Когато гръм удари, как ехото заглъхва

И дали за ехо е нужен пълнител?

по статията работи: Елена Коцева | 21.01.2013 | 14:14

Новината не на деня, а на годината се очертава да бъде покушението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган.

В събота пред микрофоните и под прожекторите на десетки камери в центъра на столицата, и по-точно в Националния дворец на културата, един 25-годишен студент, от Бургас, криминално проявен, както уточниха бързо от МВР, български гражданин с мюсюлманско вероизповедание насочи пистолет към слепоочието на Доган. Докато той четеше доклада си пред всички делегати и гости на Националната конференция на партията

Само ден преди събранието се чу, че най-вероятно лидерът ще се оттегли. Това се и случи – часове по-късно Доган стана почетен председател на партията и посочи своя наследник – Лютви Местан.

Това е резюмето на резюмето на събитията. Коментарите са стотици хиляди. Новината предизвика извънредни предавания по телевизиите и радио станциите, всички интернет медии и форуми гръмнаха.

За жалост, (а и за срам) коментарите в интернет пространството бяха по същността си същите като реакциите на делегатите от ДПС, които хвърлиха един стабилен бой на младежа – там, на трибуната, под прожекторите. И в мелето се чуваше преди всичко небългарска реч. Коментарите ми се иска също да не бяха на български, тъй като те варираха от съжаление за неуспешността на покушението до нецензурни словоизлияния, които не бих искала да повтарям.

Няколко са фактите:

  1. ДПС е една от партиите, които са постоянен фактор в българския политически живот от началото на прехода и до днес.

  2. Лидерът Ахмед Доган е фигура, която въпреки нееднозначното си политическо присъствие, успя да събере изключително много негативи.

  3. Извършен е опит за покушение срещу политически лидер.

Оттук насетне думата ще имат преди всичко разследващите органи. Първите коментари обаче (не от форумите, а на други политически деятели) бяха, че покушението е театър. Затова самият акт на насочването на пистолет към слепоочието на Ахмед Доган, кой стои зад това, какви интереси или е лична, дори битова драма, нека оставим на разследващите.

Дълбоко се съмнявам, че истината ще излезе наяве или поне ще бъде публично оповестена – все още няма яснота нито за убийството на Андрей Луканов, нито за първия изстрел в сараите на ДПС, нито за останалите показни гърмежи от последните 23 години. Не вярвам и сега дали ще разберем – чия действително е ръката, която е насочила пистолета. Считам също така, че принципно покушението е един вид риск на професията политик и на всяка публична личност, включително и звездите от Холивуд.

Затова поставям няколко въпроса за ехото от "гърма". Защото ехо ще има, независимо дали пистолетът е бил газов, дали е бил зареден… може да е бил и детска играчка – ехото ще се чува.

На първо място случилото се на 19 януари 2013 година е като стартов изстрел за предизборната кампания, която ще се състои няколко месеца по-късно. От тук насетне всяко едно изречение, казано от политик, може да се счита за агитация.

Второ, ДПС си осигури избирателната активност не само на своя твърд електорат, но и на по-равнодушните си привърженици. Заедно с това и едно сплотяване на редиците около новия лидер под благосклонната усмивка на стария.

Трето, със смяната на лидера си, ДПС си открива пътя за възможната коалиция с други политически партии, които ще влязат в следващия парламент. Според последните социологически проучвания, сигурните политически парламентарни групи са ГЕРБ, БСП и ДПС, като след тях се нареждат хората на Меглена Кунева и евентуално Атака и, още по-евентуално, някакви сини коалиции. Оттеглянето на Доган, фокусирал върху личността си твърде много негативи, ще даде възможност за оправдателна аргументация и на останалите партии да се коалират за следващите четири години управление, без никакво значение дали това ще бъде ГЕРБ, БСП или Меглена Кунева.

