3 традиционни рецепти за Сирни заговезни

Вижте какво задължително трябва да има на трапезата

по статията работи: iNews | 02.03.2025 | 10:40
3 традиционни рецепти за Сирни заговезни
Glasnews
Повече за:

Основна част от традицията, свързана със Сирни заговезни, е подготовката и консумацията на определени видове храни, като се избягват месни продукти, тъй като Великият пост е период на пост и въздържание. На празничната трапеза има винаги млечни и яйчени продукти: баница със сирене, варени яйца, халва с орехови ядки.

Ето няколко рецепти, които можете да опитате на Сирни заговезни:

Баница със сирене

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница;
  • 400 г сирене (извара);
  • 2 яйца;
  • 1 чаша кисело мляко;
  • ½ чаша олио;
  • Сода бикарбонат.

Начин на приготвяне:

  • Разбийте яйцата, добавете киселото мляко с малко сода бикарбонат и олиото.
  • Натрошете сиренето и го смесете с яйчената смес.
  • Вземете кора, намажете я с малко от сместа и нарежете на парчета. Повторете с останалите кори.
  • Подредете в намазнена тава, залейте с останалата смес и печете в предварително загрята фурна на 180°C до златисто.
  • Сервирайте топла.

 

Пълнени яйца

Необходими продукти:

  • 6 яйца;
  • 2-3 супени лъжици майонеза;
  • 1 чаена лъжица горчица (по желание);
  • Сол и черен пипер на вкус;
  • Подправки по избор (например, червен пипер, къри на прах);
  • Магданоз, червен пипер, каперси, маслини за декорация.

Начин на приготвяне:

  • Сварете яйцата за около 9-12 минути, за да станат твърдо сварени яйца. След като са готови, извадете ги и ги поставете в студена вода, за да спрете готвенето и да улесните обелването.
  • След като яйцата се охладят, обелете ги внимателно. Разрежете ги на половина по дължина и извадете жълтъците, като ги поставите в отделен съд.
  • За плънката намачкайте жълтъците до гладкост. Добавете майонезата, горчицата (ако използвате), сол, черен пипер и други подправки по избор. Разбъркайте добре, докато сместа стане гладка и хомогенна.
  • С лъжица или сладкарски шприц, напълнете внимателно всяка половина белтък с приготвената жълтъчна смес. Можете да използвате различни накрайници за шприца, за да придадете декоративна форма на плънката.
  • Украсете пълнените яйца с магданоз, нарязани маслини, каперси или поръсете с червен пипер за цвят и допълнителен вкус.
  • Можете да експериментирате с плънката, добавяйки съставки като нарязана шунка, маслини, различни видове сирена или риба тон.

 

Погача за Сирни заговезни

Необходими продукти:

  • 500 г брашно;
  • 1 пакетче суха мая (7 г) или 25 г прясна мая;
  • 1 чаена лъжичка захар;
  • 1 чаена лъжичка сол;
  • 300 мл топла вода или мляко;
  • 2 супени лъжици олио;
  • Яйце за намазване;
  • Сусам или мак за поръсване (по желание).

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на маята: Ако използвате прясна мая, разтворете я в малко топла вода със захарта и оставете да шупне за около 10-15 минути. При суха мая, можете директно да я смесите с брашното.
  2. Замесване на тестото: В голяма купа пресейте брашното. Добавете солта, олиото, маята (ако е суха, смесена с брашното) и захарта. Постепенно добавяйте топлата вода или млякото и замесете тесто. Месете добре за около 10 минути, докато тестото стане еластично и не лепне към ръцете.
  3. Първо втасване: Оформете тестото на топка, сложете го обратно в купата, покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло място за около 1-1,5 часа или докато удвои обема си.
  4. Оформяне на погачата: След като тестото е втасало, разделете го на желания брой парчета (можете да направите една голяма погача или няколко по-малки). Оформете ги и ги подредете в намазнена тава, като оставите малко разстояние между тях.
  5. Второ втасване: Покрийте отново и оставете да втасат за още около 30 минути.
  6. Печене: Разбийте яйце и намажете внимателно върху втасалата погача. Поръсете със сусам или мак, ако желаете. Печете в предварително загрята фурна на 180-200°C за около 30 минути или докато погачата стане златисто-кафява.
  7. Сервиране: Оставете погачата да се охлади на решетка преди да я нарежете. Сервирайте топла или на стайна температура.

Погачата е идеална за специални събирания и празници.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Религията днес /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 06:00 С БНТ завинаги
  • 07:00 Мечтата България празничен блок за...
  • 11:00 Военен ритуал за издигане на...
  • 11:30 Мечтата България празничен блок за...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Илия Луков - 30 години на сцена...
  • Сега "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Неразказано в историята:...
  • 07:00 Специално студио за 3 март
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Бавачката Макфий" - комедия,...
  • Сега "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Празник с Николина Чакърдъкова" -...
  • 14:00 "Разходка в небето" (премиера) - с...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.