Йълдъръм обеща на Борисов да намали максимално бежанския натиск върху България (ДОПЪЛНЕНА)

Няма да ставаме буферна зона между Турция и Европа, категоричен е българският премиер

по статията работи: iNews.bg | 26.08.2016 | 13:04

Турция ще направи всичко по силите си, за да намали бежанския поток към България и проблемите, които създават мигрантите на нашата държава. Това обеща премиерът на страната Бинали Йълдъръм на нашия министър-председател Бойко Борисов по време на днешната им среща в Истанбул.

"Незабавно предприемаме стъпки за разрешаването на възникващите проблеми. Близките ни отношения с България се отразяват положително и на отношенията ни с ЕС. Знаете, че поради продължаващата от години насам в Сирия криза Турция приютява над 3 млн. мигранти. Посрещаме всички нужди на тези хора. Защото това е в нашата традиция - да оказваме помощ на тези, които са в нужда", отбеляза Йълдъръм на брифинг след срещата на двамата премиери, предаде БГНЕС.

"Знаем и следим отблизо проблема с мигрантите, пред който е изправена България. Оставяйки на страна проблемите с ЕС, които изживяваме, ще направим всичко по силите и възможностите си, за да намалим товара на гърба на България. Съответните ни учреждения вече започнаха работа по този въпрос. Надявам се, че тези усилия ще дадат резултати в кратки срокове и ще облекчим България, споделяйки товара", каза още Йълдъръм.

Бойко Борисов благодари за поетия ангажимент за намаляване на мигрантския натиск върху страната ни и като даде пример с над 26-те хиляди "препятствани” преминавания на границата изтъкна, че на практика това и сега се случва. Той обаче подчерта, че двустранните договорености няма да доведат до разрешаване на глобалния проблем и е крайно време за общоевропейско решение и проява на истинска европейска солидарност не само с най-уязвимите държави-членки, но и със съседите на ЕС. "Ако ние гарантираме само границата си с Турция, кой ще гарантира гръцката, македонската граници? Надявам се реализмът да надделее над национализма и популизма”, каза премиерът Борисов. Той потвърди поддържаните ежедневни контакти по темата с мигрантите, но подчерта, че не иска разрешаването на проблема да бъде за сметка на Гърция или Турция.

Предстоящите месеци премиерът Борисов определи като изключително трудни, но изрази надежда заедно, с воля от ЕС и Турция, да намерим изход от този застой и неспазване на споразуменията. ”Лошо - хубаво, това споразумение в пъти намали натиска към Европа. Аз бях на този Съвет, когато всичките 28 държави, гласувахме за това споразумение. Надявам се дипломатите да надделеят и да намерят решение, защото добра война няма. А не се ли реши по дипломатически път този конфликт, тя е неизбежна. Разбирам, че в Европа е много удобно като политическа кауза да извадиш борбата с мигрантите, много е удобно да кажеш, че ще ги върнеш там, откъдето са дошли, но не си представям как ще започнем да приемаме на летище София десетки хиляди мигранти, които ни връщат от Европа. Нито ще приема вариант България да е буферът между Турция и Европа”, отбеляза от своя страна Борисов.

"Убеден съм, че Европа и Турция заедно ще дадат много по-голяма стабилност в този регион”, каза българският министър-председател. Борисов посочи, че в момента Турция, в която вече има над 3 милиона мигранти, препятства нова двумилионна бежанска вълна от Сирия. "Ние в Европа трябва да си направим ясен анализ докога Турция ще успява да ги спира, ако продължи неспазването на споразумението с ЕС за мигрантите”, смята Борисов. "Поели сме ангажимент, гласували сме споразумение и с претенциите си на правови държави трябва да спазваме това, което сме поели като ангажимент. Когато сме имали претенции към турците, сме ги казвали”, коментира той.

Йълдъръм пък подчерта глобалното измерение на мигрантската криза и призова европейските лидери "да разберат, че настъпи времето да поемат повече отговорност във връзка с мигрантите”. По думите му, от "жизненоважно значение” е в края на месец октомври да влезе в сила споразумението между ЕС и Турция за либерализиране на визите. "Ако споразуменията за реадмисия и за либерализиране на визовия режим не влязат в сила, това ще постави Европа в огромен риск”, заяви Йълдъръм.

"Обсъдихме в подробности с моя приятел Бойко всички въпроси, засягащи отношенията между Турция и България. Турция и България са две приятелски държави и два много добри съюзника. Двустранните ни отношения се разгръщат с всеки изминал ден. Работим с редица регионални организации", уточни Йълдъръм.

Турският министър-председател отбеляза още, разчита на подкрепата на Борисов за отпадане на визите за гражданите на Турция, пътуващи в ЕС. "От изключително голямо значение в края на октомври да влезе в сила споразумението между Анкара и Брюксел за либерализиране на визовия режим. Разясних това на моя приятел Бойко и съм убеден, че той ще предаде на европейските ни събеседници моето мнение", каза още Йълдъръм.

Премиерът на Турция се закани, че страната ще накаже по жесток начин предателите и коварните терористи, които посягат на турския народ. "Обявяваме война на всички терористични организации. Няма да позволим на терористите да поставят на колене Турция и нейния народ. Няма да позволим нито едно терористично нападение да разруши братството и дружбата", подчерта турският премиер.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите 13-сериен...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /31 епизод/
  • 15:15 Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.11...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.64
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.