Кулинарните чудеса по света

Бургери с пържен мозък и касу марцу или какво означава истински екстремна кухня

по статията работи: Елена Кирилова | 23.11.2012 | 16:32
Кулинарните чудеса по света
EPA/BTA

Всяка кухня в света има своите специфики, малки детайли и елементи, които я правят вкусна за едни и абсолютно неприятна за други.

Това се дължи преди всичко на странностите на народите, културните им характеристики и всичките им природни дадености, които помагат за създаването на облика на всяка една национална кухня.

И това, което за някои страни е напълно нормално меню, на нас звучи като напълно екстремно кулинарно преживяване.

Нашите приятели от Kulinar.bg предлагат да "опитаме” някои от най-чудатите ястия на Земята.

Бургери с пържен мозък

Почитатели сте на бързата кухня? Може би този сандвич е точно за вас! Или може би не съвсем... В щата Мисури този бургер, приготвен с бял хляб и мозък от теле, дълго е присъствал в местните менюта. Всъщност и днес може да го откриете в Охайо. А пък в Ел Салвадор и Мексико използват говежди мозъци в правенето на бурито и тако, като ги заливат с много лют сос.

Саздърма от агнешки дреболии

Шотландците пък могат да се похвалят със своята саздърма от агнешки дреболии, която съдържа сърце, черен и бял дроб, лук, подправки, овесено брашно и сол. Според много кулинарни специалисти, тази саздърма е едно чудесно ястие. Тя може да бъде открита в готов вариант в супермаркетите.

Насекоми

Тази "практика" ни повдигаше на пръсти още по времето на едно страховито телевизионно шоу. Всъщност тя си има име, насекомоядство, и е доста разпространена по света. Слава Богу, ние, европейците, не попадаме под нейната магия. Но в Банкок не е никак изненадващо да  откриете сергии, продаващи най-разнообразни пържени инсекти.

Все пак да напомним, че насекомите съдържат важни протеини и витамини. Нещо, на което нагледно ни учеше глиганът Пумба.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


15 rene artois 23.11.2012 | 19:04
Едва ли има по-голямо кулинарно чудо от шкембе чорбата. :) Универсален природен лек при това толкова "благоуханен".
14 Mary Bloody 23.11.2012 | 18:47
Той Попай ни учеше, че спанакът е много полезен и с него се правят мускули, ама в реалния живот съвсем не е така. Да не говорим за вредния му навик да пафка. :)))
13 petar ognjnov 23.11.2012 | 18:05
Такава храна няма да опитам. Няма да може през гърлото да ми мине. Има хора, които обичат да опитват всякакъв вид храна.
12 Katerina Dieva 23.11.2012 | 17:50
И аз обичам мозък, тъй че не се изненадвам на този кулинарен шедьовър, виж обаче с буболечките не бих рискувала.
11 Pepi Vasilev 23.11.2012 | 17:40
Обожавам да си похапвам всякакви неща на вскякави места. Въпросната гурме култура на пътувания е нещо ново за повечето хора :)) Ама макар и да ви звучат странно, повечето неща са адски вкусни.
10 Kostadin Filipov 23.11.2012 | 17:31
Сега е модерно да се обикаля света, като се изучават различните кухни. Някои обичам да ядат насекоми - главно това се случва в източна Азия.
9 Kamen Lalev 23.11.2012 | 17:22
склонен съм да й вярвам, бих пробвал там
8 Нина Лалова 23.11.2012 | 17:19
То си е така, че са протеини протеини са, ама...не мога просто да ям насекомо и аз.
7 Hristo Prokopa 23.11.2012 | 17:18
Саздърма от агнешки дреболии - Не мога! Това е гнусно и ужасно!
6 Нина Лалова 23.11.2012 | 17:17
О не, това определено не е за мен;) Пържен мозък!! Не мерси!
5 капаче калпаче 23.11.2012 | 17:09
Гадно, много гадно!
4 г-жа Тенджеркова 23.11.2012 | 17:00
В едно видео Салма Хайек обясняваше как в Мексико пържените насекоми са си деликатес и колко били вкусни, понеже били чисти протеини.
3 Виолета Донева 23.11.2012 | 16:39
Ми разбирам,ама ще ви откажа точно толкова любезно,колкото ми предложихте да опитам мозък,създърма и насекоми...Няма да ги оценя,затова им се наслаждавайте вие :)
2 Лили РоузКупър 23.11.2012 | 16:38
Хмм... Ако трябва да съм откровена бих експериментирала с всяко едно от тези, но само и единствено, ако са приготвени в родината си. Т.е. не бих яла хлебарки приготвени у нас, а само в Банкок, защото ще съм сигурна, че там ги готвят така, че да не хвърля топа.
1 lilqna terzieva 23.11.2012 | 16:36
Доста гнусно ми звучат .Насекоми никога не бих яла

ТВ програма

Кино

  • Сега Книга на книгите 3 анимационен...
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.2, еп.61 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.