Четвърто, с покушението ДПС ще може изключително добре да повдигне "етническата тематика", с което реално ще активизира не само своя електорат, но ще даде възможност това да направят и останалите партии. Удобно, особено на фона на ниската избирателна активност и все по-изпадащия в апатия български избирател.

Пето, с темата за покушението срещу Доган ще се създаде подходящ медиен фон, в който де се отклони вниманието от скока на цените, неработещата икономика, затъващото селско стопанство, увеличаващата се безработица и бедстващия българин.

В този фон ще потъне и далеч по-важният въпрос за разследването на "успешния" и напълно истински атентат – този от Сарафово.

Шесто, покушението ще позволи на всички настоящи и бивши управляващи да си измият ръцете както за поредното неотваряне на вратите за Шенген, така и за затягане на условията за българските студенти във Великобритания, така и за поредния отказ визите за САЩ да паднат и т.н. А за всички тези ограничения и за неизгодната позиционираност на страната ни има далеч по-сериозни и по-дълбоки причини от един пистолет и една несвършила работата си охрана.

И те ще останат на заден план.

А България ще си стои някъде тук – с единия крак в Европа, с другия в Балканското, разкрачена между минало и бъдеще в едно несъстояло се настояще.

Слава Богу покушението беше неуспешно, пистолетът засече (или пък не беше зареден). Това няма значение, защото дори и да нямаше гръм, ще има ехо.

*Авторът поднася своите извинения на паметта на гениалния Яворов, заради използваното (може би неуместно) заглавие на негова творба. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


