Плодовете ще узряват по поръчка

Благодарение на нова технология, позволяваща манипулирането на определен протеин в тях

по статията работи: Георги Георгиев | 02.11.2012 | 12:22

Манипулирането на протеин може да промени темповете, с които малки структури в растителните клетки се развиват и създават ярките пигменти, които придават на узрелите плодове характерния им цвят, сочат резултатите от изследване, цитирано от БТА.

Това може да даде възможност на фермерите да ускорят или отложат узряването на цели реколти от плодове, за да предотвратят риска от загниването им вследствие на сезонни промени.

Учени от университета в Лестър са дали заявка за патентоване на технологията и сега възнамеряват да я тестват върху домати, чушки, камби и цитрусови плодове.

В рамките на изследването учените за пръв път установиха, че система за регулиране, която контролира разлагането на протеини в растителните клетки, въздейства също върху хлоропластите - структури, които контролират фотосинтезата.

Като използвали растението Арабидопсис, учените доказали, че модифицирането на определен ген може да промени скоростта, с която хлоропластите се превръщат в други структури в растителните клетки, включително в онези, които са свързани с узряването на плода.

Тестването на технологията върху разсади на растения ще покаже дали един ден тя ще може да се използва, за да се гарантира, че плодът винаги ще узрява в "точното" време.

"Заехме се с прилагането на технологията в експерименти с домати, така че скоро ще узнаем дали тя по принцип е подходяща или не", заяви по случая ръководителят на екипа проф. Пол Джарвис.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Science.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


9 ilian iliev 03.11.2012 | 12:10
После да почнат да експериментират и за бебета по поръчка в точния ден и час - искаш бебе след два месеца-няма проблем , кеф ти е след две седмици - окей.........
8 Liubomira Panajotova 02.11.2012 | 14:33
Те и сега някои зреят така, но пък губят витамините, минералите и въобще всички полезни вещества, които се съдържат в тях, за сметка на това са безвкусни, но съвършени.
7 Петър Попов 02.11.2012 | 13:48
Тия англичани нямат ли си друга работа, ами са тръгнали правят подобни разработки? Аз мисля, че процесите в природата трябва да си бъдат естествени и това е. Не можеш да спреш гората да се разлиства, нали?
6 Филип Костов 02.11.2012 | 13:06
Да, много хубаво и трябва да бъде обозначено на плодовете и зеленчуците, че са проиведени по този начин, защото аз лично не бих ял такава храна, колкото и да ми я хвалят, че нищо й няма.
5 Ape Ptero 02.11.2012 | 13:04
Те и сега си узряват по поръчка, така че нищо ново. Доматите, които пристигат от нас от нам къде си да не би да не се берат зелени, после ги обработват с разни химикали или лъчи и воала!
4 Kostadin Filipov 02.11.2012 | 12:45
Стига химия, стига простотии! Нека да оставим плодовете да си растат самички и да се радваме същевременно на страхотните им вкусови качества - какво друго му трябва на човек?
3 нямам име 02.11.2012 | 12:35
никога не съм бил фен на експерименти с нещо, което трябва да се яде и не мисля, че бих се възползвал, но подозирам, че търговската мрежа ще е залята в бъдеще, което ме навежда на мисълта, че е време да започна да се занимавам с терасно земетелие
2 Орнела Мути 02.11.2012 | 12:28
Никак не ми допада това . Добре , че баба гледа всякакви плодове и зеленчуци , че иначе не ми се мисли какво ще е да ги купувам
1 Danail Todorov 02.11.2012 | 12:27
На мен лично тези генетични експериметни е полодовете и зеленчуците не ми харесват,защото вярно,че сегшните сортове плодове и зеленчуци,които се отглеждат в големите ферми и си ги купуваме от пазарите и супремаркетите имат идеален вид,не се развалят лесно и т.н.,но пък имат вкус на пластмаса,а аз си мисля,че първо трябва да са вкусни и после всичко останало.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:15 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:10 Малки истории /п/
  • 04:10 Чешити /п/
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Книга на книгите 4 анимационен...
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Спирала" - сериал, с.5, еп.12
  • 01:55 "Приятели" - сериал, с.2, еп.5
  • 02:25 bTV Новините /п./
  • 03:00 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Частни детективи" - сериал, сезон 4
  • 01:30 "Черният списък" - сериал, сезон 8
  • 02:30 "Врагът отблизо" - сериен филм
  • 03:20 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.