Храните, спадащи към графата, кулинарен екстремизъм

Отвратително вкусни манджи?

по статията работи: Ивайло Коралски | 28.03.2013 | 15:19
Храните, спадащи към графата, кулинарен екстремизъм
commons.wikimedia.org

Представяме на вашето внимание няколко нетрадиционни рецепти, от които определено може да ви се повдигне. Нетрадиционни ястия, които без проблем могат да минат за кулинарен екстремизъм. 

В следващите редове ще откриете списък с продуктите, които да напазарувате от супермаркета, в случай че и вие решите да си спретнете малка хранително-вкусова вакханалия.

1. Escamoles - 330 гр

Escamoles е изкушение за сетивата, приготвено от ларви на мравки от вида Liometopum. Добити са от корените на растението Агаве, расло в подбрани плантации на слънчево Мексико. Ястието се счита за деликатес и е известно още като "Насекомов хайвер". Фината извароподобна текстура на ларвите притежава богат и плътен маслен вкус, а за да достигне до деликатното ви небце, ларводобиващите работници копаят до 2 метра под земята. Тъй като става въпрос за набези върху мравуняци, някои от работниците наемат помощник, който да мете мравките от гърбовете им, а други се мажат със свинска мас, за да предотвратят болезнените ухапвания на малките воини.

2. Surströmming - 360 гр

Това е деликатес, приготвян с много грижи из мразовитите северни лесове на норвежката тайга. По същество представлява апетитно съчетание от ферментирали консервирани рибки. Много от консервите са толкова ферментирали, че се продават с издути навън капаци, а богатият им аромат е причина в повечето случаи да се ядат навън. Главният готвач - Haloanaerobium bacteria отделя въглероден диоксид и редица съединения, които осигуряват уникалното ухание на това изискано ястие. Тръпчив полъх на винен оцет, интензивен упойващ аромат на развалено яйце с класни акценти на гранясала мас - това е само една малка част от цветистия букет, набран специално за носа ви. Вкусът е много мощен, концентриран и въздействащ със зърниста структура и дълъг, пикантно сух край.

3. Кумис - 500 мл

Кой не знае Кан Аспарух (детето на кана е канче), кой не е чувал за неговите гологлави, но опашати конници и техния източник на сила - кумисът. Това е подбрана напитка от ферментирало кобилско мляко с контролиран произход и мек, седефено бял цвят с отблясъци на старо сребро. Тъй като кобилското мляко има повече захариди, отколкото млеката на крави и козички, то и съдържанието на алкохол е значително по-високо. Подсилено с дрожди, добавяни при процеса на ферментация, Lactobacilli bacteria превръщат, течността в изящна газирано-алкохолна напитка с елегантен финал със спомен за конюшни.

