8 самоубийци, получили втори шанс

Когато не ти, а съдбата решава как да продължиш

по статията работи: Микаела Мохарамян | 12.08.2013 | 09:36
8 самоубийци, получили втори шанс
http://www.oddee.com

Човек минава през различни периоди в живота си. Някои са най-щастливите - тогава искаш да крещиш и да споделиш със света успеха и радостта си.

Случва се обаче да попаднеш в "бездна", да не можеш да видиш изход. Някои хора така и не намират решение на проблемите си и единствената възможност за тях е да сложат край на живота си. Ще ви разкажем за осем души, които са посегнали на живота си, надявайки се така всичко лошо да приключи, без да осъзнават, че това е най-лесният и същевременно най-лош избор. Затова съдбата се е погрижила да останат на този свят и да продължат напред. Ето как:

8. Мъжът, който скочил от мост заради пристрастяване към хазарта

1007773

През 2003 г. 36-годишният тогава Дид Белизейр опитал да се самоубие, за да прекрати болезнената и скъпа зависимост от хазарт, която започнала, когато той бил на 17, с нелегални слот машини.

Една септемврийска утрин през 2003 г. Белизейр се обадил на приятелката си по мобилния телефон, за да я помоли за благословия. После затворил, без да ѝ казва какво смята да направи. Той скочил от моста Жак Картиер над река Сейнт Лорънс, свързващ Монреал с южния бряг на Лонуел, Квебек, Канада.

След като паднал във водата, инстинктите му за самосъхранение взели превес и той изплувал до брега.

Седем часа преди да опита да се самоубие, Дид откраднал 500 долара от хотела, в който работел, смятайки, че ще ги увеличи многократно със залагания и до следващия ден ще ги върне.

Белизейр оцелял, но загубил способността да ходи. Сега той е параплегик и не чувства нищо от гръдния кош надолу. Това обаче не го е сломило и сега той полага големи усилия историята му да стигне до повече хора. Надява се младите да се вслушат и да се спасят навреме от зависимостта, в която той е изпаднал някога.

7. Депресираната майка, която скочила от мост заедно с малката си дъщеричка

1007770

28-годишната Анджела Шуман водела битка с бившия си съпруг за попечителството над дъщеря им. Майката написала няколко писма и в едно от тях пишело: "Мога да бъда с дъщеря си през цялото време. Мога да бъда свободна и далеч, където го няма Хулио (съпругът ѝ) и нищо от неговия свят не може да ни достигне. И мога да бъда с дъщеря си на рождения ѝ ден.”

През есента на 2005 г. , три дни преди втория рожден ден на дъщеря ѝ, Анджела скочила от моста Хъмбър, стискайки силно дъщеря си.

Момиченцето имало хипотермия и веднага било отведено в болница. За щастие след 5 дни се оправила и я изписали. Майка ѝ обаче останала почти 2 месеца, за да бъдат излекувани множеството фрактури.

През 2006 г. Анджела била осъдена на 18 месеца затвор за опит за убийство.

6. Жената, която опитала да се самоубие, след като годеникът ѝ я зарязал

1007772

На 5 май 1885 г. (петък) млад мъж, който работел на железопътна линията Great Western, бил решен да прекрати годежа си със Сара Ан Хенли и затова написал писмо до нея, в което описвал намеренията си. Момичето било съкрушено и се хвърлило от Висящия мост.

Г-ца Хенли се изкачила по парапетите на Висящия мост в Клифтън и се хвърлила от височина почти 75 метра, преди някой да успее да стигне до нея, за да я спре. Именно тогава се случило чудото. Появило се силно въздушно течение, което повдигнало кринолиновата ѝ пола и я отвело до бреговете на река Айвън (тоест, жената била нещо като летящ чадър в небето).

След приземяването ѝ в гъстата кал двама минувачи се втурнали да ѝ помагат. Намерили я в състояние на силен шок, но все пак жива, и я ескортирали до стаите за освежаване в близката железопътна гара, където била прегледана от лекар и разпитана от детектив. Макар че жената била в съзнание и напълно способна да отговаря на въпроси, лекарят препоръчал да я заведат незабавно в болница.

Детективът потърсил помощ от местен файтонджия, който отказал на основание, че ако я вози, тя ще изцапа кабинката с кал. И макар да му предложили добри пари и да му обяснили, че тя ще умре, ако не отиде веднага в болница, той упорито отказвал.

Накрая намерили носилка от местното полицейско управление и я носили повече от час до болницата в Бристол, където я лекували от големия шок и вътрешни наранявания.

Докато се възстановявала бавно в болницата, историята за нейното нещастие и големия ѝ късмет бързо се разпространила и започнали да валят стотици предложения за брак.

5. Момчето с биполярно разстройство

1007774

През 2000 г. борбата на 12-годишния Кевин Хайнс с биполярното разстройство станала толкова непоносима, че той намерил решение единствено в самоубийството. Решил да скочи от Golden Bridge в Сан Франциско.  

След първия час в училище Хайнс взел автобуса до моста. Макар че момчето плакало 40 минути, никой не спрял да го попита как е.