28 Valya Andreeva 22.01.2013 | 21:43
Атентат? Покушение ?! Така ли наричат вече жалкия и безвкусен театър, който представя смешната ни политика?!
27 maria stamatova 21.01.2013 | 19:45
Към 26 Кое?
26 incasejust incasejust 21.01.2013 | 19:40
Това е голяма наглост!
25 Нели Симеонова 21.01.2013 | 19:02
Много коментари, много нещо!
24 maria stamatova 21.01.2013 | 18:48
Нищо смешно няма, заглавието е много подходящо, използва се доста пъти при разни случаи. Не това е важното. Етническата тема – тя се повдигна веднага - "Езикът на омразата, омразата към различния и т. н.", абсолютно неуместно, но ще се търка този диск до изборите.
23 Атанас Василев 21.01.2013 | 18:25
това наистина е адски смешно!
22 Evgenia Nikolova 21.01.2013 | 17:55
Що за медия сте, ако в материал авторът се извинява за заглавието си! Или го сменя, или не се извинява!
21 amber sky 21.01.2013 | 17:50
И аз мисля, че е неуместно да се опетнява паметта на Яворов и да използва негов цитат за този пошъл случай. Добре че поне авторът е поднесъл извинения
20 Красимира Тачева 21.01.2013 | 17:36
За съжаление единствените, които ще спечелят от това нападение са ДПС!
19 lou reed 21.01.2013 | 17:06
Да, определено още много дълго ще се говори за това! Ще се използва и за политически цели, какво съвпадение, че се задават избори!
18 Нина Лалова 21.01.2013 | 16:04
"Слава Богу покушението беше неуспешно, пистолетът засече (или пък не беше зареден). Това няма значение, защото дори и да нямаше гръм, ще има ехо." - Е нали самите вие писахте, че от експертизата е станало ясно, че изобщо не е имало как да гръмне пистолета. Нека не спекулираме.
17 Alena Bukva 21.01.2013 | 16:03
За мен истината е друга - момчето с пистолета наистина не е добре и е решило да предприеме нещо! Това не е прецедент, да не си мислим, че откриваме топлата вода. Нека си спомним за нападението и над Буш, над Берлоскуни и редица други политически лидери. Като цяло има нещо в това да се нападат такива хора публично - независимо дали са политици или известни обществени личности. Просто има и много луди хора на този свят. Самия Джон Ленън беше убит пред собствения си дом.
16 Нина Лалова 21.01.2013 | 16:01
За мен също. Но не се съмянвам в интелигентността на българския народ и знам че той ще прецени правилно тази жестока ситуация.
15 Alena Bukva 21.01.2013 | 16:00
Това пък, какво общо има с цялата идея на статията?? Явно изобщо не си я прочела.
14 Alena Bukva 21.01.2013 | 15:59
Не става въпрос за пистолета!!
13 Raina Knqginq 21.01.2013 | 15:59
Предизборния гръм наистина е много силен за ДПС. Надявам се, че народа е достатъчно интелигентен и осъзнава това. А ис елд грозния масов бой от самите членове на партията, която иска да ни управлява в Парламента, мисля че всички трябва да сме наясно, че това са хора с никакви морални устои и с психичния отклонения.
12 Daniela Gulubova 21.01.2013 | 15:58
Всеки има право на мнение. Това, че хората видяха театър, трябва да говори много на всички. А това, че са си споделили мнението, е тяхно право, както го прави и журналистката. Не може да обвиняваш хората, че имат право на мнение.
11 Нина Лалова 21.01.2013 | 15:58
Това с повдигането на етническата тема ще е нещо много опасно и много лошо, ако се лсучи. Няма място за подобни спекулации тук и не бива да се изкарава по НИКАКЪВ друг начин, освен като покошение срещу човек от престъпник!
10 Alena Bukva 21.01.2013 | 15:54
"Новината не на деня, а на годината се очертава да бъде покушението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган." - Явно1 Сега ще има да го повтаряте това до края на годината явно. Каква досада!
9 krasimira jekova 21.01.2013 | 14:57
пистолета сигурно даже не е бил зареден ама както и да е
8 ханибал суарес 21.01.2013 | 14:56
Не можах да прочета много коментари по темата, но този текст ми допадна. Според мене нещата са казани много правилно.
7 Марияна Петрова 21.01.2013 | 14:39
"ДПС си осигури избирателната активност не само на своя твърд електорат, но и на по-равнодушните си привърженици. Заедно с това и едно сплотяване на редиците около новия лидер под благосклонната усмивка на стария." - ето това е всичко, а ДПС със или без Ахмед Доган си е ДПС и ако някой реши да прави коалиция с него, ще бъде голям позор, особено за ГЕРБ.
6 Лолита Набокова 21.01.2013 | 14:32
Това представление режисирано от Доган се питам до кога ще слушаме за него. Ако не си беше направил този театър , кога щяха да излъчат конференцията по тв .....никога ..
5 Kristina Pavlova 21.01.2013 | 14:27
"На първо място случилото се на 19 януари 2013 година е като стартов изстрел за предизборната кампания, която ще се състои няколко месеца по-късно. От тук насетне всяко едно изречение, казано от политик, може да се счита за агитация." !!!! ++++++ От всичко, което съм изчела по повод този атентат, това е най-адекватното!
4 Jana Kirova 21.01.2013 | 14:23
Ако всичко това наистина се окаже един добре сглобен театър, жалко за младежа, който си изпати от цялата работа, доста удари му нанесоха, а се оказа, че оръжието му дори не е огнестрелно.
3 Vili Asenova 21.01.2013 | 14:22
Всичко си бе добре инсценирано, няма какво повече да се коментира, как иначе ще се обясни факта, че охраната на Доган не е плътно до него?! Плюс това от ДПС знаем, че обичат да си играят със страха на хората, за да трупат гласове.
2 viktoriq doncheva 21.01.2013 | 14:21
Завръщането на Доган в залата потвърди съмненията за предварителен сценарий на театрото!
1 Митридат Египетски 21.01.2013 | 14:16
пълни глупости са това с Доган, аз не вярвам, това е театърче

ТВ програма

Кино

  • Сега Следите остават
  • 22:30 Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Чернобил, четири дни през април...
  • 00:45 Иде нашенската музика /п/
  • 01:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • Сега "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.10
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.