БДС-ирани. Всичко е бизнес.
6 Свежка . 12.07.2011 | 14:43
От Найденов напоследък само оптимизъм звучи – толкова е убедителен, че чак да му повярва човек. Купувам само две марки сирена, защото другото не струва, а с кашкавала си отварям очите на десет. Масово пробутват незрели кашкавали ухаещи на обор и други работи.
5 Криси Митева 12.07.2011 | 14:39
Голяма част от производителите на млечни продукти покриват стандартите, но не произвеждат по тях поради липсата на необходимия документ, който да докаже това. Причината е в тежките административни процедури, които се изискват, за да получат необходимия документ. Защо винаги трябва тази тъпа администрация да ни спъва така сериозно? Вместо да се сложи етикет че продукта е по БДС, след като явно наистина е по БДС, защо трябва да се крие качеството на продукта? Направете го по-лесно и леко за изискване, като документи.
4 Станимира Георгиева 12.07.2011 | 14:39
Аз редовно консумирам млечни продукти и мога да се съглася, че повече марки отговарят на качество и вкус. Така, че аз съм съгласна да плащам малко повече, но за наиситна хубав и качествен продукт. Само да не налагат прекалените си изисквания върху фермерите занимаващи се с млекопроизводство, защото както разбрахме повечето ферми особено в Родопско (където е най-хубато мляко на света!), ще бъдат закрити, поради невъзможност да отговарят на хилядите изисквания на ЕС.
3 V D 12.07.2011 | 14:35
Как да си купуват хората храни по държавните стандарти, като те струват доста по-скъпо от другите? Всеки иска да се храни с качествена храна, но не може като се вдигнат малко заплатите, всичко останало да се вдигне в пъти повече. Затова тези храни по българските стандарти седят само по витрините докато срока на годност им изтече. Прекалено високи са за стандарта на живот на българина!
2 Стамена Георгиева Георгиева 12.07.2011 | 14:35
Млечните продукти по БДС са наистина с различен вкус, гъстота и дори цвят. Има разлика от другите определено. Аз съм съгласна всички храни да си имат някакъв стандарт, както млечните и месните продукти. Колкото повече хората разберат каква е разликата, толкова повече ще купуват хората от тях. За храната която купувам не пестя пари, защото в крайна сметка искам да бъда здрава, както аз, така и цялото ми семейство.
1 Алекс Г. 12.07.2011 | 14:14
Човешкия живот също си има жена, така че не бива да се правят експерименти с него. На пазара трябва да има само качествени продукти, които човек да си купува, а не подобие на кисело или прясно мляко, които го има във всеки магазин.

ТВ програма

Кино

  • 00:25 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Арабела тв филм/п/
  • 04:15 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:45 Хрусковците анимационен филм /п/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 3
  • 01:20 "Роко Скиавоне" - сериал, сезон 2
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.