Скромни размисли за едни скромни спестявания

За 10-процентния данък върху лихвите по влоговете и дали той ще накара хората да влеят парите си в икономиката

по статията работи: Диана Цветкова | 11.10.2012 | 14:13

Имам 400 лева в банка. Бяха хиляда, ама ми се счупи пералнята, та трябваше да си купя спешно нова... та, седят си моите 400 лева в банката и отлежават. Наясно съм, че няма да забогатея от тях. Защото лихвата, която тече даже не покрива инфлацията.

Тук моля господата икономисти да не ми вадят данни колко е инфлацията, защото пазарувам всеки ден и много добре я усещам.

Та, мисълта ми беше за тези 400 лева. Държа ги в банката, просто за да не ги изхарча. Защото освен от пералня, имам нужда и от други неща, но не са ми толкова спешни и ако парите не са пред очите ми, няма да ги похарча сега. А и защото не знам какъв ще е утрешният ден, вика му се потребителско доверие.

И доверието ми съвсем се срина, като след седмици отричане все пак управляващите си признаха – подготвят облагане на печалбите от влоговете с 10% данък.

Наскоро за пореден път прочетох, че обедняваме. Малко над половината българи се лишавали от покупки от първа необходимост, други 60% трудно си плащали сметките, а 46 на сто се отказали да почиват тази година... Припознавате ли се?

Да, обаче управляващите контрират. "Не може с такива усилия ние да спасим държавата от фалит, от това, което заварихме, и сега да излязат и да викат – гледай ГЕРБ какво направиха, обеднели хората. В същото време БНБ отчита рекордни постъпления на спестявания на гражданите. За да спестяват хората, нали отнякъде са дошли тези пари", възмути се премиерът на едно правителствено заседание.

Мисля си аз, да, БНБ отчита, че спестяванията на българите се увеличават. А каква е статистиката за кредитите? И като повече хора си откриват влогове, значи ли това, че са богати? Аз, например не познавам истински заможни хора, които да си държат парите на влог – част от парите, може би, но всъщност не ги оставят много да се залежават, а инвестират постоянно. Освен това същата тази статистика на БНБ показва, че по-голямата част от депозитите са всъщност малки – до хиляда лева.

Тази сутрин се опитаха да ме убедят, че десятъкът върху лихвите щял да удари богатите, за моите 400 лева нямало страшно. Може би се очаква да си представя, че досущ като един Робин Худ, парите от злите коварни чорбаджии ще бъдат хвърлени на бедните. Нещо ме съмнява... и нали повечето депозити са до 1000 лева?

Казаха ми и че с 10-те процента върху лихвите се опитват да ни стимулират да си вложим парите в икономиката, а не в банки. Ама, чакайте, бе, чакайте да понатрупам малко спестявания, пък ви гарантирам, че те ще станат източник на инвестиции в икономиката, макар и неголеми.

И една друга мисъл не ми дава мира, ако бях голям западен инвеститор, (каквито напоследък са все по-голям кът у нас) дали това ново 20, извинете – ново 10, няма да ме разколебае да дойда в България?

Но всъщност аз не съм голям инвеститор. Имам едни пари на влог, спестени от заплатите ми, които, впрочем, са обложени с данъци. Та не виждам логика – да облагаме нещо, веднъж вече обложено...

Сега отивам да си изтегля скромното спестяване, не, че ще обеднея драстично, ама защо да плащам поредния данък - сегашните ми стигат. А и не искам да ми нарушават т.нар. банкова тайна, каквато скоро няма да има. Пък, като го изтегля, ще си помисля – за вноската по кредитите ли да иде, или да го сложа в буркан в мазето. И с двете стъпки обаче няма да стимулирам икономиката... това поне е сигурно.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