Още рецепти, в Div.bg


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


19 Martin Ivanov 29.03.2013 | 11:00
Кумисът (от тюркски и башкирски:ҡымыҙ, на казахски: қымыз, на киргизки: кымыз, на монголски: айраг, на татарски: кымыз, на турски: kımız, на узбекски: qimiz, на якутски:кымыс) е древна тюрко-монголска напитка от ферментирало мляко от кобила, която все още е важен елемент на културата на башкири, калмики, казахи, киргизи, уйгури, монголи и якути. Цветът на напитката е бял до белезникав, а вкусът леко кисел. Някои видове кумис съдържат по-голямо количество алкохол (0,2 % до 2,5 % етилов алкохол), което може да доведе до опиянение. Може да се каже, че кумисът наподобява в известна степен айрана и кефира. Историята му може да се проследи и при скитите, които според древногръцкия историк Херодот (484-424 г. пр. н. е.) са правили напитка от кобилешко мляко, приготвяна в дървени съдове.
18 Martin Ivanov 29.03.2013 | 10:59
Кумисът (от тюркски и башкирски:ҡымыҙ, на казахски: қымыз, на киргизки: кымыз, на монголски: айраг, на татарски: кымыз, на турски: kımız, на узбекски: qimiz, на якутски:кымыс) е древна тюрко-монголска напитка от ферментирало мляко от кобила, която все още е важен елемент на културата на башкири, калмики, казахи, киргизи, уйгури, монголи и якути. Цветът на напитката е бял до белезникав, а вкусът леко кисел. Някои видове кумис съдържат по-голямо количество алкохол (0,2 % до 2,5 % етилов алкохол), което може да доведе до опиянение. Може да се каже, че кумисът наподобява в известна степен айрана и кефира. Историята му може да се проследи и при скитите, които според древногръцкия историк Херодот (484-424 г. пр. н. е.) са правили напитка от кобилешко мляко, приготвяна в дървени съдове.
17 Doggy Cat 29.03.2013 | 09:46
Оф, как можах да го отворя това,извратено!
16 Диан Д 28.03.2013 | 20:49
Казвате "ферментирали рибки" . Е добре де... Аз доколкото знам, когато рибената консерва се развали това е много опасно за здравето и води почти сигурно до натравяне. Как може развалена консерва да е ястие? Това нещо само куче и котка могат да го изядат и да не им се случи нищо. Човешкият организъм все още не е стигнал до там че да може да преработва подобна храна. точно по тази причина, подобна храна мирише ужасно и предизвиква нежелание да бъде ядена- природата си знае работата. На куче или котка такава храна мирише приятно, защото за тях това си е нормално ястие. Направо не знам какво да си мисля вече - изкарвате човека нещо което той не е.
15 tedka todorova 28.03.2013 | 18:32
Ауу, каква гадост. Никога през живота си такива храни не бих опитала.
14 Пламена Недялкова 28.03.2013 | 16:54
Тези храни направо ме шокираха . Мисля , че е гнусно и извратено .
13 Nelly Markowa 28.03.2013 | 16:51
Статията, която сложи автора си в графата, с неграмотните
12 Красимира Тачева 28.03.2013 | 16:46
Адски гадни неша за ядене!
11 Ceca V 28.03.2013 | 16:26
Болни хора, само това мога да кажа. Единствено ако е въпрос на оцеляването ми бих посегнала на такова блюдо, макар че и тогава бих се замислила.
10 lou reed 28.03.2013 | 16:21
Това е адски гадно!
9 Aleksis Son 28.03.2013 | 16:05
Отвратително вкусни манджи? - не може да има такива изроди по този свят, просто не може!
8 Emily Reed 28.03.2013 | 16:03
Всичко друго мога някак си да приема, ама да ядеш зародиши! То вярно, че за някои изостанали племена човешкото е най-съвършената храна, ама чак пък толкоз. Нали за това претендираме да сме нещо повече от останалите видове в животинското царство.
7 Forrest Gump 28.03.2013 | 15:48
не мога да повярвам, че има хора, които плащат доста сериозни суми, за да ядат такива отвратителни неща в стил страх.
6 wild child 28.03.2013 | 15:48
О, майко. Какви са тези гнусотии
5 Yana Uzunova 28.03.2013 | 15:47
И това толкова фрапантно ли е? Боже, очаквах доста повече да ме впечетлите... Вие за Беър Грилс да сте чували случайно? Хъх.... И беше ли нужно на тая простотия да слагате такава брутална картинка ?!?!?!?!?!?!?!?!?! !!!!!! Я, да се осъзнаем малко !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4 Коста Николов 28.03.2013 | 15:40
Такива неща никога не бих сложил в устата си, ако ще и да са последните на света работи за ядене.
3 Дафи Лазарска 28.03.2013 | 15:33
БОЛНИ МОЗЪЦИ
2 Kalin Arnaudovski 28.03.2013 | 15:31
На мен пък винаги ми се е искало да опитам кумиса. чувала съм, че правят алкохол от мляко, но не съм пробвал.
1 капаче калпаче 28.03.2013 | 15:27
Това с ембрионите, ако са истински, трябва да е подсъдно!

ТВ програма

Кино

  • Сега Любов в окови 4 тв филм /2 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /49...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Спортните таланти на България: В...
  • 03:45 Олтарите на България
  • Сега "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.12
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.