Треньорът на Цанко: Срещу него се разрази компроматна война

Явно сме трън в очите на някого и той в момента манипулира асоциацията, че правим нещо нередно, смята Николай Илиев

по статията работи: iNews | 18.09.2024 | 18:16
Треньорът на Цанко: Срещу него се разрази компроматна война
ФБ/Цанко Цанков
Повече за:

Плувецът-рекордьор Цанко Цанков бе посечен от асоциацията по плуване в открити води (WOWSA), които анулираха постиженията му през последните години.

Бургаският спортист до този момент не коментира темата, съсредоточавайки се изцяло върху подготовка си.

Малцина знаят, че от месеци той и екипът му са подложени на компроматна война, която до този момент се разпространяваше само в социалните мрежи.

Оказа се обаче, че и фейк акаунти са залели пощите на спонсорите на Цанко и специализираните групи с твърдения, че той лъже за рекордите си.

Абсурдното е, че едно от постиженията, които са посочени като фалшиви, е постигнато пред 2000 души в Бургас – плуването в басейн Флора през 2020 година.

 Компроматната атака достигна и до WOWSA, откъдето се усъмниха в постиженията на бургазлията и първо отмениха последния му рекорд – плуването на 108 км. в река Дунав, а след това и всички останали. Това обаче няма да пречи спортистът, който в момента усилено се подготвя за повторното преплуване на Дунав, а амбицията му е да премине поне 120 км.

"В момента сме в София и по-късно днес ще пътуваме до Видин. Това решение на WOWSA няма да ни спре. Дори напротив!", лаконичен бе Цанко пред Флагман.бг, след което ни насочи към неговия треньор Николай Илиев. Ето какво ни каза той:

- Г-н Илиев, търся Ви във връзка с решението на WOWSA, за да Ви помитам какви ходове ще предприемете?

- Да уточним, че това е световна асоциация, а не федерация. Една от 5-те, която не е приета нито в Международния олимпийски комитет (МОК), нито имат кой знае каква правна юрисдикция. Да го обясня по друг начин: Все едно аз и Вие да създадем федерация по плуване в открити води и да даваме мнение за постиженията на спортистите. Миналата година ги поканихме да бъдат наш партньор на маратона "Порт Бургас" и честно казано не бяхме особено доволни от това партньорство. Наша грешка е че допуснахме администрират плуването на Цанко, защото имаше и други опции. Решението им е скандално, обслужва други интереси. Те искат да отрекат постиженията, които Цанко е постигнал през годините. В басейн "Флора", например, 50-те хил. метра станаха пред очите на няколко хиляди бургазлии. И вие бяхте там, нали видяхте?

- Да, бяхме и предавахме на живо. Всъщност, не само ние – всички телевизии и местни медии присъстваха на плуването. И този рекорд ли е отменен?

- Точно така. И това постижение е отменено, което е абсурдно. И се случи пред много хора, а не в село Уршулая, Румъния, за да се крием. Плуванията на Цанко в Черно море, пък са наблюдавани от международни съдии. Един от тях е Стефан Георгиев, когото всички познават. Той сертифицира плуването на Цанко още при стъпването в Приморско (през 2019 година, когато той взе разстоянието от Емине до Маслен нос). Спазвали сме всички правила, били сме напълно изрядни и е нормално да сме ядосани, защото се плюе върху труда и усилията на Цанко, който е изключителен спортист и човек.

- А защо се получи това разминаване в GPS данните от плуването в река Дунав от 6 септември?

- WOWSA изискваше по най-бърз начин файловете - едните са от мобилното устройство на капитана, а другите от навигационната система на самата лодка. Проблемът е, че се получава разминаване в часовете и сега твърдят, че сме манипулирали данните. А истината е следната: Едното устройство отчита централно европейско време, а другото – местно време. Но ако трябва да бъдем честни, това беше само търсеният повод, за да ни "ударят". Каквото и да бяхме направили, нашият рекорд нямаше да бъде признат.

- Защо?

- Ще кажа нещо, което не знаете. През последните месеци натискът върху мен и Цанко е огромен. Малкото спонсори, които имаме, са наводнени с доноси против нас. Твърдят, че Цанко е "мошеник", "лъжец" и всичките му спортни постижения са "измислени".

- Кой има интерес да провежда тази компроматна война?

- Това се прави от двама човека във фейсбук, които обаче мога да кажа, че са изпълнители на трети човек. Знаем кой е и ще останете изненадани, ако Ви кажа името, но няма да го направя все още, защото нямаме достатъчно доказателства. На него искам да му кажа само, че не му прави чест тази гнусотия.

- Какъв е този човек? Дайте някакъв жокер, очевидно е от плувните среди, президент…

-…не бих желал да изпадам в подробности, защото изпадаме в друга хипотеза. Ще дойде време и като имаме доказателства, ще го обявим. След всяко едно плуване ние правим документален филм, заснема се абсолютно и ако някой има съмнения може да го провери. Никой обаче не желае да извърши тази проверка, а само ни клеветят. В писмата до нашите партньори питат защо се помагало на Цанко и т.нат.

- Да не би да е представител на някой от бургаските клубове?

- Не, категорично. Друг е! От плувните среди е! Гарантирам Ви – нищо нередно не е направено никога и няма да бъде направено. Точно поради тази причина нашето решение е абсолютно категорично. След 1 час тръгваме за Видин (разговорът се проведе около 13 часа днес,б.а.). Цанко е мотивиран да премине още по-голямо разстояние. Ще има съдийско лице, което да удостовери плуването и ще преминем по-голямо разстояние. Преди плуването в Дунав ние попитахме WOWSA дали има регистриран рекорд на някой, който да е плувал повече от 100 км. Не ни отговориха нищо. След плуването обявиха, че има друго постижение от 115 км. Нали се сещате, че след като сме изминали 108 км, щяхме да изминем и 115, ако знаехме. Те умишлено скриха тази информация от нас.

Явно сме трън в очите на някого и той в момента манипулира асоциацията, че правим нещо нередно. И поради тази причина на лодката ще бъде качена корабна система за навигация, която ще бъде следена от дирекция "Речно корабоплаване" Русе през цялото време, ще се снима плуването на Цанко през цялото време, ще пускаме кадри в социалните мрежи. Въпреки че състезателят не е възстановен отиваме, за да изчистим и нашето име и петното, което се хвърля върху България.

- Ще успеете ли да ратифицирате всички други рекорди, които Цанко е постигнал? Те не са никак малко.

- Уточнявам, че въпросната асоциация няма право да издава решения за тези постижения. Това едно частно дружество, което се огъна под натиск и изплю върху постиженията на Цанко.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 В кадър
  • 21:30 Следите остават
  • 22:00 Страсти в Тоскана тв филм /20...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Последовател 2 тв филм /3 епизод/...
  • 00:20 Още от деня коментарно предаване /п/
  • Сега "Островът на 100-те гривни" -...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 Премиера: "Шанс за изкупление" -...
  • 00:45 "Трима братя, три сестри" - сериал,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Игри на волята:...
  • 22:00 Новините на NOVA
  • 22:30 "Полицаите от края на града" -...
  • 23:30 "Хъдсън и Рекс" - сериал, сезон 3
  • 00:30 "Станция Берлин" - сериал, сезон 3
  • 01:30 "Пожарникарите от Чикаго" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.