14 James Carl 05.08.2013 | 18:23
За най-добър заем оферта, свържете се с мен директно чрез моя имейл: jamescarlloanfirm@yahoo.com
13 Krasimir Zahariev 17.10.2012 | 19:04
Благодарности на управляващите че ме направиха безработен и за да ми е готино ми обложиха мизерните спестявания от 33годишния ми стаж с данък та да не мога да си помогна и с тях!! Малоумно е да се мисли всеки българин ще си изтегли спестяванията и ще ги вложи в бизнес !! От всяко дърво свирка не става и от всеки пенсионер и безработен бизнесмен също !! Така само ще оберете хората по законен път !! Ще си помисля дали да направя тази глупост да гласувам догодина....и семейството и роднините ми също.Какъв бизнес може да се прави с някакви мизерни суми аз ли съм тъп или някои се опитват да ме направят на малоумен...
12 Krasimir Zahariev 17.10.2012 | 18:45
Не им стига на нашите мили политици че инфлацията изяжда спестяванията на българите ами и данък върху лихвата сложиха та съвсем и да ги довършат !! Заплатите също отдавна не стигат за нормален начин на живот!! Под нормален начин на живот не трябва да разбираме само храна!! Само с храна несе живее хората имат нужда, от културен живот, от книги, от екскурзии и почивка на море и планина !! Искам да живея не като скот а като човек господа селски политици !!
11 Timur Kolosov 16.10.2012 | 19:34
Да,заплатата ти е била обложена с данък,а сега Премиерът се възмущава,от къде идват спестяванията,явно не разбира,че това са малките останали трохи от заплатите ни(вече веднъж обложени),та ние не разбираме наистина,но те,великите умници явно са решили и малкото което имаме да го изземат,това си е жива подигравка и деспотизъм!
10 Костадин Георгиев 15.10.2012 | 16:15
Да живее Бурканбанк! Никакви други банки не заслужават повече доверие! И тъй като тия гащници, дето си мислят, че управляват изпуснатата вече държавна каруца, решиха, че трябва да ударят и по незаконните строежи. Не, не тия по морето, планинските курорти, Бояна и други подобни, а балконите по панелки и други сгради, които хората затварят, за да си увеличат с още някой квадратен метър жилището, а и за да стане по-топличко!!! Сега ще съберат и то тях по някой лев. Само още нещо трябва да знаят гащниците, изпуснали вече юздите на управлението. Да събираш все повече данъци и глоби от беднотата, а не от богатите значи само едно:ТАКА СЕЕШ СЕМЕТО НА РАЗДОРА!
9 Panajot Arnaudov 14.10.2012 | 23:46
"...данъците в България са 10%, а в европейските страни започват от 20%..." Абе тараланкоолу, ти ми дай "ЕВРОПЕЙСКА ЗАПЛАТА ( няколко пъти ПО-ГОЛЯМА - до 20 пъти!!!), пък аз САМ ще отида да дам 20 - 30% данък!
8 luben walew 11.10.2012 | 15:50
хаха, доста добре написано
7 Ralitza Kirilova 11.10.2012 | 15:27
Имам едни пари на влог, спестени от заплатите ми, които, впрочем, са обложени с данъци. Та не виждам логика – да облагаме нещо, веднъж вече обложено...Докога ще търпим подобни безобразия, или искат да похарчим всички пари за да задвижим боксувашата икономика!
6 Калин Стойчев 11.10.2012 | 15:19
Много правилно! напълно те подкрепям. Да не говорим, че авторката пак явно не е разбрала за какво се говори. Били и обложени вече парите не трябвало пак да се облагат. Ама ням да и обложат 400 те лева, а печлабата от тях тоест лихвата. Това е вид доход и навсякъде се облага с ДОД. А да не говорим за гениалния ход да държи пари на депозит(със сигурност с по-малка лихва) следкато има заем (със сигурност с по-голяма лихва) който може частично да погаси.
5 Сани Д 11.10.2012 | 15:14
Само дето в повечето европейски държави поне храните не се облагат с толкова солено ДДС като това, а и там говорим за съвсем различен стандарт, както се казва няма база за сравнение. Просто това е поредният десятък, който се опитва да прелива от пусто в празно.
4 Afo Balinov 11.10.2012 | 14:39
Ама ти какво искаш - когато в държавата няма онова производство и оня износ, който искаме да имаме и сме имали преди, и който ще ни носи всъщност сериозни проценти икономически ръст? След като държавата разчита да си събира парите само от данъци, мита и такси - никога няма да станем по-добре.
3 Angel Chenev 11.10.2012 | 14:34
Хубаво разсъждение,но ако го попитам същия този автор трябва ли да се вдигнат пансиите на хората ще каже,че трябва,а парите за образование трябва ли да са повече,сигурно ще каже,че трябва,а парите за здравеопазване и те сигурно трябва да са повече. А от къде да ги вземем тези пари,от дърветата ли да ги наберем,при положение,че данъците в България са 10%,а в европейските държави започват от 20% и могат да стигнат и до 50%,това как му се струва? И ще му кажа на автора,че ние сме единствената страна в ЕС,която няма такъв данък,какво повече да говорим.
2 Janeta Ivanova 11.10.2012 | 14:29
Много готина статия. Това е суровата българска действителност и като каза кредити се сетих, че някъде четох, че този данък върху депозите ще повиши лихвите по кредита, така че съветвам авторката да си внесе 400-те лв в кредита. Ако успеем да си покрием кредитите, не ни трябват депозити, ще живеем ден за ден и ще си оставяме по някой лев в дебитните карти за черни дни, нали няма и тях да ни обложите с данък???
1 Afo Balinov 11.10.2012 | 14:27
Много хубав анализ е написала госпожа или госпожица Диана Цветкова - нещата са точно така, както се ги описали. Само се чудя до кога ще продължават да ни смъкват кожите от гърбовете по тази тема.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 История.bg
  • 22:00 "Адио, Рио
  • 23:30 Целуни ме концерт на Любо Киров
  • 01:00 Рецепта за култура токшоу с Юрий...
  • 02:00 История.bg /п/
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 Филм-концерт на Лили Иванова
  • 22:00 "Разследването" - драма,...
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:10 "bTV разказва" - документална...
  • 04:40 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Топ Гън: Маверик" (премиера) - с...
  • 22:40 "А отборът" - с уч. на Лиъм Нийсън,...
  • 01:00 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:45 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:30 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 04:40 "Любов на прага ти" - с уч. на...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.