Какво предсказа пророк Даниила за човечеството

Ново, по-справедливо "царство" идва през 2039 година

по статията работи: Антония Михайлова | 30.12.2013 | 14:25
Какво предсказа пророк Даниила за човечеството

"А ти, Данииле, скрий тия думи и запечатай тая книга до последно време; мнозина ще я прочитат, и знанието ще се умножи." (Дан. 12:4)

Книгата на пророк Даниила векове крие своята тайна – датата на нашето бъдеще. Настъпи време да разберем какво ни очаква. Един от най-впечатляващите моменти в Евангелието е главата, в която учениците на Христос го питат за края на времето:

"И когато седеше на Елеонския хълм, учениците дойдоха при Него насаме и казаха: Кажи ни кога ще бъде това? И какъв ще бъде белегът на Твоето пришествие и за свършека на века? (Мат. 24:3)

В отговор Исус започва да изброява, без да забрави да спомене и многобройните лъжепророци, и войните, и беззаконията, когато у мнозина "любовта ще изстине". В Евангелието от Матей, завършвайки това нерадостно описание, Христос изрича, че ще се спаси този, който изтърпи всичко докрай. И ще бъде негово царството небесно…

Като се проследят думите на Христос и се обърнем към Книгата на пророк Даниила, наистина можем да открием в нея доста интересни неща. Например – точната дата на Второто пришествие е посочено там съвсем открито.

Тайната на разбития колос

Едва ли има човек, който да не е чувал израза "колос на глинени крака", но не всички знаят, че той води началото си от Книгата на пророк Даниила. Този ярък образ от почти две и половина хилядолетия се привидял насън на могъщия вавилонски цар Навуходоносор и е изтълкуван от Даниила, когато още простият юдейски юноша попаднал във вавилонски плен.

В съня, който вълнувал Навуходоносор, царят видял огромен страшен великан: "Главата на този образ е била от чисто злато, гърдите му и мишците му - от сребро, коремът му и бедрата му – от бронз, подбедрениците му от - желязо, краката му - отчасти от желязо, а отчасти от глина."

След това се случило следното – камък се откъснал от планината, ударил великана в железните и глинени крака и ги разбил. А след това въпросният камък, разбил великана, се превърнал във велика планина и се изпълнил със земя.

На тази история Даниил, благодарение на сполетяло го вдъхновение, дал следното тълкование: златната глава на великана е Вавилон, царството на самия Навуходоносор, след което по реда на световното господство следват сребарното и медното царство. Четвъртото царство, което ще ги смени, ще бъде здраво като желязо, а след него ще дойде времето на странно пето царство, сравнимо с крехките глинени крака.

Него Даниил нарича разделеното царство. А камъкът, разбил това олицетворение на могъщество и власт, не означава нищо друго освен края на обичайното за хората устройство на света и съвсем нови закони, които след това ще царуват на земята: "И в дните на ония царства Бог Небесний ще въздигне царство, което вовеки не ще се разруши, и това царство няма да бъде предадено на друг народ; то ще съкруши и разруши всички царства, а самò ще стои вечно." (Дан. 2:44)

Иначе казано, това прекрасно се съгласува и с думите на Христос за "края на времената” и с обещаната от него нова епоха, когато на Земята ще настъпят любов и съгласие. За да разберем кога ще се случи всичко това, е достатъчно да се зачетем в другите сънища и видения от Книгата на пророк Даниила.

Световната история, видяна насън

Нека се опитаме да проследим съвпаденията на предсказанията за "железния колос" с реални събития от световната история.

Според първото пророчество "златното царство" Вавилон трябвало да отстъпи място на "сребърното" – и в 539 г. пр.н.е. това наистина се случило, когато Вавилон паднал под напора на персийския цар Кир. Целият цивилизован свят за няколко столетия преминал в ръцете на персите, докато на свой ред и тяхната империя не била превзета от Александър Македонски.

Сред учените съществува мнение, че Книгата на пророк Даниила е дописвана от някого по времето на Александър Магедонски, но засега няма доказателства в подкрепа на тези твърдения и този извод е направен от учените само заради изглеждащата невъзможност да се знае толкова точно бъдещето.

Но Даниил описал и доста по-късни събития, разказвайки за "четвъртото, желязното царство" – Великата Римска империя. Римската култура, сменила източната, не приличала на нищо предишно. Нейната мощ, основана на организация и подчинение, накарала Даниила да я сравни с бездушен звяр, унищожаващ всичко на своя път.

Колкото до петото, "разделено царство", то неговото описание удивително напомня сегашното световно устройство. Съдете сами – след разпада на Римската империя моделът за управление на света се е разделил. И макар винаги да е имало силни държави, претендиращи за световно господство, всъщност планетата се е оказала поделена на няколко големи сфери на влияние:

"А понеже си видял стъпалата на пръстите отчасти от глина и отчасти от желязо, това ще бъде едно разделено царство – в него ще има нещо от силата на желязото, както си видял желязото да бъде смесено с глината. И както пръстите на краката са били отчасти от желязо и отчасти от глина, така и царството ще бъде отчасти силно и отчасти крехко. И както си видял желязото, смесено с глинената кал, така те ще се размесят с потомците на другите родове човеци, но няма да се слеят един с друг, както желязото не се смесва с калта." (Дан. 2:41-43)

След тези удивителни "съвпадения" ни се иска да разберем повече за тази част от историята на "колоса на глинени крака", за която все още не можем да прочетем в нито един учебник, тъй като тя има отношение към нашето бъдеще. Особено след като, както можем да разберем, това бъдеще изобщо не е далеч.