Няколко минути по-късно една туристка се приближила, за да го попита дали може да я снима. Веднага Хайнс си помислил, че това е поредното доказателство, че на никого не му пука. Ето защо момчето снимало жената, а после скочило.  

На секундата Кевин осъзнал, че е направил грешка, и казал: "Господи, спаси ме." Докато падал, той измислил как да се спаси - рязко издал главата си назад, за да може краката да посрещнат удара с водата. Той потънал на 12 метра под водата, но по чудо оживял.

Хайнс преминал през дълъг период на възстановителни процедури, след като едва не умрял. Сега той живее под строг режим и е намерил правилната комбинация от лекарства и терапия, която му позволява да регулира маниакалните си състояния и депресия. Кевин работи с няколко психично болни групи от хора, както и на гореща линия за самоубийци.

4. Тийнейджърът, който скочил от скала след провалена връзка

1007771

През юни 1995 г. 15-годишен младеж на име Мартин Хинчклиф скочил от върха на скала след караница с приятелката си.

След поредната кавга момичето явно искало да прекрати взаимоотношенията им. Хинчклиф решил да прекрати живота си, като скочи от Beachy Head.

Beachy Head е скала в Южна Англия, издигаща се на цели 162 метра над морското равнище. Височината ѝ я е направила и едно от най-известните места за самоубийци в света.

Когато осъзнал какво се случва, Мартин посветил всичките си усилия, за да се спаси, и единственото решение, което намерил, е да смуче вода от камъчета, за да остане хидратиран. Смученето на порести камъчета за утоляване на жаждата е трик, който той научил от баща си, когато събирали фосили по плажа.

Хинчклиф бил в капан между скалите цели три дни, преди да бъде намерен от спасителите си. Момчето се отървало само с един счупен крак.

3. Човекът, който цял живот търсел баща си 

1007767

Животът на Хан Джоунс бил пълна бъркотия. Любовта на живота му го изритала, работата му като изобретател не пораждала интерес у никого и дългогодишното търсене на баща му било неуспешно.

Джоунс е роден в Тексас и бил отгледан от самотната му майка. Никога не е виждал баща си и винаги, когато се опитвал да го намери, удрял на камък.

През юношеските си години Хан се издържал сам, служил в армията, а накрая започнал да работи различни несериозни неща, за да може междувременно да се занимава със странните си изобретения. Едно от тези творения била закопчалката за чорапи, която ги прикрепяла заедно в пералнята.

36-годишният Джоунс бил финансово разорен и току-що скъсал с приятелката си, която била майка на едно от децата му.

Сам и безпомощен, той решил да сложи край на живота си и скочил от 60-метров мост в ледените бурни води на Тампа Бей. Но докато потъвал, осъзнал, че това е много лоша идея, и в съзнанието му изникнал образът на 18-месечния му син Брейнър. Изведнъж Хан Джоунс осъзнал колко ценен е животът. Той поискал да живее.

При първоначалния сблъсък с водата Джоунс загубил съзнание. Водата го ударила толкова силно, че свлякла дрехите му. Когато се осъзнал, можел да си движи ръката. Макар да имал счупени ребра и от двете страни на гръдния кош, счупен врат, наранен далак и колабирал бял дроб, той преплувал разстояние, равно на поне половината от терена на футболно игрище, до брега, където спасителите се притекли на помощ.

По време на двуседмичния си престой една жена, търсеща изчезнали хора, прочела историята му и след само шест дни открила баща му.

2. Нещастната влюбена

1007769

През 1995 г. 29-годишна жена на име Кони Мъркю се готвела да скочи от 70 метра в залива Lower в Ню Йорк, от моста, свързващ Бруклин и Стейтън Айлънд.  

Мъркю била объркана след връзка, която приключила наскоро. Именно това събитие я довело до ужасяващото решение.

Наблюдателите се опитали да я разубедят, но тя искала да говори с родителите си в Мичиган и с бившия си приятел.

Докато полицаите се опитвали да се свържат с бившия приятел, Мъркю тръгнала да скача. Офицер Кийт Клеър я уловил за якето, но тя успяла да се измъкне и да скочи в залива.

За удивление на всички тя оцеляла. Била откарана в болница в критично състояние - със счупен крак и таз, вътрешни наранявания и хипотермия.

1. Отчаяният от живота

1007768

Малко преди 23 ч. на 28 май 1979 г. 22-годишен млад мъж на име Джон Дитман стоял пред източната преграда на моста Аурора. Той погледнал надолу и видял само тъмнина и сигурна смърт. После скочил.

Дитман винаги е чувствал самоубийствени наклонности и е приписвал това на ежедневното поглъщане на транквиланти, лекуващи психическите му отклонения. Към това се прибавял и алкохолът, който понякога компенсирал хапчетата.

Мъжът мразел живота си и в продължение на три седмици се вглеждал в моста, преди да вземе последното си решение, с което да приключи живота си.

