The name of the game – football

Детска футболна академия отваря вратите за всички желаещи малчугани

по статията работи: iNews.bg | 27.10.2011 | 15:49

Помните ли тази така популярна песен, с която в събота следобед Българското национално радио даваше старт на поредния кръг в "А" футболната ни група? Тогава, когато интернет беше абсолютно неизвестен американски проект, когато нямаше цифрова телевизия или телевизия с висока резолюция, когато големият ти шанс да се насладиш на футбола беше или да си на стадиона, или ако не можеш да отидеш, да слушаш по БНР как вървят мачовете на любимия отбор?

Горе-долу от тези мои детски години датират и последните големи успехи на българския клубен футбол – краят на 80-те и началото на 90-те години, както и на българския национален отбор по футбол (1994-1998). Сега нормалните хора дори не се сещат за нашенския вариант на най-популярната игра с топка в света – той тъне в забвение, някъде там на бунището на спорта, захвърлен като един абсолютно ненужен отпадък.

Години наред по телевизия, радио и онлайн медии се говори как в България не се обръща внимание на детско-юношеския футбол – основата, която дава силните играчи и отбори във възрастовата група, която всички следим – тази на мъжете. Няма истински фен у нас, който да не е наясно, че на сегашните футболисти им липсват много основни неща, за да могат да бъдат равностойни дори на средноевропейско ниво.

За да се поправи всичко това, за да можем някъде и някога в бъдеще отново да наводним улиците и да развяваме българския национален флаг, да крещим до полуда имената на героите на нацията и да се гордеем, че сме българи, както беше през 1994 година, няколко български треньори и известни футболисти от миналото стартират нов проект – Детска футболна академия (ДФА). Имената зад амбициозната идея са добре познати на футболните фенове у нас – бившият национален селекционер Пламен Марков, дългогодишният помощник-треньор на ЦСКА и бивш футболист на Левски Красимир Борисов, най-успешният треньор в Детско-юношеската школа (ДЮШ) на ЦСКА Ангел Калбуров, треньорът в ДЮШ на Левски и бивш футболист на Академик София Васил Шаламанов, бившият футболист на ЦСКА и Черно море Христо Маринчев и отговарящият за финансовите въпроси на ДФА Вълко Милков.

Проектът залага на това, което така липсва и така безуспешно се мъчим да открием в съвременното българско общество – пробуждане на желанието за физическа активност, развиване на качества като физическа издържливост, гъвкавост, бързина, сила и стимулиране на морално-волеви качества като чувството за отговорност, дисциплина и воля на ниво психика. ДФА ще се занимава с деца между 6 и 13-14 години, подчерта Пламен Марков, като групите, които ще се сформират, ще бъдат максимум от 15-16 души и ще се делят на пет нива според възрастта на децата. Числеността на групите няма да се променя, за да могат треньорите да обърнат внимание на всяко дете и да не бъдат претрупани с работа, което би се отразило на качеството на обучение. Няма да има кастинги или специални условия и изпити, за да попадне някое дете в ДФА – всичко се организира, като се подчинява на един принцип – гонене на масовост при възпитанието на децата в духа на спорта, при разкриването на магията на футбола и всички полезни неща, които едно дете може и трябва да научи по пътя си към това да стане отговорен възрастен.

Водене на топката, пас, игра без топка, правилата на футболната игра, историята на футбола и на отделни популярни клубове – имаме за цел да научим децата на всичко това, казват в един глас именитите български треньори. Ние осъзнаваме, че също имаме нужда да учим много и се стремим да подобряваме професионалните си умения, но за децата е особено важно да се учат на футбол така, както се учат в училище – от "А" и "Б" та чак до "Я", коментираха Пламен Марков и Красимир Борисов. Специално за iNews Пламен Марков показа учебници с тактически схеми и игрови упражнения, върху които ще се базират тренировките в академията – точно както в училище и в ДФА децата ще преминават по страничка на ден, ще се учат защо например е необходимо да можеш да виждаш целия терен и партньорите си, без да поглеждаш към топката, защо играта продължава винаги, дори когато топката не е твое притежание, защо е по-добре или по-зле да сте двама на един в зоната, където е топката и още много други неща, които са основата на играта футбол.

Разбира се един толкова амбициозен проект не може да мине без финансиране. Имаме капитал за два-три месеца дори без да трябва да събираме пари от такси на децата, твърди Вълко Милков. Без такси обаче няма да се мине – те са 50 лева годишна такса, в която влизат спортен екип и сувенири от Академията, както и 30 лева месечна такса, която включва осем тренировки от по два часа само през почивните дни. Именно на времето за провеждане на тренировките беше обърнато особено внимание от Красимир Борисов – тренира се само през уикенда, за да може децата да не се разсейват и да не изостават в училище. Целта в крайна сметка е ДФА да стане самоиздържащ се проект.

Къде могат да тренират малчуганите?

Засега само в София, а с течение на времето се планира да се открият Детски футболни академии и в други градове на страната. ДФА е предвидила наем на игрища и зали навсякъде в столицата - "Люлин", "Надежда", "Овча купел", "Красно село", "Лозенец", "Изгрев", "Витоша", "Младост", "Искър", "Слатина", "Подуене", "Илинден", "Оборище". Дали ще има ДФА и във вашия квартал – това зависи изцяло от желаещите да тренират, казват треньорите. Ако има достатъчно деца от съответния квартал, ще има и занимания.

Къде можете да запишете детето си?

На 29 октомври (събота) на терена на Национална спортна академия (НСА) ще се проведе открита тренировка, на която можете да научите всички подробности. Заниманието за децата на възраст между 6 и 8 години започва в 9:30 сутринта, това за деца на 9-11 години започва в 12:00, а последни ще бъдат най-големите – между 11 и 13 години, като тяхната тренировка е насрочена за 14:30.

На 5 и 6 ноември (събота и неделя) ще има още една порция открити тренировки, а мястото на събитието е стадион "Васил Левски".

Не забравяйте – Детска футболна академия не е училище за професионални футболисти, то е начин детето ви да научи що е то спорт, що е то отговорност и да расте здраво и силно. А за тези, които имат качества и решат да поемат по трудния път на професионалния футбол – ДФА е готова да сформира аматьорски клуб, който да участва в съответните състезания в София. Отворени сме и за сътрудничество с всеки български футболен клуб, който проявява интерес към проекта ни, каза Пламен Марков.

Ще пребъде ли Детска футболна академия – от вас зависи, драги родители и деца. Защото сладостта от красивия гол, от умния пас, от радостта в очите на съотборниците, от удоволствието, че си успял да се справиш с трудното упражнение, от гордостта, че принадлежиш към един екип, от удовлетворението, че правиш нещо добре и можеш да го правиш още по-добре – това е цялата на магия на спорта и футбола.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Нашата чужда война документален...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /51...
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Под прикритие" - сериал, с.2, еп.1
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Роко Скиавоне" - сериал, сезон 1
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.