Наред с традиционните бразилски пуйки за Коледа ще се предлагат и румънски, но качеството е в българските, категоричен е доц. д-р Митко Лалев, завеждащ секция "Птицевъдство" в Земеделския институт в Стара Загора.
В интервю за БТА той казва още, че макар и в ограничени количества, българските пуйки се отглежда с истински фуражи, без ГМО, без използването на отпадъчни продукти. Животните се хранят само с натурални зърна и просо, а оттам и вкусът и качеството на нашите пуйки са много по-добри.
Произведените в регламентирани кланици пуйки на българския пазар са от 2-3 до максимум 5%. Едната от тях е фермата към Селскостопанска академия, която ние стопанисваме, другата "Евровърхът" в Стара Загора, а останалите са частници, които колят животни за пазарите. Ето защо е изключително трудно да се намери едра, добре угоена и качествена птица, отгледана в България, която да не е "навъртяла" хиляди километри, преди да стигне до коледната ни трапеза.
Българската пуйка се отглежда с истински фуражи, без ГМО, без използването на отпадъчни продукти. Храним животните само с натурални зърна, просови кюфтета, а оттам и вкусът и качеството на нашите пуйки са много по-добри. За разлика от вносните, които идват от Европейския съюз например, да не говорим за тези от САЩ и Бразилия.
Себестойността на една пуйка, с нашите цени на фуражите, е 7 лева на килограм, на дребно. В началото на декември обаче те бяха по 7 лв/кг, а сега навсякъде са по 6 лв/кг. Не знам на каква цена се внасят пуйките от чужбина, но тази на българските, е нереално ниска.