Модерни трикове за приготвяне на туршия

При използването на зелени чушки, често се прилага техниката за надупчване с игла, което позволява на саламурата да проникне по-добре и да ускори процеса на ферментация.

по статията работи: iNews.bg | 20.09.2024 | 10:00
Модерни трикове за приготвяне на туршия
Повече за:

С настъпването на есента, пазарите изобилстват от разнообразни и ценово достъпни зеленчуци, което е идеалният момент за приготвяне на традиционната българска туршия. Този метод за консервиране не само запазва вкуса и хранителните качества на зеленчуците, но и осигурява разнообразие в трапезата през студените зимни месеци.

Туршията може да бъде приготвена по различни начини - сурова, парена или печена, като най-популярен остава методът за приготвяне на сурова туршия. Процесът започва с подбор на здрави зеленчуци, които се почистват и подреждат в буркани или бидони.

При използването на зелени чушки, често се прилага техниката за надупчване с игла, което позволява на саламурата да проникне по-добре и да ускори процеса на ферментация.

Ключов елемент в приготвянето на туршията е саламурата - разтвор от вода и морска сол. Стандартната пропорция е 40 грама сол на 1 литър вода. При приготвяне в бидон, туршията изисква специални грижи - тя трябва да се претака ежедневно в продължение на 10 дни, започвайки от третия ден след приготвянето ѝ.

За да се гарантира трайността на туршията и да се предотврати развалянето ѝ, се добавя натриев бензоат като консервант. Дозировката е 1 грам бензоат на 1 литър течност в бидона. След добавянето на консерванта, туршията се претака още 3 дни, за да се разпредели равномерно. Този процес осигурява бистрота на сока и запазва хрупкавостта на зеленчуците за дълго време.

Претакането на туршията се извършва с помощта на маркуч с дължина между 2 и 3 метра, в зависимост от размера на бидона. Маркучът се поставя на дъното на съда преди нареждането на зеленчуците, като единият му край остава извън бидона.

Саламурата се приготвя в отделен съд, като солта се разбърква до пълното ѝ разтваряне. След това разтворът се излива върху зеленчуците, докато ги покрие напълно. В някои региони на България е традиция да се добавят листа от дюля, хрян или лоза за допълнителен аромат и консервиращ ефект.

При приготвяне в буркани, важно е да се остави около 2 сантиметра свободно пространство от ръба на буркана. По-солената саламура ускорява процеса на ферментация и удължава срока на годност на туршията. При по-ниско съдържание на сол и топло време, добавянето на оцет може да предотврати развалянето.

Грижите за туршията през първата седмица включват ежедневно претакане и разклащане на бурканите. През втората седмица честотата намалява до през ден, а след като туршията втаса, претакането се извършва веднъж месечно.

В случай че туршията стане лигава, решението е да се прецеди, да се превари саламурата и да се добави допълнително сол. Процесът на претакане се извършва чрез засмукване на течността с маркуча и прехвърлянето ѝ в друг съд, след което се връща обратно в бидона.

Този традиционен метод за приготвяне на туршия, предаван от поколение на поколение в българските села, гарантира вкусен резултат и запазва богатството на летните зеленчуци през цялата зима.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Стари момчета игрален филм /п/
  • 04:10 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:40 Религията днес /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • Сега "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.2, еп.14 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • Сега "Шест стъпки до Дядо Коледа" - с...
  • 04:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.