Както и в предните истории и при Дитман било въпрос на части от секундата да осъзнае, че иска да живее. Но и при него било твърде късно. Въпреки огромната скорост, с която се движел, Дитман успял да изпъне ръцете си назад и да изправи тялото си, за да не падне по корем. Успял да се приземи леко във водата и това спасило живота му. Той потънал много надълбоко, а после успял да изплува. Доплувал до брега само с няколко наранявания на гърба и по дробовете.

"Беше много страшно - да се спускаш с такава голяма скорост (112 км/ч). Плашещо. Помислих си каква ли би могла да е другата опция. Беше ми ясно за секунди - отчаяно исках да живея", казал Дитман.


 
 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


28 Рижавата Златка 24.01.2014 | 09:48
Страхотно е че животът понякога дава на хорат втори шанс
27 bella donna 12.08.2013 | 20:20
Интересно е как в момента когато тези хора се хвърлят от някъде си и осъзнават колко ценен е животът и че още има смисъл да се живее.
26 Лили Йовова 12.08.2013 | 20:18
тези хора са получили втори шанс но колко други не са - техният брой е много по-голям.
25 deja vu 12.08.2013 | 20:17
всеки човек влиза в някои моменти в които мисли че животът му няма смисъл, но самоубийството не е решение на проблемите
24 Лили Йовова 12.08.2013 | 20:16
Много се радвам че днес Кевин Хайнс проявява силна воля и се ори с болестта си прилагайки нужното лечение
23 deja vu 12.08.2013 | 20:15
уви и днес не са малко самоубийствата на хора които са били зарязани от любимия
22 bella donna 12.08.2013 | 20:14
Жената, която опитала да се самоубие, след като годеникът ѝ я зарязал - поне тази история има що-годе щастлив край
21 deja vu 12.08.2013 | 20:13
Самоубийството се счита за грях!
20 Лили Йовова 12.08.2013 | 20:12
Добре са направили че са осъдили майката скочила от моста с дъщеря си. Можела е да я убие.
19 bella donna 12.08.2013 | 20:12
Белизейр се е опитал да се самоубие обаче съдбата е била на друго мнение. и останал сакат.
18 deja vu 12.08.2013 | 20:11
Инстинктът са самосъхранения понякога е много по-силен отколкото си мислим
17 Лили Йовова 12.08.2013 | 20:10
какъв ужас - това майка да скочи от мост заедно с дъщеря си не се брои само за самоубийство но и за убийство.
16 borislava tihomirova 12.08.2013 | 15:38
ама че истории.в какви състояния само са изпадали тези хора.и всичките се са скачали от мост , ама за тяхно щастие са оживявали , което е страхотно.но тази майка която скочила с дъщеря си е ужасна, щом е решила да се самоубива защо е взела и невръстното си дете ...
15 emanoil momchev 12.08.2013 | 13:05
Това са страшни истории, да пази Господ!
14 rozalij atanasova 12.08.2013 | 12:53
Живота е много ценен за всички и не е хубаво, когато си играем с него. Да посегнеш на живота си в никакъв случай не е правилният изход.
13 Rosi Marinova 12.08.2013 | 12:00
Страшни истории,някои за мен са много необясними.
12 Божидара Алексиева 12.08.2013 | 11:31
Лошото е, ако наистина няма с кого да поговориш/. Но все пак - винаги има изход!
11 Alena Bukva 12.08.2013 | 11:30
Има хора в много лошо психично състояние, както са повечето тук. Те често така се раждат.
10 Една Българка 12.08.2013 | 11:30
Явно в безумието си, да покаже, че детето си е само нейно е решила, че може да си играе с живота му.
9 Божидара Алексиева 12.08.2013 | 11:26
Едно е сигурно, това не е изхода от ситуацията НИКОГА!! Живота е твърде ценен за да си играем с него така...
8 Alena Bukva 12.08.2013 | 11:26
Много хора с априбягвали до тази ужасна и плашеща крачка в отчаянието си. За това е добре да поговориш с някого, когато имаш толкова много грижи и проблеми, преди да взимаш подобно ужасно решение.
7 Една Българка 12.08.2013 | 11:25
Защо търябва да до веждат живота си до ръба, за да осъзнаят колко важен и ценен е той!? Много е важно човек да поддържа ума и душата си силни и стабилни!
6 dancho danchev 12.08.2013 | 10:22
Страшни истории са тези, направо настръхнах докато ги четях.
5 Rosi Marinova 12.08.2013 | 10:05
И аз,добре,че не е успяла да я убие.
4 Marusq Laleva 12.08.2013 | 10:03
Не разбирам майката, скочила от моста с малката си дъщеричка, всеки има право да пастъпва със собствения си живот както намери за добре, но да причини смъртта на друг си е убийство.
3 Драго Попов 12.08.2013 | 09:57
Много впечатляващи истории. Дано да оценяват късмета, който са имали!
2 София Павлова 12.08.2013 | 09:50
Това са наистина невероятни истории!
1 Ема Маринова 12.08.2013 | 09:41
Страшни истории!

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Професия - документалист...
  • 14:40 "Хора и бури
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.14...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.67
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.