Индийският метрополис Делхи, който включва и Ню Делхи, бе признат за най-замърсената столица в света, а градът с най-мръсен въздух е индийският Бегусарай. Това се посочва в изследването за качеството на въздуха в света за 2023 г., изготвено от швейцарската организация IQAir.

"Нивата на фини прахови частици в Делхи са се влошили от 89,1 микрограма на кубичен метър през 2022 година до 92,7 микрограма на кубичен метър през 2023 година", цитира информационната агенция Press Trust of India извадки от проучването. Така концентрацията на фини прахови частици, които могат да проникнат дълбоко в дихателната система и да причинят здравословни проблеми (PM2,5), в градския въздух значително надвишава безопасната граница от 60 микрограма на кубичен метър.

Проучването отбелязва, че от 2018 година индийската столица е класирана като най-замърсената столица в света четири пъти.

В същото време индийският Бегусарай в щата Бихар е признат за най-замърсената агломерация в света (град с предградия). Той регистрира средна концентрация на PM2,5 от 118,9 микрограма на кубичен метър. Отбелязва се, че качеството на въздуха в града напоследък рязко се е влошило - Бегусарай дори не се появи в класацията за 2022 година.

Индия също остава сред страните с най-мръсен въздух. Според авторите на изследването със средна годишна концентрация на PM2,5 от 54,4 микрограма на кубичен метър тя е на трето място за най-лошо качество на въздуха от 134 държави през 2023 година, след Бангладеш (79,9 микрограма на кубичен метър) и Пакистан (73,7 микрограма на кубичен метър).