Второто пришествие

"...Когато видите мерзостта, която докарва запустение, за която говори пророк Даниил, стояща на святото място (който чете, нека разбира)." (Мат. 24:15)

Този образ на "мерзостта, която докарва запустение", се среща и при Даниил в заключителната част, изцяло посветена на хрониката на последните дни от съществуването на "колоса". Обобщавайки своите пророчества, там Даниил пряко сочи срока на предсказаните от него събития:

"От времето, когато се прекрати всекидневната жертва и се постави мерзостта на запустението, ще минат хиляда двеста и деветдесет дена. Блажен, който очаква и достигне хиляда триста трийсет и пет дена. А ти иди към своя край, и ще се успокоиш, и ще станеш да получиш жребия си в края на дните." (Дан. 12:12-13)

Не е трудно да разберем датата. Достатъчно е да отчетем няколко момента.

Първо, става въпрос за разрушаването на Йерусалимския храм. Общо в историята на еврейския народ е имало два Йерусалимски храма, първият от които е бил разрушен от цар Навуходоносор през 586 г. пр.н.е. Съвременник на това събитие бил пророк Даниила.

Второ, думата "ден" на иврит е гъвкаво понятие, което означава "епоха", "промеждутък от време". В Библията под "дни" нерядко се разбират години.

Като се отчита всичко това, без труд може да се узнае колко време трябва да измине от историческите дати – разрушаването на Йерусалимския храм до радостните дни на блаженството: достатъчно е да съберем двете числа (1290 и 1335 г.) и да извадим от тях 586 г. пр.н.е.

Получава се 2039 г.

Излиза, че съвсем скоро нашето съвременно, "разделено царство" трябва да се смени с ново. За разлика от предишните смени на "царствата" това ще стане по съвсем нов начин, тъй като жадуващият неограничена власт "колос" ще бъде разбит и завинаги ще остане в миналото.

Как именно ще стане това, още е неизвестно. Но главното е, че новата епоха, обещана от пророка, ще бъде доста по-справедлива от предишните.

И още. В последната глава, написана от Даниила, има загадъчна фраза, казана на пророка във видение: "А ти, Данииле, скрий тия думи и запечатай тая книга до последно време; мнозина ще я прочитат, и знанието ще се умножи". (Дан. 12:4)

Значи ли това, че в нужното време предсказанията ще бъдат "разпечатани" и ще бъдат разбрани докрай? Ако е така, то това време вече е настъпило, още повече че обещанието за "последните времена" на прага новото, справедливо "царство" звучат не така печално, както краят на всички времена въобще.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


11 задънена улица 09.01.2014 | 16:58
Доста вода има да изтече до 2039 година
10 tedka todorova 30.12.2013 | 19:20
Не вярвам в пророчества. Лошото е, че има хора, които вярват и това им влияе.
9 reni angelova 30.12.2013 | 16:47
Не вярвам на пророчества, а напоследък забелязвам, че много се правят такива. Само един знае какво ще се случи.
8 Nina Rosi 30.12.2013 | 15:50
Значи краят на света и новия цикъл няма да са през 2014 година, а едва през далечната 2039-та година. По-добре да вярваме на тези предсказания, отколкото на разни съвременни врачки и екстрасенси, които непрекъснато предсказват свършека на света.
7 стефан маринов 30.12.2013 | 15:27
дрън-дрън,някой се намира на работа да си прави свободни съчинения...
6 malkata qnichka 30.12.2013 | 15:15
Честно казано изобщо не вярвам на каквито и да е пророчества, каквото ни е писано това ще ни се случи, надявам се новата година да бъде по-добра.
5 Jana Kirova 30.12.2013 | 14:47
Много не им вярвам на тези пророчества, колко пъти щеше да свършва света, свърши да, за някои хора, които починаха или сами сложиха край на живота си....
4 bella donna 30.12.2013 | 14:40
Толкова много предсказания и все нищо. вече не знам какво да мисля - ще се оправи ли този свят или по-зле ще става
3 gospoja jeleva 30.12.2013 | 14:39
Аз честно казано не разбрах нищо, но така като гледам положението няма да се оправя, а с всеки изминал ден и година може би ще става по-зле.
2 Valar Morghulis 30.12.2013 | 14:38
"Ново, по-справедливо "царство" идва през 2039 година" - А така! само че малко ми е далечна 2039 г. аз тогава ще гоня 50-те
1 Кристина Минкова 30.12.2013 | 14:34
МНого интересно е това,но всеки може да си го тълкува различно според мен.

ТВ програма

Кино

  • 01:05 Туризъм.бг /п/
  • 02:05 Бразди /п/
  • 02:35 Малки истории /п/
  • 03:30 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:00 Панорама с Бойко Василев /п/
  • 05:00 Иде нашенската музика /п/
  • 06:00 Вълшебните приказки на щурчето:...
  • 06:25 Веселите музиканти детски тв театър...
  • 01:40 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:50 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 03:20 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 04:10 "Мистър Пибоди и Шърман" -...
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • Сега "Хубав ден в квартала" - с уч. на...
  • 02:00 "Четириноги приключения" - с уч. на...
  • 03:50 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 04:40 "Предложение за брак" - с уч. на...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.