Напоследък е модерно да се говори за храни антиоксиданти или за суперхрани, имащи най-многобройни здравни ползи за човека. Последните изследвания ни дават списък с черни на цвят храни, които се оказват много богати на един конкретен антиоксидант – т.нар. антоцианин.
Най-концентрираните естествени източници на антоцианините са пурпурните, сините, червените и черните пълноценни храни, както и някои семена и подправки. Антоцианините намаляват риска от сърдечно-съдови проблеми и диабет, предпазват от някои разновидности на рак.
Според професора по хранителна химия Сай Лий от университета Корнел, тъмните храни имат много повече антиоксиданти от оцветените в по-светли багри, именно благодарение на високото съдържание на пигменти.
А ето и черните храни, които се грижат за здравето ни.
Черен пипер на зърна
Той има силни антибактериални свойства и помага за доброто храносмилане. В аюрведичната медицина от векове се използва като възстановително и храносмилателно средство. Черните зрънца стимулират дигестивните ензими и осезаемо намаляват вероятността от подуване и поява на газове. Това се дължи на активното вещество пиперин, на което трябва да благодарим за вкуса и аромата на черния пипер.
Черен чай
Известно е, че той е пълен с антиоксидантни и е отлично познат герой в здравословното хранене. През 2001 г. проучване на Университета в Бостън доказа, че черният чай има способността да лекува исхемичната болест на сърцето, ендотелна дисфункция, предвестник на доста по-сериозни сърдечносъдови проблеми. Смята се, че една чаена чаша черен чай дневно намалява опасността от заболяване на сърцето, пази зъбите от кариеси и уплътнява костите.
Вижте пълният списък на полезните черни храни в Kulinar.bg.