Една леко неприятна истина за виното

Добрият му вкус зависел и от гъбичките по гроздето

по статията работи: Георги Георгиев | 27.12.2012 | 18:30
Една леко неприятна истина за виното
inm.com

Изборът на идеалното вино зависи не само от реколтата и лозето, но и от гъбичките по гроздето, пише в. Daily Express, цитиран от БТА.

Според южноафрикански специалисти по виното вариациите във видовете дрожди (микроскопични гъбички) по иначе идентични сортове от една и съща област могат да повлияят върху вкуса на напитката. Това обясняват авторите на проучването от университета на Стеленбош.

"Във винопроизводството гъбичките по гроздето са от съществено значение. Микробните видове допринасят за процеса на ферментация и съответно върху ароматните качества на произведеното вино", казва Матхабата Сетати от изследователския екип.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


9 Andrei Stoichev 28.12.2012 | 10:23
Виното е само полезно и страхотно,с това заглавие мислих,че ще стигна до извода, че ще ми разруши зъбите и бъбреците, за щастие няма нищо страшно :Р
8 Георги Георгиев 28.12.2012 | 09:13
Сякаш,че в киселото мляко положението е по-различно, не виждам нищо неприятно, то в действителност ферментацията зависи и от бактериите,които се развиват в тази среда, няма да умрем от винарки ;D
7 Steli Kamenova 28.12.2012 | 08:19
Поредното идиотско заглавие, което виждам тук... Хубаво е да ви е мъничко поне по-богата общата култура. Утре да не прочетем, че "бациликус булгарикус" е опасен вирус? Защото логиката на заглавието ви е такава. И децата в 6-ти клас знаят, че тези гъбички, както и тези по сирената и млякото са важни и нужни за правилната ферментация и зреенето на добър продукт. В различните райони на света те са различни... Как може дори в текста да го напишете и пак да си оставите идиотското заглавие.
6 Ape Ptero 27.12.2012 | 20:30
Точно тези дрожди в хлебната мая дори съм чувала, че са вредни... За това и днес се завръщаме към традицията да правим хляб с квас.
5 Дядо Либен 27.12.2012 | 20:12
Дрожди е и добре познатата ни хлебна мая, така че не виждам кое му е неприятното.
4 Фани Василева 27.12.2012 | 20:00
Едва ли има от какво да се притесняваме, в крайна сметка и в нашия организъм има не малко гъбички и бактерии, които си виреят.
3 viktor viktorov 27.12.2012 | 19:33
За да се направи хубаво и качествено вино трябва човек да е наясно че по него има много болести от които виното болнее.Винопроизводството си е една голяма наука.
2 скапан сървър 27.12.2012 | 19:06
Обичам вино, гъбичките не ги разпознавам;)
1 Romina Aleksandrova 27.12.2012 | 18:35
При повечето съвременни технологии за производство на вино тези гъбички се унищожават и се заменят с култивирани, тъй като много често предизвикват така неприятното вкисване на виното и превръщането му в оцет.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Отблизо
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Арена спорт
  • 13:15 Зала на славата: Божидар Искренов
  • 13:30 Българското село
  • 14:00 Малки истории
  • 15:00 Уча, зная и играя детско шоу
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Мари Франсин" - комедия (Франция,...
  • 15:00 "Бригада Нов Дом" - социален проект...
  • 16:00 "bTV разказва" - документална...
  • 16:30 "120 минути" - публицистично...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследница на коледния дух" - с...
  • 14:15 "Шест стъпки до Дядо...
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.