"В петък предстои удостоверяване на машините за вота в Министерството на електронното управление", заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на редовното седмично заседание на Министерски съвет, предаде репортер на "Фокус".

По думите му са изпратили писмо до ЦИК, в което са направили своите предложения. "В понеделник шестима от членовете на кабинета, които имат отношение към изборния процес бяха в Комисията. Там проведоха доста ползотворни разговори и засвидетелствахме желание за подобряване на изборния процес. Както всички знаете, основният организатор и орган, провеждащ вота – е ЦИК. Изпълнителната власт има своите задължения да осигури материално-техническо и логистично изборите. И в ЦИК засвидетелствахме своето желание и осъзнаване, че и този път трябва да изпълним своята роля, както на предходните избори, че и по-добре", допълни Главчев. 

По отношение на ресора на Екатерина Захариева премиерът каза: "Изпратихме потвърждение за кандидатурата на еврокомисар. Госпожа Захариева вече е утвърдена. Ресорът, който ѝ е отреден, е доста перспективен, бих казал. Това са "Стартъпи, изследвания и иновации". Това е изключително актуален ресор и в Европейския съюз, и в България. Макар че аз съм на мнение, че ресорът се определя от еврокомисаря, а не обратното. И в този смисъл мисля, че госпожа Захариева ще докаже и този път възможностите си. Нека ѝ пожелаем успех на изслушването ѝ пред ЕП", допълни той.

Премиерът даде отчет и за срещата с ресорните министри по отношение на безводието в страната, както и към всякакви потенциални бедствия и аварии. "По тази причина решихме да изпратим писма на областните управители, които от своя страна да се свържат с кметовете на населени места и да се провери каква е готовността за посрещане на такива бедствия и от каквото има нужда ще бъде направено", каза още той.